Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

Тема 5 суб'єкти права соціального забезпечення Час: 2 год

План лекції:

1. Загальна характеристика суб'єктів права соціального забезпечення

2. Громадяни як суб'єкти, що отримують соціальне забезпечення

3. Громадяни як спеціальні суб'єкти права соціального забезпечення

4. Суб'єкти, які сприяють реалізації права на соціальне забезпечення

5. Державні органи як суб'єкти права соціального забезпечення

6. Соціальні страхові фонди як суб'єкти права соціального забезпечення

7. Пенсійний фонд України як суб'єкт права соціального забезпечення

1. Загальна характеристика суб'єктів права соціального забезпечення

Суб'єктами права соціального забезпечення вважаються правоздатні особи, які в силу свого галузевого правового статусу є носіями відповідних прав та обов'язків. Щоб стати суб'єктом права соціального забезпечення, особа повинна бути наділена правоздатністю та галузевим правовим статусом. Правоздатність у сфері соціального забезпечення - це така властивість, яка передбачає можливість мати будь-які права та обов'язки. Іншою властивістю, яка характеризує суб'єкта права, є галузевий правовий статус. Це певна сукупність закріплених у Конституції та законах основних прав і обов'язків осіб у сфері соціального захисту.

Суб'єктів права соціального забезпечення необхідно відмежовувати від суб'єктів соціально-забезпечувальних правовідносин. Щоб стати учасником (суб'єктом) правовідносин, особа повинна володіти так званою правосуб'єктністю, яка охоплює галузевий правовий статус, правоздатність і дієздатність за правом соціального забезпечення. Отже, наявність дієздатності перетворює суб'єктів права на суб'єктів правових відносин. Дієздатність як здатність своїми діями набувати та здійснювати права і самостійно виконувати обов'язки передбачає можливість усвідомлювати свої дії та керувати ними. Очевидно, що така можливість не є вродженою властивістю людини. Вона приходить з віком, досвідом та знаннями, що набуваються особою. Тому момент виникнення дієздатності визначається відповідно до законодавства для всіх громадян. Для права соціального забезпечення не існує якогось одного вікового критерію (наприклад, як це існує у цивільному праві - 18 років). Тут дієздатність може виникати як з 18-річного, так і з іншого віку, визначеного законом.

Одним із критеріїв класифікації суб'єктів права соціального забезпечення може бути правова функція, яку вони виконують у сфері соціального забезпечення. Так, одні суб'єкти отримують різні види соціального забезпечення, інші виконують функції з надання такого забезпечення, треті підтверджують факти, які мають правове значення для надання соціального забезпечення.

З огляду на такі підстави, суб'єктів права соціального забезпечення можна поділити на суб'єктів, які одержують соціальне забезпечення, і суб'єктів, які забезпечують реалізацію особою належного їй права на соціальне забезпечення. До другої групи суб'єктів належать суб'єкти, які надають соціальне забезпечення, і суб'єкти, які сприяють у отриманні соціального забезпечення.

Суб'єктами, які отримують соціальне забезпечення, є фізичні особи. Основу їх галузевого правового статусу становить право на соціальне забезпечення, яке виникає на основі соціального ризику. Як виняток, суб'єктом, що відповідає загальним ознакам цього виду, є сім'я. Вона згідно з законодавством визнається суб'єктом права на отримання соціальних допомог (наприклад, існує державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям).

Суб'єктами, які надають соціальне забезпечення, є: 1) державні органи спеціальної компетенції; 2) соціальні страхові фонди; 3) спеціалізовані державні підприємства та установи. До суб'єктів, які сприяють у отриманні соціального забезпечення, належать особи, які підтверджують наявність спеціального правового статусу (статусу ветерана війни, учасника бойових дій тощо) або які підтверджують юридичні факти, що є підставою виникнення права на соціальне забезпечення. Такими є органи медико-соціальної експертизи, комісії із встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною, органи, які видають посвідчення, що підтверджують спеціальний галузевий правовий статус (посвідчення учасника бойових дій, ветерана війни тощо).