Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

7. Допомоги Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, що надаються у зв'язку із стійкою втратою працездатності

Відомо, що нещасний випадок на виробництві та професійне захворювання можуть призвести до стійкої втрати працездатності. Такою вважається, зокрема, встановлення групи інвалідності потерпілому або встановлення ступеня втрати ним професійної працездатності за висновками МСЕК на обумовлений термін чи безстрокове. У зв'язку з цим в особи, що постраждала, виникає право на одноразову допомогу та щомісячну грошову суму, що компенсує потерпілому втрату заробітку (щомісячна страхова виплата).

Одноразова допомога в разі стійкої втрати працездатності виплачується потерпілому Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в сумі, яка обчислюється з розрахунку його середньої заробітної плати (доходу) за кожний відсоток втрати професійної працездатності. Законодавством встановлено для неї верхню межу, яка не повинна перевищувати чотирикратного розміру граничної суми заробітної плати (доходу), з якої справляються внески до Фонду, на дату настання права потерпілого на призначення одноразової допомоги.

Виплачується одноразова допомога у місячний термін з часу встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності у день, що визначений постановою робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Ще однією допомогою, що надається потерпілому у зв'язку із стійкою втратою працездатності, є щомісячна грошова сума, що компенсує втрату заробітку (щомісячна страхова виплата).

Право на цю грошову допомогу виникає у потерпілого з дня стійкої втрати професійної працездатності. Щомісячна грошова виплата визначається як частка від середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку, яка обчислюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності.

Реалізація потерпілими права на щомісячну страхову виплату не перешкоджає йому одержувати пенсію по інвалідності. Щоправда, сума пенсії та щомісячної виплати при цьому не повинна перевищувати середньомісячного заробітку (доходу), який потерпілий мав до ушкодження здоров'я. Визначені раніше сума щомісячної страхової виплати та пенсії по інвалідності зменшенню не підлягають.

Виплачується щомісячна страхова виплата впродовж усього часу, на який МСЕК встановила стійку втрату працездатності, починаючи з наступного місяця після її призначення.

Нещасний випадок на виробництві чи професійне захворювання крім стійкої втрати працездатності можуть бути підставою для переведення працівника на легшу нижчеоплачувану роботу. У такому випадку за потерпілим зберігається його середньомісячний заробіток на строк, визначений ЛКК або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності. Якщо роботодавець не забезпечує потерпілого відповідною роботою, то Фонд сплачує потерпілому страхову виплату у розмірі його середньомісячного заробітку.

У випадку переведення потерпілого на легшу нижчеоплачувану роботу роботодавець зберігає за ним впродовж 2 тижнів середній заробіток. Починаючи з 15-го дня доплата до середнього заробітку провадиться коштами Фонду.