Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДЗ системы технологий.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
648.32 Кб
Скачать

1 Загальна частина

1.1 Організація проектування

Проектування включає розробку проектно-сметной документації, необхідної для проведення будівельних робіт. Це дуже важливий етап інвестиційного циклу, який в найбільшій мірі визначає ефективність наміченого будівництва. Без проектно-сметной документації вести будівельно-монтажні роботи забороняється.

Інститути УкрГіпромез і Гіпросталь є законодавцями технічної політики, генеральними проектувальниками металургійних підприємств і розробниками технічної частини проекту. У тісній співпраці з ними працюють спеціалізовані проектні організації Механобрчермет, Дніпростальконструкція, академічні науково-дослідні і учбові інститути: інститут чорної металургії НАН України, УкрНІІСпецсталь, Національна металургійна академія України. Взаємовідносини між науково-дослідними і проектними інститутами регламентуються галузевою інструкцією про порядок розробки, узгодження, утвердження, реєстрації і використання технологічних завдань ( ТЛЗ ).

Проектні організації, як правило, спеціалізуються на проектуванні об'єктів конкретної галузі будівництва - промислового, гідротехнічного, меліоративного, цивільного, сільськогосподарського, транспортного і так далі що зазвичай відбивається в їх назвах (Промстройпроект, Гідропроект, ГІПРОводхоз.). Відмінність між організаціями різних галузей зазвичай полягають у відповідній спеціалізації їх відділів і кадровому складі, організаційна ж їх структура, як правило мало залежить від галузевої спрямованості.

При організації проектування необхідно враховувати наступні питання: правові документи, планування робіт, порядок фінансування, сторони, що беруть участь.

Правові документи, що забезпечують юридично роботу проектних організацій, включають " Положення про державні проектні дослідницькі організації, що виконують роботи для капітального будівництва ", " Про склад і порядок розробки, узгодження і затвердження проектів і кошторисів на будівництво підприємств, будівель і споруд ", " Статут інституту ", " Положення про фінансову діяльність ".

Фінансування проектних робіт ведеться в кредит з виплатою повної суми вартості робіт після їх завершення, відповідно до нормативних актів згідно з угодою. Проектні роботи фінансуються замовником на основі договору, в якому обмовляються умови для усіх сторін, що беруть участь.

Планування проектних робіт ведеться на підставі перспективних, поточних і оперативних планів. Перспективні плани включають доручення і замовлення від вищестоячих органів галузі або від інших відомств, роботу за перехідними договорами на плановані періоди, плани проектно-дослідницьких робіт для майбутнього будівництва.

Сторонами, що беруть участь, в проектуванні є замовник, генеральний проектувальник і генеральний підрядник. При будівництві нового підприємства замовником виступає міністерство, а при реконструкції, технічному переозброєнні або розширенні - саме підприємство.

Генеральний проектувальником являються головні інститути або інститути Ген проектування, які визначають організацію, розробляючи основну технологічну частину проекту і залучають до проектування окремих частин інші спеціалізовані інститути і організації (ЦНІІпромбудівель, Днепростальконструкція, ВНІПІчерметенергоочищення ).

Генеральним підрядчиком виступають найбільші будівельні комбінати або трести яким доручається виконання будівельно - монтажних робіт з проектом.

Проектні роботи мають бути економічними, тобто не допускати необгрунтованих витрат. Проте чітке розмежування витрат при проектуванні на "обгрунтовані" і "необгрунтовані", як і при інженерних дослідженнях, може бути досить скрутним. Проектні роботи є не самоціллю, а засобом забезпечення надійності і економічності будівельно-монтажних робіт, вартість яких у багато разів вище за вартість проектних робіт. З цієї причини цілком можливі ситуації коли збільшення витрат на проектування супроводжується здешевленням будівельно-монтажних робіт, що значно перевершує дорожчання проекту.