Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

1. Поняття сторін у цивільному процесі.

2. Процесуальні права й обов'язки сторін у цивільному процесі.

3. Процесуальна співучасть та її види.

4. Поняття неналежної сторони та випадки її заміни.

5. Процесуальне правонаступництво та його види.

Основні поняття: сторони, позивач, відповідач, заявник (стягувач), боржник, процесуальна співучасть, неналежна сторона (відповідач), процесуальне правонаступництво (універсальне, сингулярне).

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Рішенням Броварського райсуду Київської області стягнуто з АТП «Автоперевезення» на користь неповнолітнього підлітка Мисика відшкодування у розмірі 10 000 грн. за шкоду, завдану йому в ДТП з вини водія АТП.

Чи наділені сторони зазначеного спору цивільною процесуальною правосубєктністю?

Чи зміниться відповідь у разі, якщо Мисик П. є повнолітнім громадянином?

Задача 2.

Гр-н Божок пред'явив позов до 15-річного підлітка Адамова про стягнення 530 грн., взятих останнім у борг. Дядько підлітка Адамова, узнавши, що гр-н Божко подав до суду позов до племінника, також пред'явив позов на захист інтересів племінника до гр-на Божка про зобов'язання повернути взятий в останнього під заставу боргуфотоапарат. Суддя постановив ухвалу про відмову в прийнятті позовних заяв як від гр-на Божка, посилаючись на те, що він пред'являє позов до недієздатного, так і від дядька підлітка Адамова, аргументуючи це відсутністю в нього довіреності на ведення справи.

Чи правомірні ухвали суду?

Задача 3.

Наймачі жилого приміщення гр-н Демидов та гр-ка Косякова пред'явили позов про виселення подружжя Коваленко, що мешкали у цій же квартирі, у зв'язку із систематичним порушенням ними правил співжиття, пияцтвом, вчиненням сварок, образами сусідів.

Чи виникає процесуальна співучасть? Якщо так, то якого саме виду?

Чи може брати участь у цій справі житловий орган і яке буде його процесуальне положення?

Задача 4.

Гр-н Корж пред'явив позов до гр-на Тарасенка про стягнення 2000 грн. у рахунок відшкодування шкіряного пальто, зданого ним до гардеробу готелю «Україна». На попередньому судовому засіданні суддя пояснив позивачу, що охоронець гардеробу гр-нТарасенко не є належним відповідачем і що його слід замінити. Позивач не дав своєї згоди на заміну відповідача.

Визначте коло осіб, які беруть участь у справі. Яке їх процесуальне становище?Який порядок заміни неналежної сторони? Як би Ви поступили, захищаючи права гр-на Коржа?

Задача 5.

Гр-н Борсуков С.Ф. і його дружина гр-ка Борсукова Н.Б.були засуджені до позбавлення волі з конфіскацією майна. Разом з ними проживала їхня донька Григоренко С.із чоловіком та її неповнолітня сестра, опікуном якої був призначений гр-н Борсуков Ф.Д. — батько гр.-на Борсукова С.Ф.

Гр-н Борсуков Ф.Д. та донька гр-на Григоренко С.С.звернулись з позовом про виключення з опису конкретного майна, що належало їй, її чоловікові та неповнолітній сестрі Оксані.

Визначте сторони по справі.

Задача 6.

Гр-н Дуденко подав позов до гр-на Максимова про стягнення з нього суми позики. До розгляду справи позивач помер і на судове засідання з'явилася його дружина, яка підтримала позов. Суд виніс рішення про стягнення з гр-на Максимова на користь гр-киДуденко суми позики.

Чи мав право суд допустити дружину гр-на Дуденка до участі в процесі у якості позивача у справі та ухвалити рішення на її користь? Відповідь обгрунтуйте.

Розкрийте поняття процесуального правонаступництва.

Задача 7.

Суд задовольнив позов прокурора про позбавлення батьківських прав гр-на Головатенка відносно 12-річного сина Петра. При розгляді справи брала участь і мати хлопця, яка пояснила суду, що не може взяти його до себе в сім'ю від другого шлюбу, в якій є двоє малих дітей, оскільки хлопець має погані нахили і може негативно вплинути на їх виховання. Петро був переданий школі-інтернату (міг бути переданий матері та її батькам).

Через півтора роки гр-н Головатенко звернувся до суду з вимогою про поновлення його батьківських прав і про передачу йому сина, посилаючись на те, що він зовсім перестав вживати алкогольні напої, має постійну роботу, змінив ставлення до сина — піклується про нього, купує йому одяг та взуття, обіцяє сумлінно виконувати всі інші батьківські обов'язки.

Визначте сторони та інших осіб, які мають брати участь у цій справі.

Задача 8.

При розгляді судом справи про розірвання шлюбу між гр-ном Ігнатенко і гр-кою Симоненко позивачка просила передати їй п'ятирічного сина, який перебував на вихованні у матері відповідача. Суд не звернув уваги на цю обставину, постановив рішення і позов задовольнив.

Визначте осіб, які мають брати участь у цій справі.

Задача 9.

Гр-н Барило і гр-н Лемешко звернулися до міської нотаріальної контори про видачу свідоцтва на право власності будинком, який був побудований їх батьком і його дружиною гр-кою Охріменко. Нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину в зв'язку із закінченням шестимісячного строку з дня відкриття спадщини. Тоді гр-н Барило і гр-н Лемешко подали до суду позовну заяву і, посилаючись на те, що пропуск строку обумовлений поважними причинами, просили суд поновити строк давності і визнати за ними право на 1/2 частини будинку за кожним. Суд розглянув справу і відмовив у позові.

Визначтесторони по справі та законність винесеного рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]