Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

Тема 12. Пенсії у накопичувальній пенсійній системі

Час: 2 год

План лекції:

1. Види довічних пенсій в накопичувальній пенсійній системі

2. Порядок укладення договору страхування довічної пенсії

3. Умови та порядок отримання одноразової виплати з коштів Накопичувального фонду

4. Загальні умови призначення пенсій у недержавній пенсійній системі

5. Пенсійний контракт

6. Пенсійні схеми

7. Довічний ануїтет (довічна пенсія в системі недержавного пенсійного забезпечення)

8. Пенсія на визначений термін у недержавній пенсійній системі

9. Пенсійна виплата, що здійснюється одноразово в недержавній пенсійній системі

1. Види довічних пенсій в накопичувальній пенсійній системі

Суб'єктами права на отримання пенсійних виплат у накопичувальній пенсійній системі є особи, від імені та на користь яких здійснюється накопичення та інвестування коштів.

Довічна пенсія є основною пенсійною виплатою, сума якої визначається в договорі страхування довічної пенсії. Вона сплачується у визначеному законом порядку застрахованій особі після досягнення нею пенсійного віку або членам її сім'ї чи спадкоємцям з коштів Накопичувального пенсійного фонду або недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення.

Законодавство передбачає декілька видів довічних пенсій. Це довічна пенсія з установленим періодом, довічна обумовлена пенсія та довічна пенсія подружжя. Зазвичай призначається лише один з видів довічної пенсії за вибором особи.

Довічна пенсія з установленим періодом - це щомісячна виплата, яка здійснюється протягом життя пенсіонера, але не менше 10 років з дня її призначення. У разі смерті пенсіонера право на отримання призначеної довічної пенсії протягом установленого періоду мають спадкоємці, зазначені в договорі страхування довічної пенсії або визначені відповідно до ЦК.

Довічна обумовлена пенсія теж належить до щомісячних виплат. Вона виплачується протягом життя пенсіонера. Однак якщо загальна сума цієї пенсії, виплачена пенсіонеру на момент смерті, є меншою, ніж сума, обумовлена в договорі страхування довічної пенсії на час його укладення, то різниця коштів між зазначеними сумами виплачується спадкоємцям, що зазначені в договорі страхування довічної пенсії або визначеним відповідно до ЦК.

Довічна пенсія подружжя виплачується щомісячно протягом життя пенсіонера, а після його смерті - іншому з подружжя, який досяг загального пенсійного віку, аж до його смерті.

Вид пенсії, обраний учасником накопичувальної системи пенсійного страхування, зазначається в договорі страхування довічної пенсії.

2. Порядок укладення договору страхування довічної пенсії

Страхування та виплата довічної пенсії здійснюється згідно із Законом "Про страхування" страховою організацією, обраною застрахованою особою.

Розмір довічної пенсії розраховується страховою організацією, виходячи з вартості суми оплати договору страхування довічної пенсії, з урахуванням майбутнього інвестиційного доходу, забезпечуваного страховою організацією, видатків, пов'язаних з подальшим інвестуванням зазначених сум, та з урахуванням середньої для чоловіків і жінок величини тривалості життя. У договорі страхування довічної пенсії обов'язково зазначається рівень інвестиційного доходу, який застосовується для розрахунку обраної довічної пенсії.

Терміни та порядок виплати довічної пенсії визначаються договором страхування довічної пенсії. Для його укладення застрахована особа подає страховій організації заяву за встановленою страховою організацією формою та довідку Пенсійного фонду про суму коштів, облікованих на його накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді, або, відповідно, довідку адміністратора недержавного пенсійного фонду про суму коштів на його індивідуальному пенсійному рахунку у відповідному недержавному пенсійному фонді - суб'єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення. Крім того, вона повідомляє територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратора недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення про обрану нею страхову організацію та подає письмову заяву про перерахування коштів для оплати договору страхування довічної пенсії до цієї страхової організації. Відповідний орган Пенсійного фонду або адміністратор недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення - зобов'язаний не пізніш як через 3 робочих дні з дня отримання такої заяви забезпечити перерахування коштів учасника накопичувальної системи пенсійного страхування до обраної ним страхової організації.

Територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратор недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення - має право відмовити учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування в перерахуванні коштів страховій організації у випадках: 1) якщо договір страхування довічної пенсії укладено з особою, яка не має права на одержання довічної пенсії; 2) якщо договір страхування довічної пенсії укладено із страховою організацією, яка не відповідає вимогам, установленим для страхових організацій, які можуть здійснювати страхування і виплату довічних пенсій; 3) якщо договір страхування довічної пенсії укладено з порушенням або він суперечить вимогам пенсійного законодавства; 4) якщо територіальним органом Пенсійного фонду, адміністратором недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення - або учасником накопичувальної системи пенсійного страхування вже укладено договір страхування довічної пенсії; 5) якщо сума пенсійних коштів, що належить учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування, є меншою, ніж мінімальна сума коштів, необхідна для оплати договору страхування довічної пенсії, а також якщо такий учасник не виявив бажання додатково за свій рахунок перерахувати на накопичувальний пенсійний рахунок у Накопичувальному фонді кошти в сумі, якої не вистачає для забезпечення оплати договору страхування довічної пенсії відповідно до закону. В інших випадках відмова в перерахуванні коштів для оплати договору страхування довічної пенсії не допускається.

Учасник накопичувальної системи пенсійного страхування за бажанням має право додатково за свій рахунок перерахувати на свій накопичувальний пенсійний рахунок у Накопичувальному фонді кошти в сумі, якої не вистачає для забезпечення оплати договору страхування довічної пенсії в порядку, встановленому Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики.

У разі якщо договір страхування довічної пенсії не укладено внаслідок смерті учасника накопичувальної системи пенсійного страхування чи визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, територіальний орган Пенсійного фонду або адміністратор недержавного пенсійного фонду - суб'єкта другого рівня системи пенсійного забезпечення - вживає заходів до виплати спадкоємцям належних учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування коштів відповідно до вимог закону.

Страхова організація, яка здійснює страхування довічних пенсій за рахунок коштів накопичувальної системи пенсійного страхування, оприлюднює розміри страхових тарифів за договорами страхування довічних пенсій за рахунок коштів накопичувальної системи пенсійного страхування, розрахункові розміри довічних пенсій залежно від пенсійного віку за такими договорами, ставки інвестиційного доходу не пізніш як за 10 днів до початку місяця, у якому вони набирають чинності, і використовує ставки інвестиційного доходу для всіх учасників накопичувальної системи пенсійного страхування, які мають намір укласти договір страхування довічної пенсії протягом наступного місяця.

Вартість оплати договорів страхування довічних пенсій усіх видів не може бути більшою за величину, обчислену Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

Страхова організація розраховує розмір довічної пенсії протягом 3 робочих днів з дня отримання коштів на оплату договору страхування довічної пенсії.

Дострокове припинення дії договору страхування довічної пенсії за бажанням сторін забороняється.