Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsK_Ukrayini_Tom_2_2009.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.04 Mб
Скачать

7.9. Опіка або піклування над фізичною особою, яка перебуває у спеціальному закладі.

Якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад (ст. 66 ЦК).Виконання адміністрацією зазначених закладів обов'язків опікуна (піклувальника) здійснюється з дотриманням норм цивіль­ного та сімейного законодавства про права і обов'язки опікуна і пі­клувальника (ст. ст. 67-72та ін. ЦК; ст. ст. 249-251та ін. СК).

Покладення прав та обов'язків на заклади охорони здоров'я та соціального захисту населення перейшло у вітчизняне законодавство із законодавства радянського періоду і не дає належного позитив­ного результату.

Однак, на відміну від радянського законодавства, ст. 66 ЦКмає певні вади. Стаття 139 КпШС покладала виконання обов'язків опікунів і піклувальників на державні лікувальні заклади або закла­ди органів соціального забезпечення у разі тривалого перебування в цих закладах осіб, які потребують опіки та піклування і яким не призначено опікуна та піклувальника. Натомість, виходячи зі ст. 66 ЦК, можна зробити висновок про те, що навчальні заклади, заклади охорони здоров'я або заклади соціального захисту населен­ня здійснюють опіку або піклування над будь-якими особами, які перебувають в цих закладах, і незалежно від терміну перебування.

Більш чітко виписано норми в ст. 245СК: якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому дитя-

чому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладають­ся на адміністрацію цих закладів. А також в п. 3.6 Правил опіки та піклування: якщо над дітьми, які виховуються у навчально-виховних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклу­вання, особами, які потребують опіки (піклування) і влаштовані у відповідні лікувальні установи чи установи соціального захисту на­селення, опікуни (піклувальники) не призначені, то виконання обов'язків опікунів і піклувальників від імені держави здійснюють ці установи в особі керівників цих установ. Останнє пояснюється тим, що Правила ґрунтуються на нормах КпШС і їх розвивають.

Адміністрації закладу, у якому перебуває дитина, у рамках ви­конання функцій опікуна або піклувальника надано право звернен­ня до суду з вимогою про стягнення аліментів з батьків (ст. 193, 245СК, п. 15Постанови Пленуму ВСУ «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»). Адміністрації закладів охорони здоров'я або навчальних закладів, в яких перебуває дитина, також надано право розглядати питання щодо надання згоди на усиновлення підопічної (ст. 222СК).

У цивільних правовідносинах заклади охорони здоров'я, навчаль­ні заклади, заклади соціального захисту населення діють як юри­дичні особи. На них також поширюються норми цивільного та сі­мейного законодавства, які визначають права та обов'язки опікунів та піклувальників, а також норми законодавства у сфері освіти, со­ціального забезпечення, охорони здоров'я, які визначають особли­вості навчання, утримання, лікування категорій осіб, які перебува­ють під опікою (піклуванням).

Увага, нотаріусе! При посвідченні правочинів нотаріус має перевірити правоздатність юридичних осіб, які беруть участь у правочині (ст. 91 ЦК, п. 11Інструкції).Правочин, який вчиняє юридична особа, виступаючи як опікун (пі­клувальник) підопічної особи (пацієнта, вихованця, учня), підпи­сується особами, уповноваженими на це її установчими докумен­тами, довіреністю та скріплюється печаткою (ч. 2ст. 207 ЦК).На укладання договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню

228 ^g^J^

та (або) державній реєстрації, або на надання згоди на укладання зазначених видів договорів, в тому числі договорів щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири, юридичні особи, на які по­кладено здійснення функцій опікуна (піклувальника), мають отри­мати дозвіл (згоду) органу опіки та піклування.

Правові наслідки недотримання правил укладання правочинів юридичними особами, на які покладено здійснення функцій опіку­на (піклувальника), встановлено, зокрема, ст. ст. 224, 227 ЦК.

7.10. Права та обов'язки опікунів і піклувальників

Права та обов'язки опікунів випливають зі змісту завдань опіки та піклування, встановлених ст. 55 ЦК.Опікунам та піклувальникам надано низку прав і покладено низку обов'язків з одночасним вста­новленням відповідних обмежень. В правовідносинах з опіки та піклування права та обов'язки за змістом часто збігаються. Неда­ремно ст. ст. 67,69 ЦК мають відповідно назви «Права та обов'язки опікуна» і «Права та обов'язки піклувальника», в яких фактично йдеться про обов'язки, які водночас є й правами. Однак все ж таки умовно розмежувати права та обов'язки опікунів та піклувальників, визначені в законодавстві, можливо.

