Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

5. Допомога по вагітності та пологах, що надається Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Допомога по вагітності та пологах надається жінкам за весь період перебування в однойменній відпустці, а також застрахованим особам у випадку усиновлення дитини впродовж 2 місяців з дня її народження.

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається тривалістю 126 календарних днів, з яких 56 - після пологів. У разі ускладнення пологів чи народження 2 і більше дітей відпустка збільшується до 140 календарних днів за рахунок подовженого - 70 календарних днів - післяпологового періоду. Жінкам, що належать до 1—4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами надається тривалістю 180 календарних днів (90 днів до і 90 днів після пологів).

Допомога по вагітності та пологах виплачується сумарно, незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

При усиновленні дитини допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі, яка усиновила дитину протягом 2 місяців з дня ЇЇ народження, зазначеного у свідоцтві про народження, за період з дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів.

Рішення про призначення працівникам допомоги по вагітності та пологах ухвалюється комісією (уповноваженим) із соціального страхування, а іншим застрахованим особам - виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем їх реєстрації як страхувальників. Виплачується допомога у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від тривалості страхового стажу.

6. Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, що надається потерпілому від нещасного випадку на виробництві

До відновлення працездатності або встановлення інвалідності потерпілому від нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань надається допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю. Вона виплачується за місцем роботи застрахованої особи. Якщо особа працює ще й за сумісництвом, то допомога призначається за місцем роботи, де стався нещасний випадок чи професійне захворювання. Виплачується допомога у розмірі 100% втраченої середньої заробітної плати (сумісникам при цьому враховують втрачений заробіток за іншим місцем роботи) за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності. Як і у випадку з допомогою у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю у разі втрати працездатності від загального захворювання або у разі каліцтва не за місцем роботи, виплата цієї допомоги за перші 5 робочих днів тимчасової непрацездатності здійснюється за кошти самого роботодавця.

Особам, що беруть участь у системі соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на добровільних засадах, допомога призначається й виплачується відділенням Фонду, у якому вони зареєстровані.

Законодавством передбачено перелік обставин, за яких допомога не виплачується. Це, зокрема, відбувається:

- на весь час проживання потерпілого за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України;

- якщо з'ясувалося, що виплати призначено на підставі документів, які містять неправдиві відомості;

- в інших випадках, передбачених законодавством.