Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnik_vid_06_06_13.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.83 Mб
Скачать
    1. Реорганізація як форма припинення діяльності суб’єкта господарювання

Під реорганізацією розуміють припинення юридичної особи з переходом усіх прав та обов'язків до правонаступника в порядку загального правонаступництва. Під правонаступником розуміють юридичну особу (юридичних осіб), до якої (яких) переходять усі права та обов'язки реорганізованої юридичної особи.

У ст. 59 ГК України та ст. 104 ЦК України визначено чотири шляхи припинення суб'єкта господарювання: злиття, приєднання, поділ та перетворення.

1. Злиття. У разі злиття два або декілька суб'єктів господарювання припиняють своє існування, а всі майнові права й обов'язки кожного з них стають правами й обов'язками нового (єдиного) суб'єкта, який виник на майновій базі утворених внаслідок злиття суб'єктів. Тобто під час злиття кілька суб'єктів господарювання (А, Б) – юридичних осіб – об'єднуються в одне (В), при цьому всі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до новоствореного суб'єкта відповідно до відступного акта. Організаційно-правова форма новоутвореного суб'єкта може відрізнятися від колишніх форм суб'єктів господарювання, які злилися:

А+Б=В.

Згідно ч. 14 ст. 37 ЗУ злиття вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються в результаті злиття.

2. Приєднання. Приєднання характеризується тим, що один суб'єкт господарювання (А) – юридична особа – приєднується до другого (Б), при цьому приєднаний суб'єкт господарювання втрачає свою юридичну самостійність і стає частиною другого суб'єкта, до якого переходять права та обов'язки приєднаного суб'єкта відповідно до відступного акта. На відміну від злиття, коли припиняють існування два й більше суб'єктів господарювання, у разі приєднання припиняється лише приєднаний суб'єкт господарювання. Крім того, під час приєднання правонаступник уже існує, а не знову створюється, і продовжує діяльність на основі майна, зі збільшенням за рахунок майна приєднаного суб'єкта господарювання:

А+Б=Б.

3. Поділ. Під час поділу один суб'єкт господарювання – юридична особа – поділяється на два або кілька нових; при цьому створюється два або кілька нових юридичних осіб на основі одного суб'єкта, що діяв раніше; усі його майнові права й обов'язки переходять до новостворених суб'єктів відповідно до роздільного акта. Тобто розподіл передбачає поділ підприємства (А) на два (Б, В) і більше нових підприємств з припиненням існування реорганізованого підприємства (А):

А=Б+В.

Згідно ч. 15 ст. 37 ЗУ поділ вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутворених юридичних осіб та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється в результаті поділу.

4. Перетворення. У разі перетворення суб'єкт господарювання – юридична особа – змінює свою організаційно-правову форму, що тягне за собою зміну структури управління, прав та обов'язків учасників, відповідальності тощо, а також перехід усіх майнових прав та обов'язків до нового суб'єкта відповідно до відступного акта.

Перетворення передбачає припинення діяльності підприємства (А) і утворення на його базі нового підприємства (Б):

А=Б.

Згідно ч. 16 ст. 37 ЗУ перетворення вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється в результаті перетворення.

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення регламентується ст. 37 ЗУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]