Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Курс лекцій.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
39.63 Mб
Скачать

25. Розрахунок параметрів електричних кіл

Вузлом називається точка розгалудження кола, у якій можливі більше двох можливих напрявків струму.

Іше правило Кірхгофа:

алгебраїчна сума струмів у вузлі дорівнює нулю.

.

Додатніми вважаються струми, які течуть до вузла, а від’ємними – від вузла.

ІІше правило Кірхгофа:

у будь-якому довільно вибраному замкнутому контурі електричного кола алгебраїчна сума спадів напруг на ділянках контура дорівнює алгебраїчній сумі е.р.с. у цьому контурі.

.

Порядок розрахунку параметрів кола постійного струму:

  1. Довільним чином вибираються напрямки струмів на усіх ділянках кола.

  2. Для п вузлів записуємо (п-1) незалежне рівняння згідно Іго правила Кірхгофа.

  3. Виділяються замкнуті контури і після вибору напрямку їх обходу записується система рівнянь за ІІм правилом Кірхгофа. Якщо у колі є п вузлів і р контурів, то має бути (р-п+1) незалежних рівнянь.

Лекція №13

26. Електричний струм у вакуумі

Емісія – це вихід електронів з металу під дією зовнішніх факторів.

Явище термоелектронної емісії поля­гає в тому, що нагріті метали випускають електрони. Електрон провідності може виле­тіти з будь-якого металу тоді, коли його енер­гія (кінетична) перевищує роботу виходу електрона з металу.

Внаслідок термоелектронної емісії виникає термоелектронний струм.

Явище термоелектронної емісії на практиці можна спостерігати за допомогою вакуумної лампи-діода, в яку впаяно два електроди - катод К і анод А (рис.3). Катод нагрівається електричним струмом від батареї розжарювання Бр. Регулюючи за допомогою реостата Rр силу струму розжарювання, можна змінювати темпера­туру катода. Від батареї на електроди подається напруга Ua, величину якої можна змі­нювати за допомогою потенціометра П і ви­мірювати вольтметром V . Термоелектронний струм Ia вимірюється гальванометром G.

Group 1750Сила термоелектронного струму Ia залежить від напруги Ua, яка прикладена між

катодом та анодом, температури катода і матеріалу, з якого виготовлений катод.

НGroup 1753а рис.3 подано залежність тер­моелектронного струмуIa від напруги Ua при різних температурах катода. Ця крива називається вольт-амперною характерис­тикою діода. При малих значеннях Ua криві при різних температурах збігаються.

При невеликих анодних напругах сила струму спочатку повільно зростає з підвищенням напруги. Це пояснюється тим, що при невеликих значеннях Ua не всі електрони, які вийшли з катода, досягають анода. Частина електронів між катодом і ано­дом утворює електронну хмаринку (просто­ровий заряд), яка перешкоджає руху до анода електронів, які знову вилетіли з катода. Із збільшенням напруги Ua електронна хмаринка поступово розсіюється і струм Ia зростає. При Ua=Uн зростання струму припиня­ється. Це пов’язано з тим, що кількість електронів, які долітають до анода за одиницю часу, дорівнює кількості електронів, що вилітають за той самий час з катода.

Максимальний термоелектронний струм, можливий при даній температурі ка­тода, називають струмом насичення Iн.

При малих значеннях Ua << Uн за­лежність термоелектронного струму від анодної напруги описується законом Богуславського - Ленгмюра

.

де В – коефіцієнт, який залежить від форми електродів та їх взаємного розміщення.

Математично залежність густини стру­му насичення описується за класичною електронною теорією формулою Рісардсона:

,

де ,тут е, т, п – відповідно, заряд, маса та концентрація електронів в ме­талі, k – стала Больцмана.

Отже, за класичною електронною те­орією коефіцієнт А залежить від концен­трації електронів п і для різних металів є неоднаковим.

За квантовою теорією густина струму Насичення визначається формулою Річардсона- Дешмена:

,

де

.

Отже, стала В є однаковою для всіх металів. Проте таке В не виявлене у жодного з металів. Розбіжності пояснюються тим, що в теоретичних розрахунках використовується модель ідеального електронного газу.

Обидві теорії правильно передають експоненціальну залежність густини струму jн від температури. Множники Т1/2 і Т2 відіграють другорядну роль, оскільки показникова функція змінюється значно сильніше за степеневу.

Лекція №14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]