Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodich_zabezpech_praktich_zanyat.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
931.84 Кб
Скачать

План практичного заняття:

1. Завдання і значення касаційного провадження.

2. Право касаційного оскарження рішення, ухвали та внесення на нього подання.

3. Строки і процесуальний порядок касаційного оскарження.

4. Ухвали та рішення суду касаційної інстанції, їх зміст.

Основні поняття: касація, касаційне провадження, касаційна скарга.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

Рішенням Бориспільського районного (місцевого) суду від 12.05.2000р. було відмовлено у задоволенні позову гр-на Немировича до гр-ки Маркіної про повернення боргу. Рішення не було оскаржене в апеляційному порядку. 10.02.2002р. гр-н Немирович звернувся до касаційного суду зі скаргою про визнання рішення незаконним.

Чи дотримані гр-ном Немировичем норми законодавства? Які строки касаційного оскарження? Чи може бути поновлений строк касаційного оскарження рішення у разі його пропуску?

Задача 2.

Гр-ка Назаренко Л. звернулася із позовом до гр-на Назаренка В. про поділ жилого будинку, посилаючись на те, що він є їх спільною сумісною власністю, але у неї склались неприязні стосунки з відповідачем, і він чинить їй перешкоди у користуванні будинком. Позов був задоволений. Рішення не переглядалося в апеляційному порядку.

Гр-н Назаренко В. оскаржив рішення у касаційному порядку.

Які дії має вчинити суддя при підготовці касаційного розгляду справи? Назвіть випадки, коли справа обов'язково переглядається складом судової палати.

Задача 3.

Гр-ка Пащенко пред'явила позов до гр-ки Смирнової про поділ будинку та встановлення порядку користування земельною ділянкою. У позові було відмовлено. Апеляційний суд своєю ухвалою залишив рішення без змін.

Гр-ка Пащенко подала скаргу до апеляційного суду.

У яких випадках рішення буде скасованим і направлене на новий розгляд? Коли суд касаційної інстанції постановляє нове рішення без направлення справи на новий розгляд? Обґрунтуйте відповідь на прикладі запропонованої справи.

Задача 4.

Релігійна громада УАПЦ звернулася до суду із касаційною скаргою на рішення державних органів щодо встановлення почергового користування культовою будівлею між ними та УГКЦ. Заявники посилалися на те, що рішення місцевого та апеляційного суду їх не влаштовувало, оскільки релігійна громада УАПЦ є правонаступницею громади, яка раніше користувалася церквою, і суд порушив вимоги закону, згідно з якими у почергове користування може бути передано лише храм, не зайнятий будь-якою релігійною громадою.

Яке рішення може винести касаційний суд, якщо культова будівля належить державному органу і не передавалась у власність будь-якій юридичній особі?

Задача 5.

Гр-н Коваль М.М. звернувся до суду із касаційною скаргою до ВАТ птахофабрика "Перше травня" про поновлення його на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу. Заявник зазначав, що з 10 лютого 1992 р. він працював у відповідача на посаді слюсаря-оператора. 10 січня 1999 р. з ним було укладено контракт, згідно якого він працював на цій же посаді один квартал, потім дію цього контракту було продовжено до 31 липня 1999 р., а 3 серпня 1999 р. з ним знову укладено контракт строком на один місяць, дію якого було продовжено по грудень 1999р.. Наказом від 5 січня 2000 р. №3–к його було звільнено з роботи за п.2 ст.36 КЗпП з 4 січня 2000 р., оскільки з 25 грудня 1999 р. по 4 січня 2000 р. він хворів. Вважаючи своє звільнення незаконним, заявник просив скасувати постановлені у справі судові рішення з направленням останньої на новий розгляд як такі, що постановлені з порушенням норм матеріального і процесуального права.

Справа вирішувалася місцевим та апеляційним судами з винесенням таких рішень: “в позові відмовлено” та “залишення скарги без задоволення”.

Чи підлягає задоволенню касаційна скарга гр-на Коваля М.М.?

Які порушення норм трудового законодавства були допущені судами?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]