Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_2_2009.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.04 Mб
Скачать

9. Надання дієздатній фізичній особі допомоги у здійсненні її прав та виконанні обов'язків

9.1. Ст. 78 ЦКзакріплені правила щодо надання дієздатній фізич­ ній особі допомоги у здійсненні її прав та виконанні обов'язків без встановлення опіки та піклування. Це новий правовий інститут. За нормами шлюбно-сімейного законодавства України (ст. ст. 129, 138, 144КпШС України) у випадках, вказаних в ч. 1коментованої статті, над дієздатними повнолітніми фізичними особами, які за станом здоров'я не могли самостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки, встановлювалося піклування (з певними об­ меженнями). На сьогодні відповідна норма міститься в п. п. 2.3,4.5Правил опіки та піклування.

Відносини з надання дієздатній фізичній особі допомоги у здійсненні її прав та виконанні обов'язків виникають на підставі довіреності, наданій помічникові особою, яка потребує такої до­помоги. Ч. 1ст. 78 ЦКвстановлено, що за заявою особи, яка по­требує допомоги, ім'я її помічника реєструється органом опіки та піклування, що підтверджується відповідним документом. На прак­тиці, як правило, органи опіки та піклування за місцем проживан­ня заявника, розглядають заяву особи, яка потребує допомоги, виявляють обставини необхідності призначення такого помічни­ка, особу помічника і виносять з приводу цього рішення і посвід­чують довіреність.

9.2. Помічником може бути тільки дієздатна фізична особа (ст. ЗО, 78 ЦК).Інших вимог щодо особи помічника ст. 78 ЦК невстановлено. При вирішенні питання про вибір особи помічника слід керуватися положеннями ч. ч. 2-5ст. 63,ст. 64 ЦК.

Наявність у особи, яка потребує допомоги, дітей та інших роди­чів, не є перешкодою для призначення їй помічника.

Призначений помічник має право на одержання пенсії, аліментів, заробітної плати, поштової кореспонденції, що належать фізичній

особі, яка потребує допомоги. Правочини, які спрямовані на задо­волення побутових потреб підопічного та його утримання (купівля продуктів харчування, одягу, лікарських препаратів, предметів до­машнього вжитку тощо), помічник здійснює за погодженням з підопічним або за його фактичним дорученням. На зазначені цілі, як правило, використовуються доходи підопічного (пенсія, соціаль­ні допомоги, аліменти та ін.). За свої послуги помічник може отри­мувати оплату, якщо інше не визначено домовленістю сторін.

  1. Підопічний як особа, що має повну дієздатність, має право здійснювати будь-які правочини та інші юридично значущі дії. При цьому погодження своїх дій з помічником не вимагається. Свою допомогу помічник може здійснювати на підставі договору дору­чення (ст. ст. 1000-1010 ЦК) або договору управління майном (ст. ст. 1029-1044 ЦК), який укладається із самим підопічним -власником майна.

  2. Повноваження помічника припиняються на вимогу особи, для допомоги якій його було призначено. Для припинення повно­важень помічника необхідним є спеціальне рішення відповідного органу опіки та піклування.

Законодавством не встановлено інших підстав звільнення по­мічника від виконання своїх обов'язків з надання дієздатній фізич­ній особі допомоги у здійсненні її прав та виконанні обов'язків. Слід розуміти, що призначити особу помічником дієздатній фізичній особі, яка за станом здоров'я не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки, можна лише за умови її згоди на це. Добровільне прийняття обов'язків помічника не може бути під­ставою виконання цих обов'язків примусово. Отже, помічник по­винен мати право відмовитися від здійснення своїх обов'язків пі­клування за наявності поважних причин, які роблять неможливим подальше здійснення цих обов'язків.

Поважними причинами при цьому можуть бути хвороба, зміна майнового, сімейного стану, складу сім'ї, зміна місця роботи, яку важко поєднувати з допомогою підопічному, віддаленість місця проживання, відсутність взаєморозуміння з підопічним тощо.

Повноваження помічника також можуть припинятися при по­міщенні підопічного до лікувального закладу або закладу соціаль-

ного захисту населення, при неналежному виконанні обов'язків, в тому числі використання статусу помічника з корисною метою.

Нагляд за діяльністю помічника здійснюють органи опіки та пі­клування за місцем проживання підопічного. Зі скаргою на дії по­мічника можуть звернутися як сам підопічний, так і будь-які інші особи, зацікавлені в його інтересах (родичі, сусіди, працівники медичних та соціальних служб та ін.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]