Залежно від того, над ким встановлено опіку або піклування (ді­ти або особи, визнані недієздатними, чи особи, цивільна дієздатність яких обмежена), або від підстав встановлення опіки над майном (у разі одночасного встановлення опіки над майном і опіки або піклування над особою, або у разі встановлення опіки над майном особи, визнаної безвісно відсутньою, чи фізичної особи, місце пере­бування якої невідоме), різняться й права та обов'язки опікунів та піклувальників.

В загальному вигляді права та обов'язки опікунів та піклувальни­ків над фізичною особою встановлено ЦКта СК, а деталізовано їх в інших законах та підзаконних актах.

Опікун зобов'язаний: дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням (ч. 1ст. 67 ЦК,ч. 1ст. 249СК); вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного (ч. 4ст. 67 ЦК);дбати про виховання, навчання дитини та піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток (ч. 1ст. 67 ЦК,ч. 1

ст. 249СК; ст. 9Закону України «Про дошкільну освіту»1, ст. 6Закону «Про загальну середню освіту»); дбати про збереження та використання майна підопічного в його інтересах (ч. 1ст. 72 ЦК);звільнитися за рішенням суду або органу опіки та піклування від виконання повноважень опікуна (ч. ч. 2, 3ст. 75 ЦК);визначати місце проживання підопічної особи (ч. ч. 4, 5ст. 29,ч. 2ст. 313 ЦК);подавати заяви до суду про поновлення цивільної дієздатності фі­зичної особи, яка була визнана недієздатною (ст. 42 ЦК);нести відповідальність в передбачених законом випадках (ч. 4ст. 41,ч. 4ст. ст. 221, 1178, 1181, 1184 ЦК; ст. 11та ін. Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», ст. ст. 166, 167та ін. КК); здійснювати представництво підопічної особи (ч. 2 ст. 242 ЦК); здійснювати особисті немайнові права в інтересах підопічних (ч. 1 ст. 272 ЦК); виконувати обов'язки під­опічного у разі визнання страхувальника-фізичної особи недієздат­ною (ч. 1 ст. 996 ЦК); подавати заяви про прийняття спадщини (ч. 4 ст. 1269 ЦК); звітувати щодо виконання своїх обов'язків (ч. З ст. 54 ЦК; ст. ст. 186, 246 СК; п. 4.11 Правил опіки та піклування). Опікун має право: вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його без законної підстави (ч. 2 ст. 67 ЦК, ч. 2 ст. 249 СК); вчиняти правочини від імені та в інтересах підопічного (ч. З ст. 41, ч. З ст. 67, ч. 1 ст. 71 ЦК); самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки дитини та рекомендацій органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 249 СК); надавати письмову згоду щодо усиновлення опікуваної дитини (ст. 221 СК); само­стійно здійснювати витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок пенсії, аліментів, доходів від майна підопіч­ного тощо (ч. З ст. 72 ЦК); управляти належним підопічному не­рухомим майном або майном, яке потребує постійного управління, або передати його за договором в управління іншій особі (ч. 4 ст. 72 ЦК); на оплату виконаних ним своїх обов'язків (ст. 73 ЦК, п. 5 ст. 249 СК); вирішувати питання щодо схвалення правочинів, які було вчинено з порушенням законодавства про вчинення право­чинів (ч. 1 ст. 221, ч. 2 ст. 225, ч. ч. 1, 2 ст. 226 ЦК); вирішувати питання про медичне обстеження та лікування підопічної особи,

1 Про дошкільну освіту: Закон України від 11 липня 2001 р. № 2628-ІИ // Відомості Верховної Ради України. - 2001. - № 49. - Ст. 259.

230 ^gr^Jg-

отримувати інформацію про стан її здоров'я, на допуск до підопіч­ної, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я (ч. 5 ст. 281, ч. 2 ст. 285, ч. 1 ст. 287 ЦК, закони України «Основи законодавства України про охорону здоров'я»1, «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині»2, «Про психіатричну допомогу»); бути установником управління майна (ч. З ст. 1032 ЦК); на відмову від прийняття спадщини, на­лежної підопічній особі, з дозволу органу опіки та піклування (ч. 4 ст. 1273 ЦК); контролювати виконання заповіту (ч. 2 ст. 1292 ЦК); оскаржити дії виконавця заповіту (ст. 1293 ЦК); пред'являти позов про розірвання шлюбу, якщо цього вимагають інтереси того з по­дружжя, хто визнаний недієздатним (ст. 110 СК); пред'являти позов про визнання шлюбу недійсним (ст. 42 СК); пред'являти позов про визнання батьківства та встановлення факту материнства відносно дитини, яку утримує і виховує опікун (ст. ст. 128, 132 СК); звільнитися за власним бажанням від виконання повноважень опікуна (ч. 1 ст. 75 ЦК) та ін.

