Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_2_2009.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.04 Mб
Скачать

5. Обсяг прав і обов'язків фізичних осіб, цивільну дієздатність яких обмежено, які вони можуть здійснювати самостійно

5.1. Обмеження цивільної дієздатності фізичних осіб, передбача­ючи певне вторгнення до її правового статусу, діє лише у майновій сфері. Окремі дії, що стосуються немайнових прав, ця особа може вчиняти самостійно.

Зокрема, нотаріусом при зверненні особи, обмеженої у цивільній дієздатності, можуть бути посвідчені без згоди піклувальника:

  • заяви про надання згоди на виїзд її дитини за кордон у супрово­ді іншого з батьків або уповноваженої особи (ст. 313 ЦК);

  • заяви про реєстрацію шлюбу (ч. З ст. 28СК);

  • заяви про розірвання шлюбу (ч. 1ст. 106СК);

  • заяви про визнання батьківства (ч. З ст. 126СК);

  • заяви про надання згоди на усиновлення її дитини іншою особою (ч. 5 ст. 217СК);

  • інші заяви, що випливають із сімейних відносин;

  • вчинені інші нотаріальні дії.

  1. Водночас, особи, обмежені у дієздатності, не мають права скла­дати заповіти (ч. 1ст. 1234 ЦК), неможуть бути опікунами чи піклу­вальниками (ч. 2ст. 63 ЦК,ч. 1ст. 244СК), усиновлювачами (п. 1ч. 1ст. 212СК), прийомними батьками (п. 1ч. З ст. 256СК), отримувати статус суб'єктів підприємницької діяльності (ч. 1ст. 50 ЦК).

  2. Представництво за довіреностями, виданими цими особами, а також на їх ім'я, з моменту обмеження цивільної дієздатності при­пиняється (п. п. 6, 7ч. 1ст. 248 ЦК).

  1. Фізична особа, обмежена в цивільній дієздатності, не по­збавляється можливості на звернення за захистом своїх прав до суду, органів опіки та піклування та інших органів. Зокрема, вона вправі оскаржувати відмову піклувальника у наданні згоди на вчи­нення нею правочинів, що виходять за межі дрібних побутових; за наявності достатніх підстав ініціювати питання про поновлення її цивільної дієздатності.

  2. Обмеження цих осіб в одержанні та розпорядженні грошо­вими коштами у вигляді заробітної плати та інших доходів не впли­ває на обсяг їх трудової дієздатності, яка за ними зберігається в повній мірі. Тому вони вправі самостійно, відповідно до вимог трудового законодавства, укладати і розривати трудові договори, здійснювати інші права в цій сфері.

  3. Обмеження дієздатності не впливає й на статус фізичної особи як учасника сімейних правовідносин, зокрема укладання і розірвання шлюбу здійснюється цими особами на загальних підставах. Порядок розірвання шлюбу державним органом РАЦС за заявою одного з подружжя, якщо другий з подружжя визнаний недієздатним, не по­ширюється на випадки розірвання шлюбу з особами, цивільну діє­здатність яких обмежено судом відповідно до ст. 36 ЦК.Розірвання

122 ^gg«^

шлюбу за позовами, пред'явленими до зазначених осіб або цими осо­бами, здійснюється в загальному порядку (п. 7Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при роз­гляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя»1).

5.7. Обмеження в дієздатності особи не означає обмеження де-ліктоздатності. Тобто особа, обмежена в дієздатності, несе цивіль­ну відповідальність в повному обсязі на загальних підставах (ч. 5ст. 37,ст. 1185 ЦК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]