Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_Zaychenko.pdf
Скачиваний:
2330
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.71 Mб
Скачать

УДК 37з317 ББК 74.00я7 3.17

Рекомендовано Вченою радою Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка

Рецензенти:

МДЯрмаченко - академік АПНУкраїни, д-рпед. наук, профессор; В.І.Бондар - академік АПНУкраїни,д-рпед. наук, профессор;І.Г.Єрмаков - кандидат істор. наук, ст. наук, співробітник; В. М.Дідович - кандидат пед. наук, доцент.

Гриф надано Міністерством освіти і науки України. Лист№

2/949 від 13.06.2000 р.

Зайченко І.В.

З 17 Педагогіка. Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних навчальних закладів, 2-е вид. - К., «Освіта України», «КНТ», 2008. - 528 с.

ISBN 978-966-373-346-3

ISBN 978-966-8847-66-0

З метою сприяння якісному оновленню курсу педагогіки у вищих педагогічних навчальних закладах на принципах науковості, об'єктивності, гуманізму, демократизму, природовідповідності, народності, пріоритету загальнолюдських цінностей в пропонованому посібнику викладені теоретичні основи педагогіки як науки з урахуванням найсучасніших досягнень у цій галузі людського буття.

Посібник розрахований на студентів вищих педагогічних навчальних закладів. Корисний буде аспірантам у галузі загальної педагогіки таісторії педагогіки,вчителям,всім, хто цікавиться проблемами освіти, навчання й виховання.

ISBN 978-966-8847-66-0

© Зайченко І.В., 2008 ©

«Освіта України», 2008 ©

ISBN 978-966-373-346-3

«КНТ», 2008

ПЕРЕДМОВА

Шановний друже!

Ви - студент вищого п е д а г о г і ч н о г о навчального закладу, а отже, готуєтесь стати педагогом, вихователем, наставником, Учителем з великої літери.

"Учитель! Який безмежно великий зміст цього слова! Яка глибина його значення! Яка височінь і краса його місії!", - захоплено писав про вчителя видатний український педагог Яків Феофанович Чепіга

(1875-1938).

Добрий, терплячий, уважний, мудрий, далекоглядний наставник на життєвій дорозі, невтомний, самовідданий - аж до самопожертви - трудівник і безкорисливий слуга народу, високосвідомий громадянин своєї Вітчизни, "апостол Правди і Науки" (С.Русова), чесний, справедливий, щедрий, високоморальний, оптимістичний, доброзичливий, дружелюбний, чуйний, гуманний, висококультурний, мужній і відповідальний борець проти неосвіченості і безкультур'я - таким у нашій уяві постає вчитель.

Видатний чеський педагог Ян Амос Коменський (1592-1670) відзначав, що вчительська професія "прекрасна, як ніяка інша під сонцем". Він порівнював учителя з садівником, який пестливо вирощує дерева й рослини в саду, з архітектором, я кий турботливо забудовує знаннями всі куточки людської істоти, зі скульптором, який ретельно шліфує розум і душі людей, з полководцем, який енергійно здійснює наступ проти варварства і невігластва.

У концепції національного виховання, розробленій колективом українських учених-педагогів під орудою Міністерства освіти України, відзначено, що "Успішне вирішення завдань національного виховання, суттєве покращення всього навчально-виховного процесу, розвиток пізнавальної, трудової активності дітей і молоді безпосередньо пов'язані з удосконаленням підготовки педагогів, їх професійної педагогічної майстерності, ерудиції і культури" ("Освіта" від 26 жовтня 1994 р.). Там, зокрема підкреслено, що сучасний педагог повинен знати сутність і закономірності розвитку особистості; діагностику і методи визначення рівнів вихованості дітей; методи аналізу ефективності педагогічного управління процесом всебічного формування особистості; теорію і методику національного виховання, специфіку роботи класного керівника, вихователя групи продовженого дня, школи-інтернатута дитячого будинку, громадських дитячих організацій та ін.; принципи, форми та методи організації виховного впливуна дітей різних вікових груп. Педагог повинен уміти визначати конкретні завдання виховного впливу, виходячи із загальної мети національного виховання, рівнів вихованості дитячого колективу і умов навколишнього середовища;

