Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

4. Порядок призначення пенсії у солідарній пенсійній системі

Призначення та виплата пенсії відбувається за заявою особи, яка звертається до уповноважених органів про призначення їй пенсії.

Пенсії призначаються органами Пенсійного фонду за місцем проживання особи. Порядок призначення, крім Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", встановлюється також спеціальним актом - Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затв. постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 р. № 22-1.

Заява про призначення пенсії працюючим громадянам або членам їхніх сімей (у зв'язку із втратою годувальника) подається працівником (членом його сім'ї) безпосередньо роботодавцеві. Непрацюючі на момент звернення за пенсією громадяни та члени їхніх сімей подають заяву про призначення пенсії безпосередньо до органу, який призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації). Призначення пенсії неповнолітній чи недієздатній особі відбувається за заявою батьків або опікунів (піклувальників) за місцем їх проживання.

Звернутися за призначенням пенсії заінтересована особа може у будь-який час після виникнення у неї права на пенсію. Пенсії за віком та за інвалідністю призначаються незалежно від того, припинена робота на час звернення за пенсією чи продовжується. Заява про призначення пенсії за віком може бути подана застрахованою особою не раніше ніж за місяць до досягнення нею пенсійного віку.

Пенсія призначається з дня звернення особи до уповноважених органів.

Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше 3 місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Пенсія по інвалідності призначається з дня її встановлення, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше З місяців з дня встановлення інвалідності. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло впродовж 12 місяців з дня смерті годувальника.

Пенсія призначається довічно або на період, протягом якого пенсіонер має право на виплату пенсії. Так, пенсія в разі втрати годувальника дітям померлого годувальника виплачуватиметься до досягнення ними віку, встановленого в законі.

Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дня звернення.

Заяви про переведення з одного виду пенсії на інший, про перерахунок пенсії та про поновлення виплати раніше призначеної пенсії подаються до органу, що призначає пенсію, заявником за місцем проживання.

5. Порядок виплати пенсії в солідарній пенсійній системі

Виплату пенсій здійснюють державні підприємства поштового зв'язку та банки. Виплата пенсій поштовими підприємствами регулюється Інструкцією про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв'язку, затв. наказом Міністерства транспорту та зв'язку України, Міністерства праці та соціальної політики України від 28 квітня 2009 р. № 464/156.

Виплата пенсій банківськими установами здійснюється відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банківських установах, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596.

Пенсії виплачуються щомісяця не пізніше 25 числа у грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера. Якщо він перебуває на повному державному утриманні, то йому видається 25% призначеної пенсії.

Дітям-сиротам за період перебування на повному державному утриманні пенсія у зв'язку з втратою годувальника виплачується в повному розмірі та перераховується на їхні особисті рахунки у банку. Іншим дітям, які перебувають на повному державному утриманні, виплачується 50% призначеної пенсії у зв'язку з втратою годувальника з перерахуванням на їхні особисті рахунки у банку.

Нараховані суми пенсії, які пенсіонер не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за 3 роки до дня звернення за отриманням пенсії. Якщо суми пенсії не були отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, вони виплачуються за минулий час без будь-яких обмежень з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

Виплата пенсії може бути припинена за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду чи суду. Це відбувається, якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості. Пенсію перестають виплачувати також у разі смерті пенсіонера чи неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд.

Суми пенсій, що були виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягнуті примусово за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за 6 місяців наперед перед від'їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Продовження виплати пенсії в разі виїзду пенсіонера за кордон регулюється міжнародними договорами, які Україна уклала з Республікою Болгарія, Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Словацькою Республікою, Чеською Республікою.