Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Курс лекцій.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
39.63 Mб
Скачать

115. Розподіл електронів провідності в металі за енергіями. Енергія Фермі

Метал для вільних електронів є своєрідною потенціальною ямою, вихід з якої вимагає затрати роботи з подолання сил зв'язку, що утримують електрони в металі. На рис. наведена схема такої потенціальної ями.Горизонтальними лініями показані енергетичні рівні, які можуть займати електрони.

РПрямоугольник 3885озподіл електронів на різних енергетичних рівнях здійснюється за принципом Паулі, згідно з яким на одному рівні не може бути двох однакових (з однаковим набором чотирьох квантових чисел) електронів, вони повинні відрізнятися якоюсь характеристикою, наприклад, напрямком спіну. Отже, за квантовою теорією, електрони в металі не можуть розміщуватися на найнижчому енергетичному рівні навіть при температурі Т = 0К. Принцип Паулі вимушує електрони підніматися вверх по “енергетичній драбині”.

Якщо електронний газ містить N електронів, то останнім зайнятим виявиться рівень N/2. Найвищий енергетичний рівень, зайнятий електронами, називається рівнем Фермі для виродженого електронного газу.

Рівень Фермі буде тим вищим, чим більша густина електронного газу. Роботу виходу електрона з металу треба відраховувати не від дна потенціальної ями, як це робилось в класичній теорії, а від рівня Фермі.

Рівень Фермі відповідає максимальній кінетичній енергії ЕF, яку може мати електрон в металі при абсолютному нулі. Її називають енергією Фермі.

Електрони провідності в металі можна розглядати як ідеальний газ, що описується розподілом Фермі - Дірака. Середнє число N(Е) електронів у квантовому стані на енергетичному рівні з енергією Е дорівнює

<Line 2372N(E)> = 1 .

eE–/kT + 1

При абсолютному нулі всі стани з енергією Е<ЕF зайняті електронами, cтани з енергією Е>ЕF вільні. Іншими словами, при Т = 0К ймовірність заповнення електронами станів з енергією Е<ЕF дорівнює 1, ймовірність заповнення станів з енергією Е > ЕF дорівнює нулю:

AutoShape 23731, E<EF

<N(E)>=

0, E>EF

На рис. наведений графік функції розподілу Фермі - Дірака при абсолютному нулі. Він має вигляд сходинки, що обривається при Е = 0= EF.

Прямоугольник 3884Введемо температуру Фермі, яка визначається із співвідношення ТF = EF/k, де k – стала Больцмана. Вона показує, при якій температурі невироджений газ з масою молекул, що дорівнює масі електрона, мав би енергію теплового руху kT, що дорівнює енергії Фермі. Для електронів в металі ТF = 104К. Жоден метал при таких температурах не може існувати в конденсованому стані. Тому для всіх температур, при яких метал може існувати у твердому стані, електронний газ у металі - вироджений. В результаті теплового збудження частина електронів, що мають енергію, меншу ЕF, переходить на рівні з енергією, більшою ЕF, встановлюється новий їх розподіл за станами. На рис. показані криві розподілу електронів за станами при T = 0К (крива 1) і при Т > 0К (крива 2). Підвищення температури викликає розмивання розподілу на глибину kТ і появу “хвоста” розподілу ВС, що розміщується правіше Еf. У першому випадку середнє число електронів менше одиниці, а в другому - більше нуля. Чим вища температура, тим суттєвіше змінюється функція розподілу. Сам хвіст ВС описується уже максвеллівським розподілом.

<N> кT Якщо (Е – Е F)>>kT, то одиницею в знаменнику можна нехтувати порівняно з експонентою і тоді розподіл Фермі – Дірака переходить урозроділ Максвелла – Больцмана:

<N(E)>= e/kTe-E/kT.

ОПрямоугольник 3886тже при (E – EF)>>kT, тобто при високих температурах до електронів у металі застосовна класична статистика, в той час коли Е – ЕF <<ЕF, до них застосовна лише квантова статистика Фермі - Дірака.

Лекція 43

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]