Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА - ЮД-новая_студентам (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Розрахунок підсумкової оцінки:

ПО = ЗМ1 + ЗМ2 або І

Студент має можливість накопичити максимальну кількість балів у межах кожного модуля, використовуючи різні способи набуття знань.

Трансформація рейтингової оцінки

Сума набраних рейтингових балів при семестровому контролі переводиться в оцінки системи оцінювання ECTS. Система передбачає семибальну шкалу (A, B, C, D, E, FX, F) та подвійне (описове та статистичне) визначення цих оцінок.

Підсумковий рейтинговий бал

Підсумкова оцінка за шкалою ECTS

Підсумкова оцінка за національною шкалою

96 <= RD =100

A – Відмінно

Відмінно

86 <= RD <= 96

B – Дуже добре

Добре

76 <= RD <= 85

C – Добре

66 <= RD <= 75

D – Задовільно

Задовільно

60 <= RD <= 65

E – Достатньо (задовольняє мінімальні критерії)

35 <= RD < 59

FХ – Незадовільно

Незадовільно

RD < 35

F – Незадовільно (з обов’язковим повторним курсом)

Не допущено

Іv. Зміст дисципліни за модулями

Модуль І: Загальні положення юридичної професії

Тема: Поняття юридичної деонтології та її місце в системі підготовки юристів.

Роль юриста в сучасному суспільстві. Престиж юридичної професії. Поняття і зміст деонтології як знання про належну професійну діяльність. Поняття юридичної деонтології, її місце в системі підготовки юристів. Історія становлення і розвитку юридичної діяльності і деонтологічних знань. Принципи і функції юридичної деонтології. Місце і роль юридичної деонтології в системі правових наук, правничої освіти і практики.

Предмет юридичної деонтології. Структура юридичної деонтології як цілісна система знань про правничу професію та загальні вимоги щодо її здійснення. Категорії юридичної деонтології і юридичної діяльності.

Тема: Юридична наука, освіта та практика. Характерні риси і зв'язок

Поняття і характерні ознаки юридичної науки. Методологія і структура юридичної науки. Місце і роль юридичної науки в системі суспільних наук.

Характеристика юридичної освіти: види, форми, методи і засоби. Місце і роль юридичної освіти в системі освіти людини і суспільства.

Види, форми, методи і засоби юридичної практики. Місце і роль юридичної практики в життєдіяльності людини, суспільства і держави. Взаємозв’язок і взаємовплив юридичної науки, освіти і практики.

Тема: Професія і кваліфікація юриста

Характерні ознаки юридичної професійної діяльності. Суспільно визначені критерії належної поведінки носіїв правничої професії. Структурна характеристика правничої професії. Кваліфікаційний паспорт юриста.

Поняття, зміст і структура професійної культури юриста. Загальна культура юриста як людини, особи, громадянина. Соціально – психологічні особливості загальної культури юриста. Основні критерії визначення і оцінки професійних якостей юриста. Професійна атестація.

Професійне мислення юриста. Правова кваліфікація як складова професіоналізму юриста. Професійна деформація. Правовий нігілізм.

Тема: Характеристика основних юридичних спеціальностей

Характеристика діяльності і нормативно-правові вимоги до судді. Характеристика діяльності і нормативно-правові вимоги до прокурора. Характеристика діяльності і нормативно-правові вимоги до адвоката. Характеристика діяльності і нормативно-правові вимоги до нотаріуса. Характеристика діяльності і нормативно-правові вимоги до слідчого.

Модуль ІІ: Окремі аспекти діяльності юриста

Тема: Психологія в юридичній діяльності.

Загально-психологічні та соціально-психологічні основи в юридичній діяльності. Правова психологія. Правова соціалізація. Психологічні умови дієвості правових норм. Психологія юридичної праці. Психологічні аспекти юридичної відповідальності. Психологічна культура юриста. Професійна деформація.

Тема: Етика і мораль в юридичній діяльності.

Право і мораль: поняття, взаємозв’язок і вплив на професійну культуру юриста. Юридична етика як вид професійної етики. Поняття, сутність і структура моральної культури юриста. Основні моральні принципи юридичної практики: совість, справедливість і гуманізм як вихідні елементи моральної культури. Функціональні особливості моральних принципів у різних сферах юридичної практики. Проблеми морального в юридичній діяльності і основні критерії оцінки моральних якостей юриста.