Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.Курс лекцій.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
39.63 Mб
Скачать

41. Явище електромагнітної індукції. Закон Ленца. Закон електромагнітної індукції (закон Фарадея)

Після відкриття Ерстеда, в якому було доведено, що навколо провідників із струмом існує магнітне поле, природно бу­ло поставити питання про можливість утво­рення електричного струму у провідниках за допомогою магнітного поля. Це питання розв’язав М. Фарадей, який в 1831 р. показав, що в замкненому провіднику виникає елек­тричний струм при будь-яких змінах магніт­ного потоку через площу, охоплену цим провідником.

Явище виникнення у провіднику елек­трорушійної сили при зміні магнітного поля, що пронизує площу контуру провідни­ка, називається електромагнітною індук­цією. Якщо провідник замкнений, то в ньому виникне електричний струм. Струм, що виникає у провіднику при електромаг­нітній індукції, називається індукційним.

Виникнення індукційного струму завжди пов’язане із зміною магнітного потоку контур провідника. Ці зміни можуть відбуватися з різних причин, зокрема через:

  • переміщення постійного магніту відносно нерухомого провідника;

  • переміщення контуру відносно нерухомого магніту;

  • замикання та розмикання струму в обмотці нерухомого електромагніту, розміщеного поблизу провідника;

  • відносне переміщення контуру і електромагніту;

  • зміну індукції магнітного поля електромагніту (виймання осердя при сталому струмі в обмотці або зміну струму реостатом);

  • зміну комутатором напрямку струму в обмотці електромагніту;

  • постійний рух контуру в неоднорідному магнітному полі;

  • обертальний рух контуру в однорід­ному магнітному полі.

Отже, індукційний струм у замкнему контурі виникає тільки тоді, коли змінюється магнітний потік, який проходить через площу, охоплену контуром.

Фарадей встановив, що напрямок індукціного струму в провіднику залежить від характеру зміни (збільшення чи зменшення) магнітного потоку (чи) через його контур. Якщо при внесенні постійного магніту в котушку стрілка гальванометра відхиляється в один бік, то при вийманні магніту вона відхиляється в протилежний бік.

Загальне правило, за допомогою якого можна визначити напрямок індукційного струму в замкненому провіднику, сформу­лював Е.Х. Ленц:

індукційний струм у зам­кненому провіднику завжди має такий нап­рямок, що створенний цим струмом власний магнітний потік протидіє тим змінам зов­нішнього магнітного потоку, які збуджують індукіційний струм.

Використовуючи закон Ленца для визначення напряму індукційного стру­му, треба:

1) знайти причину, яка створює ін­дукційний струм;

2) вважати, що індукційний струм протидіє цій причині, знайти напрямок його магнітного поля;

3) визначити напрямок індукційного Струму за напрямком його магнітного поля.

Із закону Ленца можна встановити, що енергія індукційного струму у провід­нику утворюється за рахунок тієї енергії, яка витрачається на подолання протидії магнітного поля індукційного струму.

Завдяки явищу електромагнітної ін­дукції можна перетворити механічну енер­гію в електричну, а також передавати елек­тричну енергію з одного кола в інше.

Індукційний струм І, у замкненому провіднику з опором R виникає під дією , яку можна виразити за законом Ома

.

ОGroup 1597скільки та сама ЕРС у провідниках з різним опором створює неоднакові струми, то для кількісної характеристики явища електромагнітної Індукції зручніше користуватися величиною, а не силою індукційного струму Ii.

Дослідження індукційного струму в контурах різної форми і розмірів показали, що ЕРС електромагнітної індукції , в контурі пропорційна до швидкості зміни магнітного потоку Ф через поверню, обме­жену цим контуром (закон Фарадея):

.

ЕРС електромагнітної індукції в кон­турі вважають позитивною, якщо магнітний момент відповідного їй індукційного струму утворює гострий кут з лініями маг­нітної індукції того поля, яке наводить цей струм (рис. 22). Тоді для випадку, зобра­женого на рисунку ліворуч,, а для зображеного праворуч —. В системі СІі

.

Знак ““ є математичним виразом Правила Ленца.

Ця формула, яка об’єднує закони Фа­радея і Ленца, є математичним виразом основ­ного закону електромагнітної індукції:

електрорушійна сила електромаг­нітної індукції в замкненому контурі числово дорівнює і протилежна за знаком швидкос­ті зміні магнітного потоку крізь поверхню, обмежену контуром.

Якщо ЕРС індукції виникає при змі­ні магнітного потоку, який пронизує ко­тушку з N витків, то її величина буде відпо­відно в N разів більшою, ніж для одного витка, тобто

.

На основі закону електромагнітної індукції можна означити одиницю магніт­ного потоку вебер: 1Вб - це такий магніт­ний потік, при зменшенні якого до нуля протягом в колі, яке він пронизував, ви­никає ЕРС індукції в 1В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]