Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА - ЮД-новая_студентам (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
168.45 Кб
Скачать

ПРИВАТНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ТЕХНІКУМ

ПРИ МІЖРЕГІОНАЛЬНІЙ АКАДЕМІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Затверджено:

Заступник директора

з навчально-методичної роботи

________________ Черней С.І.

Погоджено:

Завідувач методичним кабінетом

_______________ Желтова Л.І.

Розглянуто на засіданні циклової комісії правознавства та соціальної роботи

Протокол № ____ від ___.___.______

Голова циклової комісії

________________ Варуха Г.В.

Робоча навчальна програма

з дисципліни «ЮРИДИЧНА ДЕОНТОЛОГІЯ»

для спеціальності 6.030401 «Правознавство»

Форма навчання денна

Курс ІІ Семестр ІІІ

Загальна кількість годин: 59 за навчальним планом

Лекції (Л): 16

Практичні (семінарські) заняття (ПЗ): 16

Самостійна робота студентів (СРС): 22

Іспит: 5

Укладач робочої навчальної програми: Михайленко В.В.

КИЇВ – 2013

І. Мета, завдання і змістовні модулі дисципліни

Вступ: Юридична деонтологія - навчальна дисципліна теоретичного характеру, яка вводить студента – юриста в його майбутню професію, ознайомлює з юридичною професією в цілому і окремими юридичними спеціальностями, місцем юриста в суспільстві, вимогами, які висуваються до юриста, як професіонала, його юридичних знань і навичок тощо. «Юридична деонтологія» належить до циклу професійно орієнтованих дисциплін напряму підготовки «Правознавство», вивчення яких є обов’язковим для фахової підготовки юриста. Викладається на ІІ курсі протягом одного семестру і завершується іспитом.

Згідно з навчальним планом на вивчення дисципліни «Юридична деонтологія» відводиться 59 навчальних годин, з яких на лекції відведено 16 годин, практичні (семінарські) заняття – 16 години, на самостійну роботу – 22 і на іспит 5 годин.

Предметом дисципліни: правила професійної поведінки, якими повинен оволодіти і керуватися юрист, види юридичної діяльності, форми юридичної праці. В межах курсу розкриваються вимоги до культури працівника юридичної діяльності в галузях психології, права, політики і етики.

Мета: вивчення історії виникнення і розвитку юридичної професії, її ознак, місця серед інших професій та значення для опанування фаху юриста, що спрямований на розбудову правової держави і становлення громадянського суспільства в Україні; набуття студентами знань про юридичну професію, зокрема щодо вимог, які висуваються сучасним суспільством до представників юридичної професії.

Маючи комплексну структуру, до якої входять знання з різних галузей, умінь та навичок (теорії держави і права, етики, психології, культурології, діяльності судових і правоохоронних органів, адвокатури) юридична деонтологія готує студента до успішного засвоєння в подальшому інших юридичних навчальних дисциплін, сприяє активізації інтелектуальних, моральних і вольових якостей, необхідних для здійснення професійної юридичної діяльності, та особистісному становленню майбутніх юристів.

В результаті вивчення курсу студент повинен знати основні поняття юридичної деонтології; поняття та види юридичної діяльності, характеристики основних юридичних спеціальностей, специфіку та особливості юридичної професії; місце та призначення юриста в правовій державі, суть службового обов’язку юриста, складові загальної культури юриста (політичної, правової) тощо.

Студент повинен вміти на теоретичному рівні виробляти власні норми поведінки у відповідності з загально визнаними деонтологічними вимогами, а також узгоджувати свою професійну діяльність з нормами моралі і інтересами суспільства.

Завдання:ознайомлення з основними рисами професії юриста, з’ясування сутності, змісту і вимог складових професійної культури юриста; значення і ролі моралі та психології у виконанні юристом своїх посадових функцій; розкриття поняття і змісту юридичної науки, освіти, практики та їх взаємозв’язків

Змістовні модулі: Програма навчального курсу «Юридична деонтологія» складається із шести тем, які об’єднані у два модулі. Кожний модуль складається із переліку об’єднаних за певним принципом тем, до яких віднесено ті чи інші положення, пов’язані з юридичною професією в цілому та окремими її аспектами. По закінченню кожного модулю студенти мають проміжний контроль у вигляді модульної контрольної роботи.

Міжпредметні зв’язки: Навчальна дисципліна «Юридична деонтологія” за своїм змістом безпосередньо та опосередковано пов’язана як з юридичними дисциплінами - теорія держави і права, історія держави і права, так і з загальноосвітніми - психологія, етика, естетика, політологія, соціологія тощо. Відповідний рівень наявних знань, умінь та навичок студентів з вищезазначених навчальних дисциплін поглиблює розуміння сутності юридичної деонтології та її впливу на результати професійної правничої діяльності.