Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Дайте визначення поняття підсудності цивільних справ.

  2. Охарактеризуйте види підсудності цивільних справ.

  3. За якими правилами територіальної підсудності цивільних справ пред’являються позови в суд?

  4. Які права має позивач за правилами альтернативної підсудності цивільних справ?

  5. В який суд пред'являється зустрічний позов?

  6. Розкрийте зміст підсудності кількох пов’язаних між собою вимог.

  7. Коли суд може передати цивільну справу до іншого суду?

Нормативно-правові акти та література

  1. Конституція України: [Текст]: офіц.текст: [прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 р.: станом на 1 січ. 2006 р.]. – К.: Мін-во Юстиції України, 2006. – 124 с. – ISBN 966-7630-14-5.

  2. Цивільний процесуальний кодекс України : Закон України від 18.03.2004 № 1618-IV // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2004. – № 40-41, 42. – Ст.492.

  3. Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 р.;

  4. Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 р. № 9;

  5. Про застосування норм цивільного процесуального права при розгляді справ в суді першої інстанції: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 р. №2;

  6. Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 р. №5;

  7. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р.

  8. Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ: Постанова Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 1 березня 2013 року №3.

  9. Молчанов Р. Питання територіальної підсудності позовів споживачів до перевізників / Р. Молчанов // Юридична Україна. – 2004. – № 3. – С. 58-62.

  10. Сеник, С. Правила функціональної підсудності місцевих судів у цивільному судочинстві / С. Сеник // Вісник Львівського університету. Серія юридична. – 2012. – Вип. 56. – С. 266-275. – Бібліогр.: 11 назв.

  11. Тимченко Г. П. Проблеми вибору належного суду (підсудності) з огляду на принципи цивільного процесуального права / Г. П. Тимченко // Держава і право. – 2008. – № 39. – С. 352-358.

  12. Шунько Г. О. Проблеми визначення підвідомчості та підсудності у Цивільному процесуальному, Господарському процесуальному кодексах та Кодексі адміністративного судочинства України / Г. О. Шунько, М. І. Сірий // Вісник господарського судочинства. – 2006. – № 3. – С. 153-155.

Тема №12. Строки у цивільному процесі.

План практичного заняття:

    1. Поняття процесуальних строків, їх значення.

    2. Види процесуальних строків: встановлені законом та призначені суддею або судом.

    3. Обчислення та закінчення процесуальних строків, наслідки їх пропущення.

    4. Зупинення, поновлення та продовження процесуальних строків.

Основні поняття: процесуальні строки, зупинення та переривання процесуальних строків, продовження та поновлення процесуальних строків.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Справа за позовом Кумової Л.Т. про розподіл спільного майна подружжя знаходилось в провадженні Жовтневого районного суду м.Запоріжжя більше семи місяців. Підставою для неодноразового відкладення судового розгляду було ненадання Дніпропетровським міським РАЦСом копії свідоцтва про укладення шлюбу.

Чи були судом допущені процесуальні порушення? Які заходи слід було застосувати судом для недопущення таких порушень?

Задача 2.

Справу за позовом Бубнової Олени Михайлівни про розірвання шлюбу та стягнення аліментів на дитину було порушено 5 серпня. 10 серпня до суду поступила зустрічна позовна заява від Бубнова Сергія Павловича про оспорювання запису про батьківство. 12 серпня суддя постановив ухвалу про прийняття зустрічного позову та призначення генетичної експертизи. Висновки експертизи були отримані 17 грудня. 20 грудня суд ухвалив рішення по справі. Мотивоване рішення було виготовлене 5 січня. 9 січня до суду першої інстанції надійшла апеляційна скарга відповідача на рішення суду. 10 січня справа разом із скаргою була направлена до апеляційного суду. 20 березня суддя-доповідач апеляційної інстанції постановляє ухвалу про залишення скарги без руху, так як не була подана заява про поновлення строків.

Чи були допущені процесуальні порушення? В який строк підлягає розгляду цивільна справа у тих випадках, коли в одному провадженні поєднані вимоги, для яких встановлені різні строки розгляду (загальні та скорочені)?

Задача 3.

Гр-на Петрова А.А. не влаштовувало рішення місцевого суду. Він вирішив подати апеляційну скаргу.

Коли закінчиться строк подання апеляційної скарги за правилами обчислення цивільно-процесуальних термінів?

До якого виду цивільно-процесуальних строків відноситься цей строк?

Які ще види цивільно-процесуальних строків ви знаєте?

Задача 4.

Гр-ка Москальова С.В. подала заяву про перегляд рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами 26.03.2013р., у той час як обставина, яка стала підставою для подання заяви, була відкрита 24.02.2013р.

Чи підлягає така заява розгляду в суді? До якого виду цивільно-процесуальних строків вона належить?

Задача 5.

Гр-н Луценко Л.М. звернувся до Жовтневого місцевого суду м.Запоріжжя із позовом про відшкодування моральної шкоди, якої йому було завдано у зв'язку із публікацією в газеті "Мрія" статті, в якій згадувалося його прізвище та наводилися факти, що ображали його честь та людську гідність. Розглянувши справу, суддя виніс тільки резолютивну частину рішення, в якій відмовив у задоволенні позову, зазначивши при цьому, що вирішення справи викликало певну складність. Він також визначив, що мотивоване рішення буде прийнято за п'ять днів. Гр-н Луценко Л.М. не погодився з рішенням суду та через два дні спробував подати апеляційну скаргу. Однак суддя відмовив у прийнятті скарги, посилаючись на те, що мотивованого рішення по справі ще не було.

Чи були дії суду правильними?

Чи міг гр-н Луценко Л.М. подати апеляційну скаргу, якщо він не мав мотивованого рішення суду?

Вкажіть строк апеляційного оскарження та строки подання змін та доповнень до апеляційної скарги.

Дайте поняття і значення процесуальних строків.

Задача 6.

Місцевий суд задовольнив позов гр-ки Коротич А.В. до гр-на Портного В.В. про встановлення батьківства та стягнення аліментів на її доньку Світлану. Через чотири дні гр-н Портнов В.В. потрапив до лікарні з інфекційним захворюванням, де перебував на лікуванні один місяць. Одразу після одужання він виїхав до м.Луганська на святкування дня народження своєї матері. Повернувшись, гр-н Портнов В.В. вирішив оскаржити судове рішення.

Чи буде апеляційна скарга Портнова В.В. прийнята до розгляду? Що в цьому випадку зробить суд?

Задача 7.

10 січня 2013 року гр-н Остапенко К.О. звернулася до місцевого суду м.Запоріжжя із позовом про виселення гр-на Кравченка В.О. з житлового будинку, що їй належав. Суддя, провівши підготовку справи до судового розгляду, постановивухвалу від 2 лютого 2013 року про призначення справи до розгляду. Проконсультувавшись у місцевій юридичній консультації, гр-н Кравченко В.О. у день судового засідання вирішив подати зустрічний позов.

Проаналізуйте ситуацію. Які існують строки щодо подачі зустрічного позову? Чи буде прийнятий зустрічний позов до провадження разом із первісним?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]