Опікун не має права: без дозволу органу опіки та піклування відмовитися від майнових прав підопічного; видавати письмові зобов'язання від імені підопічного; укладати договори, які підляга­ють нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; укладати договори щодо іншого цінного майна (ч. 1 ст. 71 ЦК); дарувати майно підопічної особи (ч. 2 ст. 720 ЦК); на фізич­не покарання підопічних (ч. З ст. 289 ЦК).

Піклувальник зобов'язаний: дбати про підопічного, про створен­ня йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням (ч. 1 ст. 69 ЦК, ч. 1 ст. 249 СК); вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного (ч. З ст. 69 ЦК); дбати про виховання, навчання дитини та піклуватися про її здоров'я, фізичний, психічний, духовний розвиток (ч. 1 ст. 69 ЦК, ч. 1 ст. 249 СК; ст. 9 Закону України «Про дошкільну освіту», ст. 6 Закону

1 Основи законодавства України про охорону здоров'я від 19листопада 1992р.№2801- XII // Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

2 Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині: Закон України від 16 липня 1999 р. № 1007-XIV // Офіційний сайт Верховної Ради України. Законо­ давство України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

України «Про загальну середню освіту»');звільнитися за рішенням суду або органу опіки та піклування від виконання повноважень піклувальника (ч. ч. 2, 3ст. 75 ЦК);визначати місце проживання підопічної особи (ч. З ст. 313 ЦК);вирішувати питання щодо надан­ня згоди підопічній особі на вчинення нею правочинів (ч. ч. 2-5ст. 32,ч. З ст. 37, 71 ЦК);вирішувати питання про надання неповнолітній фізичній особі повної цивільної дієздатності (ч. 2ст. 35 ЦК);вирі­шувати питання про надання згоди підопічній особі на державну реєстрацію її підприємцем (ч. З ст. 35 ЦК);одержувати заробіток, пенсію, стипендію, інші доходи особи, цивільна дієздатність якої обмежена, та розпоряджатися ними, а також надавати дозволи на здійснення зазначених дій підопічній особі (ч. 4ст. 37 ЦК);подава­ти заяви до суду про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена (ч. З ст. 38 ЦК; ч.З ст. 241ЦПК); здійснювати особисті немайнові права в інтересах підопічних (ч. 1ст. 272 ЦК);вирішувати питання щодо надання згоди підопічній особі щодо виконання нею своїх обов'язків за до­говором страхування (ч. 2ст. 996 ЦК);нести відповідальність в передбачених законом випадках (ч. ч. 2, 3ст. 1179,ч. 2ст. 1180,ч. 2ст. 1182 ЦК, ст. 11та ін. Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», ст. ст. 166,167та ін. КК); звітувати щодо виконання своїх обов'язків (ч. З ст. 54 ЦК; ст. 186, ст. 246 СК; п. 4.11 Правил опіки та піклування).

Піклувальник має право: вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його без законної підстави (ч. 2 ст. 249 СК); само­стійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки дитини та рекомендацій органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 249 СК); надавати письмову згоду щодо усиновлення опікуваної дитини (ст. 221 СК); на оплату виконаних ним своїх обов'язків (ст. 73 ЦК, п. 5 ст. 249 СК); вирішувати питання щодо схвалення правочинів, які було вчинено з порушенням законодавства про вчинення правочинів (ст. ст. 222, 223 ЦК); вирішувати питання про медичне обстеження та лікування підопічної особи, отримувати інформацію про стан її здоров'я, на допуск до підопічної, яка перебуває на стаціонарному

1 Про загальну середню освіту: Закон України від 13 травня 1999 р. № 6S1-XIV // Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

лікуванні у закладі охорони здоров'я (ч. 2ст. 285,ч. 1ст. 287 ЦК,за­кони України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів лю­дині», «Про психіатричну допомогу»); вирішувати питання щодо зміни прізвища та (або) власного імені підопічної особи (ч. 2ст. 295 ЦК);бути установником управління майном особи, цивільна дієздатність якої обмежена (ч. 5ст. 1032 ЦК);вирішувати питання щодо надання дозволу на укладення договору управління майном підопічній неповнолітній особі (ч. 4ст. 1032 ЦК);вирішувати питан­ня про відмову від прийняття спадщини, належної підопічній особі, з дозволу органу опіки та піклування (ч. 2,3ст. 1273 ЦК);контролю­вати виконання заповіту (ч. 2ст. 1292 ЦК);надавати допомогу ди­тині або особі, дієздатність якої обмежена, у здійсненні нею сімейних прав (ч. 2ст. 14СК); пред'являти позов про визнання шлюбу недій­сним (ст. 42СК); вирішувати питання щодо надання згоди підопічній особі на укладення нею шлюбного договору (ч. 2 ст. 92 СК); пред'являти позов про визнання батьківства та встановлення факту материнства відносно дитини, яку утримує і виховує (піклувальник) (ст. ст. 128, 132СК); звільнитися за власним бажанням від виконання повнова­жень піклувальника (ч. 1ст. 75 ЦК) таін.

