Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДЗ системы технологий.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
648.32 Кб
Скачать

1.3 Склад електросталеплавильного заводу та цехів

Генеральний план заводу є схемою комплексного розміщення на певному майданчику металургійних і допоміжних виробництв з урахуванням технологічних, транспортних і архітектурно-будівельних рішень , що забезпечують найбільш економічний варіант будівництва і експлуатації заводу.

Генеральний план і його компонувальні рішення повинні забезпечувати потоковість технологічних процесів, застосування сучасного вигляду транспорту, зонування території заводу, зручність зовнішніх транспортних і енергетичних зв'язків компактність розміщення і умови для подальшого розвитку заводу, а також враховувати кліматичні і інженерно-геологічні умови.

Характерна особливість металургійного виробництва полягає в тому, що продукція одного цеху є початковою сировиною для іншого, тому основні цехи мають бути розташовані відповідно до технологічного потоку усього виробництва. Ці умови можуть дотримуватися лише при зонуванні території з організацією найкоротших транспортних зв'язків між цехами, причому основні вантажопотоки не повинні перетинатися на одному рівні з іншими потоками.

Сталеплавильний цех металургійного заводу відноситься до одного з основних виробництв і визначає потужність заводу в цілому. Споживаючи величезну кількість різноманітних шихтових і допоміжних матеріалів, а також енергоресурсів роблячи окрім сталі велику кількість побічних продуктів плавки, сталеплавильне виробництво по розвитку транспортних і енергетичних комунікацій займає особливе місце на генеральному плані заводу.

Розглянута схема вантажопотоків дозволяє констатувати, що сучасний електросталеплавильний завод є комплексом основних, допоміжних цехів і інженерних споруд.

Схема генерального плану комплексу ЕСПЦ складається з: ЕСПЦ , адміністративно-побутового комплексу, відділення підготовки сипучих матеріалів, цех мертелів, блок ремонтних цехів, відділення ремонту розливних і проміжних ковшів, прокатний цех, скрапороздільнююче відділення, водне господарство , центральні склади.

Основні цехи: електросталеплавильний цех, цехи електрошлакового, вакуумдугового або плазменнодугового переплавок, цехи порошкової металургії. Головні будівлі призначені для плавки і розливання металу.

До допоміжних цехів відносяться відділення чищення і мастила виливниць, двір виливниць, відділення роздягання зливків.

Комплекс цехів, що забезпечують, і складів включає: цех випалення вапняку, кисневий цех, склади вогнетривів і феросплавів, ремонтні цехи адміністративно-побутовий комплекс.

Основні інженерні споруди включають електророзподільний пристрій і підстанції, водоочисні споруди, установки газоочищення, компресорні, басейни відстійників і шламонакопичувачів галереї стрічкових конвеєрів з вузлами перевантажень. При цьому частина споруд може мати загальнозаводське і цехове значення.

Рисунок 1.2- Схема генерального плану комплексу ЕСПЦ

Усі об'єкти входять в комплекс ЕСПЦ, мають між собою постійні технологічні зв'язки, що забезпечується складною мережею залізничних колій, автомобільних доріг і транспортних галерей.

Схема генерального плану комплексу ЕСПЦ визначається в основному способами підготовки і подачі сипких матеріалів і феросплавів в цех, а також технологією розливання сталі. Для безперервної подачі в цех підготовлених сипких матеріалів за допомогою стрічкових конвеєрів потрібне будівництво системи спеціальних корпусів підготовки сипких матеріалів, сполучених конвеєрними галереями. Розташовуються вони паралельно або перпендикулярно з головною будівлею.

Скрапороздільне відділення в нових проектах виділяється в самостійний цех і нині є наступні варіанти їх розташування по відношенню до головної будівлі: у блоці з головним корпусом ; у будівлі, що окремо стоїть, - паралельно або перпендикулярно подовжній осі цеху, в торці або поряд з головною будівлею.

Відділення безперервного розливання сталі розподіляється у безпосередній близькості від дугових печей в головній будівлі паралельно або перпендикулярно йому. Адміністративно-побутові корпуси зазвичай виносяться в один з торців будівлі з підвітряного боку або трохи убік. Відділення підготовки сипких матеріалів може розміщуватися паралельно головному корпусу або перпендикулярно по торцях плавильного цеху.

Порівняння із зарубіжними проектами показує, що розташування цехів на вітчизняних заводах менш компактне, спостерігається розкиданість допоміжних цехів. Це призводить до подовження транспортних зв'язків, підвищення капітальних витрат на будівництво але сприяє кращому провітрюванню території.