реалізувати принципи національного безперервного виховання,

народознавчого, людинознавчого і особистюного підходів; володіти

метолами і формами педагогічної діагностики та педагогічного

прогнозування; визначати мету виховання у відповідності з вихованістю

дітей, організовувати навчально-виховиии процес на основі глибокого і

системного вивчення учнів, їх інтересів, запитів, можливостей на

принципах добровільності та співробітництва; на практиці застосовувати

принципи наукової організації праці, володіти метолами позитивного впливу на дитину та управління дитячим колективом; налагоджувати

постійні стосунки з батьками вихованців, вести педагогічну пропаганду,

домагаючись єдності виховної діяльності школи, позашкільних установ,

сім'ї та громадськості; сприяти самовихованню учнів, саморозвитку їх

суспільно цінних якостей і створенню умов для самореапізації дитини як

неповторної індивідуальності. Ці вимоги конкретизовані в наступних

урядових і міністерських документах [Див. джерела 1 -14 в кінці посібника] Особливу роль у вирішенні цих важливих завдань має відіграти

вивчення студентами в стінах вищого педагогічного закладу циклу

педагогічних дисциплін (педагогіка, історія педагогіки, педагогічна творчість, основи педагогічної майстерності та ін.).

Кажуть, що педагогіка - це наука про виховання людини і мистецтво виховання. Справді, об'єктом педагогіки як науки є ті явища об'єкт ивної

дійсності, які обумовлюють розвиток людського індивіда в процесі цілеспрямованої діяльності суспільства, апредметом- освітаівихоаання як

реальний цілісний педагогічний процес, організований в спеціальних

соціальних інститутах (сім'ї, навчально- і культурно-освітніх закладах).

Тому педагогіка є наука, яка вивчає сутність, закономірності, тенденції і

перспективи розвитку педагогічного процесу як фактору і засобу розвитку

людини упродовж усього її життя. На цій основі педагогіка розробляє

теорію і технологію організації педагогічного процесу, форми і методи

удосконалення діяльності педагога і різних видів діяльності уМнів, а також

стратегій і способів їх взаємодії.

 

 

Структура педагогічного мистецтва надзвичайно складна, адже

виховання вимагає не лише найдосконаліших практичиих умінь і навичок, а

в першу чергу, ґрунтовних теоретичних знань у галузі педагогіки. У цьому

зв'язку пропонований навчальний посібник з педагог.ки мас на меті

допомогти студенту - майбутньому педагогові - грунтовно оволодіти

теорією педагогіки, яка в майбутній практичній педагогічній діяльності

сьогоднішнього студента стане необхідною умовою і міцною основою для

досягнення вершин педагогічної майстерності.

к

м

Цей навчальний посібник став результатом багаторічного викладання курсів педагопчних дисциплін на фізико-математичиому факультеті Чернігівського державного педагогічного університету (до березня 1998 рокуінституту) імені Т.Г.Шевченка і, зокрема, курсупедагогіки.

Цей курс спрямований на якісне оновлення змісту педагогіки і її

вивчення в педвузі. Ми намагалися критично осмислити, врахуватиі творчо використати в навчальному курсі найновіші теоретичні і практичні здобутки в галузі педагогіки як в нашій країні, так і за рубежем, зокрема

4

матеріали А.Н.Алексюка, Ю.К.Бабанського, Н.В.Бордовської та А.А. Реан, О.І.Вишневського, О.М.Кобрій та М.М.Чепіль, В.М.Галузинського і М.Б.Євтуха, Т.А.Ільїної, Б.Т.Лихачова, В.І.Лозової, П.І.Підкасистого, І.П.Підласого, О.Я.Савченко, В.О.Сластьоніна, І.Ф.Харламова, М.Д.Ярмаченка та інших.

У кінці книги вміщено список основної і додаткової літератури. Кожному літературному джерелу присвоєний певний номер, посилання на який може зустрічатися в тексті, наприклад. [21, 270].

Курс містить 28 найважливіших тем. До кожної з них подані запитання і завдання, до окремих - список додаткової літератури.

Автор висловлює щируподяку рецензентам— Миколі Дмитровичу Ярмаченку - академіку АПН України, доктору педагогічних наук, професорові, Володимиру Івановичу Бондарю - академіку АПН України, доктору педагогічних наук, професору, Івану Гнатовнчу Єрмакову - кандидату історичних наук, старшому науковому співробітнику Інституту педагогіки АПН України, Валентину Миколайовичу Дідовичу -

кандидату педагогічних наук, доценту ЧДПУ імені Т.Г.Шевченка, які уважно прочитали рукопис і зробили цінні зауваження, врахування яких сприяло удосконаленню посібника.

Автор

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]