Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_2_2009.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.04 Mб
Скачать

3. Зміна імені фізичною особою

  1. Слід зауважити, що присвоєння імені, право на яке надано батькам дитини, не є єдиною передумовою виникнення та володіння іменем. Особа може володіти також іменем, яке вона собі обирає сама, шляхом зміни свого прізвища, імені та по батькові. І тому зміна імені має подвійну правову природу, оскільки, з одного боку, виступає як один із можливих варіантів дій, що включається до активного ас­пекту права на ім'я, а з іншого боку, вона є підставою виникнення іншого повноваження - повноваження щодо володіння іменем.

  2. Отже, розглядаючи зміну імені як одне з повноважень, що включається до права на ім'я, потрібно зазначити, що фізична осо­ба має право змінити будь-яку зі складових свого імені. За загальним правилом, зміна імені за ініціативою фізичної особи допускається з моменту досягнення нею 16років. Утім, законодавець дозволяє здійснити зміну імені та прізвища і з досягненням фізичною особою 14-річного віку. В цьому випадку необхідною є згода батьків або

52 ^gS^I—

одного з батьків, з ким проживає фізична особа, чи її піклувальника. Підстав для зміни імені законодавець не визначає, тому особа має право змінювати своє особисте ім'я при досягненні відповідного віку за будь-яких обставин.

3.3. Що стосується прізвища фізичної особи, то чинне законо­ давство визначає наступні підстави його зміни:

а) державна реєстрація шлюбу шляхом зміни свого прізвища на прізвище подружжя або приєднання до свого прізвища прізвища другого з подружжя (ст. 35СК);

б) зміна свого прізвища у зв'язку з реєстрацією недійсного шлюбу. В цьому випадку фізична особа повинна повернути своє попе­ реднє прізвище, оскільки вважається такою, що іменується цим прізвищем без достатньої правової підстави (ч. 5ст. 45СК);

в) розірвання шлюбу, при якому кожен з подружжя може поверну­ ти своє дошлюбне прізвище (ст. 113СК).

г) зміна прізвища обома батьками, що тягне за собою зміну прізвища дитини віком до 7років, а у випадках, коли дитині більше 7років, то така зміна здійснюється за її згодою (ч. ч. 1, 2 ст. 148 СК);

д) у випадку зміни прізвища одного з батьків, питання про зміну прізвища дитини може бути вирішено за погодженням між бать­ ками та за згодою дитини, що досягла віку 7 років, а за відсутнос­ ті погодження між батьками - органом опіки і піклування або судом (ч. ч. З, 5 ст. 148 СК).

  1. Певними особливостями наділена і зміна «по батькові» фізичної особи. Цю складову імені фізична особа має право пере­мінити лише у випадку зміни свого імені її батьком. При цьому, уразі зміни імені батьком, «по батькові» дитини, яка досягла чо­тирнадцяти років, змінюється за її згодою (ст. 149СК).

  2. Ще однією підставою зміни прізвища, імені та по батькові дитини закон визначає усиновлення (ст. 231СК). Якщо усиновлю-вачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів ім'я дитини може бути змінено. Для такої зміни потрібна згода дитини, окрім випадків, якщо дити­на живе в сім'ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Коли уси-новлювач один, то «по батькові» дитини змінюється у випадку,

коли він записується батьком дитини. А у разі, якщо усиновлюєть-ся повнолітня особа, її прізвище, ім'я та по батькові можуть бути змінені у зв'язку з усиновленням за заявами усиновлювача та уси­новленої особи. Коли ж усиновлення визнається недійсним в по­рядку ст. 236СК чи відбувається його скасування в порядку ст. 238СК, дитина має право відновити своє прізвище, ім'я та по батькові, які вона мала до усиновлення (ст. ст. 237, 239СК).

  1. Однак такий перелік підстав не є виключним і може бути розширений й у інших випадках, наприклад, у разі зміни (корекції) статі фізичної особи, застосування до особи, яка бере участь у кримінальному судочинстві, заходів безпеки та інші випадки.

  2. Зміна прізвища, імені, по батькові громадян України реєстру­ється державним органом реєстрації актів цивільного стану (ст. 144 СК), а порядок зміни визначається чинним законодавством -Постановою КМУ «Про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи»1 та ін.

  3. При цьому важливо пам'ятати, що зміна прізвища відбува­ється на підставі відповідних юридичних фактів, і тому у разі на­стання цього юридичного факту, фізична особа вважається такою, що змінила своє ім'я. І хоча процес обміну документів, якими буде посвідчуватись нове ім'я фізичної особи є доволі тривалим у часі, фізична особа буде набувати та здійснювати свої права, а також створювати і виконувати свої обов'язки під новим іменем від мо­менту настання цього юридичного факту, а не з моменту отриман­ня нового документа. Так, наприклад, у разі зміни прізвища при державній реєстрації шлюбу фізична особа буде набувати та здій­снювати свої права, а також створювати і виконувати свої обов'язки під новим іменем вже з моменту такої державної реєстрації, а не з моменту зміни паспорта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]