Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ПСЗ Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
391
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.74 Mб
Скачать

4. Пенсійне забезпечення посадових осіб місцевого самоврядування

Посадовою особою місцевого самоврядування вважається особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету (див. Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування").

При призначенні пенсій за віком виділяють 2 різні категорії посадових осіб місцевого самоврядування:

1) посадові особи, які призначалися чи затверджувалися відповідною радою або відповідною посадовою особою;

2) посадові особи, які працювали на виборних посадах в органах місцевого самоврядування, куди вони обиралися відповідною територіальною громадою чи відповідною радою.

Першій категорії осіб пенсія призначається на умовах, визначених Законом "Про державну службу".

Щодо другої категорії законодавством встановлено дещо відмінні умови пенсійного забезпечення. Зокрема, тим посадовим особам місцевого самоврядування, які працювали на виборних посадах в органах місцевого самоврядування 8 років і більше, за наявності загального страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абз. 1 ч. 1 ст. 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсія призначається незалежно від того, де вони працювали перед призначенням пенсії.

Виборними посадами в органах місцевого самоврядування вважаються посади сільських, селищних, міських голів, голів та заступників голів районних у місті, районних, обласних рад, секретарів сільських селищних, міських рад та голів постійних комісій з питань бюджету обласних рад, які працюють на постійній основі.

Розмір пенсії за віком посадовим особам місцевого самоврядування встановлюється відповідно до Закону "Про державну службу".

Пенсія по інвалідності призначається посадовим особам місцевого самоврядування на умовах, передбачених Законом "Про службу в органах місцевого самоврядування". Особи, визнані інвалідами І або II групи, за умови, що інвалідність настала в період перебування на службі в органах місцевого самоврядування, мають право на таку пенсію за наявності стажу служби в органах місцевого самоврядування або державної служби не менше 10 років. При цьому необхідно враховувати вимоги законодавства про страхові пенсії щодо необхідності загального страхового стажу залежно від причини інвалідності.

У зв'язку з втратою годувальника пенсія призначається членам сім'ї померлої посадової особи місцевого самоврядування, якщо смерть годувальника настала в період перебування на службі в органах місцевого самоврядування за наявності у померлого стажу служби в органах місцевого самоврядування або державної служби не менше 10 років. Тут також необхідно враховувати загальні вимоги - загальний страховий стаж померлого та причини настання його смерті.

5. Пенсійне забезпечення народних депутатів

Пенсійне забезпечення народних депутатів України здійснюється відповідно до Закону "Про статус народного депутата України".

Пенсія за віком призначається народним депутатам у разі досягнення ними пенсійного віку: чоловіки - 62 років; жінки - пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абз. 1 ч. 1 ст. 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Після закінчення депутатських повноважень народному депутату може бути призначена пенсія достроково, але не раніше ніж за 1,5 роки до встановленого законом пенсійного віку. При цьому наявність встановленого законодавством загального страхового стажу є обов'язковою.

Розмір пенсії за віком народному депутату становить 80% від місячної заробітної плати нині працюючого народного депутата.

Пенсія по інвалідності народному депутату призначається у разі встановлення йому інвалідності І або II групи. При цьому загальний страховий стаж та причина інвалідності до уваги не беруться. Розмір пенсії по інвалідності визначається за тими самими правилами, що і розмір пенсії за віком.

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в разі смерті народного депутата непрацездатним членам його сім'ї, які перебувають на його утриманні. Дітям така пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні померлого годувальника. Перелік осіб, які вважаються утриманцями і, відповідно, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, визначається законодавством про пенсійне забезпечення. Право на цей вид пенсії не залежить від причини смерті народного депутата, а також від наявності у нього загального страхового стажу.

Розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника на одного утриманця становить 70% заробітної плати працюючого народного депутата; на 2 і більше утриманців розмір пенсії становить 90% заробітку працюючого народного депутата.