Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnik_vid_06_06_13.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Словник термінів до теми

  1. Господарсько-правова відповідальність – це комплексний правовий інститут, який фіксує в собі можливість, передбачену законом чи господарським договором, застосовування до правопорушника певного виду господарського правових санкцій на підставах та в порядку, передбаченому чинним законодавством.

  2. Принципи господарсько-правової відповідальності – це основоположні загальноприйняті норми імперативного характеру, що виступають як незаперечні вимоги й регламентують застосування господарсько-правових санкцій до правопорушників з метою забезпечення правопорядку в сфері господарювання.

  3. Господарське правопорушення – це винне, протиправне діяння, що завдає шкоди господарським відносинам, правам і законним інтересам суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин.

  4. Господарські санкції – це заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, у результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

  5. Відшкодування збитків – це відновлення майнового стану учасника господарських правовідносин за рахунок іншого суб'єкта-правопорушника.

  6. Збитки – це витрати, зроблені управненою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які б вона одержала в разі належного виконання зобов'язання другою стороною.

  7. Штрафні санкції – це певна грошова сума, передбачена законом або договором, яку сплачує правопорушник своєму контрагентові за невиконання або неналежне виконання зобов’язання.

  8. Неустойка (штрафні санкції) – це визначена законом або договором грошова сума, яку боржник сплачує кредиторові в разі невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

  9. Штраф – це неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

  10. Пеня – це неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

  11. Оперативно-господарські санкції – це передбачені законодавством заходи економічного впливу кредитора на господарюючого суб'єкта-боржника (правопорушника), спрямовані на попередження або зменшення втрат кредитора від порушень боржника.

  12. Адміністративно-господарські санкції – це заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єктом господарювання та ліквідацію його наслідків, що застосовуються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування в передбачених законом випадках.

  13. Господарсько-організаційні санкції це передбачені законом заходи організаційного впливу (обмеження) на суб'єкта господарювання, що застосовуються компетентними державними органами або за їх ініціативою судом у передбачених законом випадках.

  14. Антидемпінгові заходи – це попередні або остаточні заходи, що застосовуються під час або за результатами антидемпінгового розслідування, які передбачають стягнення антидемпінгового мита.

  15. Антидемпінгове мито (попереднє або остаточне) – особливий вид мита, що справляється в разі ввезення на митну територію України товару, який є об'єктом застосування антидемпінгових заходів (попередніх або остаточних).

  16. Компенсаційні заходи – попередні або остаточні заходи, що застосовуються під час або за результатами антисубсидиційного розслідування, які передбачають стягнення компенсаційного мита

  17. Адміністративно-майнові санкції – це передбачені законом заходи майнового впливу на порушника, що застосовуються компетентними державними органами (щодо конфіскації – судом) у передбачених законом випадках.

  18. Адміністративно-господарський штраф – це грошова сума, що сплачується суб'єктом господарювання до відповідного бюджету в разі порушення ним встановлених правил здійснення підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]