Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АНГЛІЙСЬКА_Навчальний посібник Сімкова - копия.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
7.65 Mб
Скачать

Мета навчання англійської мови студентів гуманітарних спеціальностей

Основна мета навчання англійської мови студентів гуманітарних спеціальностей на V курсі полягає в тому, щоб допомогти студентам удосконалити навички і вміння іншомовної комунікативної компетентності для адекватної поведінки в реальних ситуаціях академічного та професійного життя.

Згідно з вимогами робочої навчальної програми кредитного модуля «Іноземна мова для науковців 1» цей навчальний посібник укладено відповідно до професійних потреб студентів, щоб надати їм можливість розвинути іншомовну комунікативну компетентність і стратегії, які необхідні їм для ефективної участі в процесі навчання, майбутній професійній діяльності та в тих ситуаціях професійного спілкування, в яких вони можуть опинитися.

Опрацювавши вищезгаданий начальний посібник, студенти ОКР «магістр» гуманітарних спеціальностей зможуть розширити знання термінології, характерної для основних сфер соціології, розвинути навички і вміння читання професійних текстів, академічного письма, професійно орієнтованого діалогічного та монологічного мовлення, аудіювання, а також навички і вміння роботи з граматичним матеріалом та лексикою за фахом.

Згідно з навчальною програмою «Іноземна мова професійного спрямування (поглиблено) для магістрів» по закінченню V курсу студенти гуманітарних спеціальностей мають РВМ С1 (стандартні вимоги на здобуття ступеня магістра), що передбачає володіння на відповідному рівні чотирма видами мовленнєвої діяльності. Наприклад, для читання це означає, що студенти можуть:

  • розуміти широкий спектр досить складних та об’ємних текстів і розпізнавати їх імпліцитне значення;

  • розуміти головні ідеї та знаходити необхідну інформацію в неадаптованій літературі за фахом;

  • здійснювати ознайомче читання неадаптованих текстів для отримання інформації;

  • здійснювати вивчаюче читання з метою поповнення термінологічного тезаурусу.

Для писемного мовлення це означає, що студенти можуть:

  • писати анотації до неадаптованих тексів за фахом;

  • складати тексти презентацій, використовуючи автентичні наукові матеріали за фахом;

  • заповнювати бланки для академічних та професійних цілей з високим ступенем граматичної коректності.

У процесі діалогічного мовлення студенти повинні вміти ефективно і гнучко користуватись іноземною мовою у суспільному житті, навчанні та з професійними цілями; виконувати широку низку мовленнєвих функцій тощо.

Саме тому, матеріали цього посібника включають автентичні тексти аналітичного й описового характеру з американської та британської фахової літератури, а також завдання спрямовані на розвиток різних видів мовленнєвої діяльності. Таким чином, навчальне видання не тільки дає змогу студентам підвищити рівень володіння англійською мовою, але робить внесок у їхній професійний розвиток, допомагаючи студентам працювати з автентичними професійними джерелами в бібліотеці, більш ефективно й академічно грамотно підходити до написання анотацій та інших науково-дослідних текстів.

UNIT 1

THE PROMISE OF SOCIOLOGY

  • SPEAKING

Task 1. Discuss these questions with a partner.

    • How do you understand the statement “the promise of sociology”?

    • How do you think who are "dissatisfied animals"?

    • How can you explain the Socrates' statement that "the unexam­ined life is not worth living"?

      • STUDY SKILLS

Task 2. Do this questionnaire to find out your learning style. Give each statement a mark out of 5 (5 = Yes, a lot / easily, etc. 1 = No / Not at all, etc.). Then turn to page 18 to read the analysis of your answers and tips to improve your learning.