Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Одеський інститут МАУП.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
33.85 Кб
Скачать

Одеський інститут МАУП

Міжрегіональна Академія Управління Персоналом

Індивідуальна робота

« Аналіз та формування організаційних структур »

виконала студентка

2 курсу Б1МГТ

Мошкова К.

Одеса 2011

План:

1. Введення

2. Значення і проектування організаційного проектування

3. Процес формування організаційної структури

4. Вмсновок

1. Введення

Науково обгрунтоване формування організаційних структур управління - актуальне завдання сучасного етапу адаптації господарюючих суб'єктів до ринкової економіки. У нових умовах необхідно широко використовувати принципи і методи проектування організації управління на основі системного підходу.

2. Значення і завдання організаційного проектування

Без розвитку методів проектування структур управління Утруднено подальше вдосконалення управління і підвищення ефективності виробництва, так як:

По-перше, в нових умовах у цілому ряді випадків не можна оперувати старими організаційними формами, які не задовольняють вимогам ринкових відносин, створюють опастность деформації самих завдань управління;

По - друге, в сферу хазяйновитості управління технічними системами. Комплексний підхід до вдосконалення організаційного механізму раніше багато в чому був підмінений роботою по впровадженню і ісполбзованію автоматизованих СІТС управління.

По - третє, створення структури має спиратися не тільки на досвід, аналогію, звичні схеми та інтуїцію, а й на наукові методи організаційного проектування;

По - четверте, проектування складного механізму - механізму управління - повинно покладатися на фахівців, що володіють методологією формування організаційних систем.

При розробки принципів і методики проектування структури як застиглого набору органів, відповідних кожної спеціалізованої функції управління. Воно передусім включає систему цілей і їх розподіл між різними ланками. Сюди відноситься склад підрозділів, які перебувають у певних зв'язках і відносинах між собою; розподіл відповідальності. Важливими елементами структури управління є комунікації, потоки інформації та документообіг в організації. Організаційна структура-це поведінкова система, це люди та їх групи, постійно вступають у різні взаємини для вирішення спільних завдань.

Така багатосторонність організаційного механізму несумісна з використанням будь-яких однозначних методів - яких формальних, або неформальних. Петомк необхідне поєднання наукових метедов і птінціпов формування структур (системного підходу) з великою експертно - аналітичної роботою, вивченням отечесівенного та зарубіжного досвіду. В основу всієї методології проектування структур має бути покладено спочатку - цілі, а потім - механізм їх досягнення.

Системність самого подходоа до формування структури виявляється в наступному:

a) Не випускати з уваги ні одну з управлінських завдань, без вирішення яких реалізація цілей виявиться не повною;

b) Виявити та взаимоувязать приминительно до цих завдань всю систему функції, прав і відповідальності по вертикалі упрвленія - від генерального директора підприємства до майстра дільниці;

c) Іследовать та організаційно оформити всі зв'язки і відносини по горизонталі управління;

d) Забезпечити органічне поєднання вертикалі та горизонталі управління.

Дослідження впливу зовнішнього середовища на проєктуванні організації

I. Етап - виявлення та опис елементів зовнішнього середовища (вхід, вихід, технології, знання)

II. Етап - виявлення основних взаємозв'язків між елементами зовнішнього середовища, включаючи елементи прямого впливу.

III. Етап - визначення ступеня різноманітності елементів зовнішнього середовища (зміни, визначеність, зворотній зв'язок)

IV. Етап - проектування кожного елемнти організаційної структури з урахуванням зовнішнього середовища, в якій даний елемент буде функціонувати.

V. Етап - формування мехенізма упрвленія з урахуванням специфіки елементів організаційної структури та її зовнішнього середовища.