Піклувальник не має права: давати згоду на укладення договорів між підопічним та своєю дружиною (своїм чоловіком) або своїми близькими родичами, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування на підста­ві договору позички (ч. 1 ст. 70 ЦК); без дозволу органу опіки та піклування давати згоду на вчинення правочинів, пов'язаних з від­мовою від майнових прав підопічного; видавати письмові зобов'язання від імені підопічного; на укладення договорів, які підлягають нота­ріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договорів щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; на укладення договорів щодо іншого цінного майна (ст. 71 ЦК); дару­вати майно підопічної особи (ч. 2 ст. 720 ЦК); на фізичне покаран­ня підопічних (ч. З ст. 289 ЦК).

На опікунів та піклувальників законодавством можуть поклада­тися й інші обов'язки, а також їм можуть надаватися інші права.

Опікунам та піклувальникам надається низка пільг, зокрема у сфері оподаткування (пп. 6.1.2п. 6.1ст. 6,пп. 6.4.2п. 6.4ст. 6Закону

«Про податок з доходів фізичних осіб» ), праці та відпочинку (ст. ст. 56, 176, 177,ч. ч. 3-8ст. 179,ст. ст. 181, 182, 182-1, 184, 185, 186,186і КЗпПУкраїни, ч. 12ст. 10,ч. З ст. 18,ст. 19Закону «Про відпустки»), військової служби щодо можливості її відстрочки (ст. 17Закону «Про загальний військовий обов'язок і військову службу»).

7.11. Ст. 75 ЦКвизначено основні підстави звільнення опікунів (піклувальників) від виконання ними своїх обов'язків. Звільнення опікунів (піклувальників) може відбуватися в добровільному або примусовому порядку.

За заявою опікунів (піклувальників) вони можуть бути звільнені від виконання своїх обов'язків рішенням органу опіки та піклуван­ня або суду (ч. ч. 1, 2ст. 75 ЦК;ч. 4ст. 43,ч. 2ст. 241ЦПК). П. 5.1 Правил опіки та піклування містить щодо цього застереження, яке полягає в тому, що опікуни та піклувальники на їх прохання можуть бути звільнені від виконання своїх обов'язків, якщо орган опіки та піклування за місцем проживання підопічного визнає, що дане про­хання викликане поважною причиною. Поважними причинами при цьому можуть бути хвороба опікуна (піклувальника), яка перешко­джає йому виконувати свої повноваження, зміна майнового, сімей­ного стану, складу сім'ї, зміна місця роботи, яку важко поєднувати з обов'язками опікуна (піклувальника), віддаленість місця прожи­вання, відсутність взаєморозуміння з підопічним, інші обставини. Крім цього, особа може бути звільнена від обов'язків опікуна або піклувальника дитини, коли між опікуном, піклувальником та дити­ною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню ними опіки, піклування (ст. 251 СК).

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до ви­несення органом опіки та піклування або судом рішення про звіль­нення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчен­ня місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов'язків, порушення прав підопічного, а також у разі помі­щення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціального захисту (ч. З ст. 75 ЦК; ч. 4 ст. 43, ч. 2 ст. 241 ЦПК; ст. ст. 166, 167 КК).

234 ОеЗ^ьЛ^

Дитина має право особисто звернутися до органу опіки та піклу­вання, служби у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для молоді, інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів (ст. 19СК; ст. 10Закону України «Про охорону дитинства» ).

Звернення підопічних за захистом до органів опіки та піклування, а дітей -і до інших органів, не позбавляє їх права на звернення до суду. Безпосередньо це можуть зробити неповнолітні особи, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена (ч. 2ст. 29ЦПК). Пра­ва, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді їх законні представники - батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, ви­значені законом (ч. 1 ст. 39 ЦПК).

Зі звільненням опікуна та піклувальника між ними припиняють­ся правовідносини з опіки та піклування. Однак право на опіку та піклування є відповідно до ст. 292 ЦК особистим немайновим пра­вом фізичної особи, а тому одночасно з достроковим припиненням опіки та піклування певним опікуном (піклувальником), судом або органом опіки та піклування має виноситися рішення про призна­чення іншого опікуна (піклувальника) або про вибір іншої форми влаштування особи, яка потребує опіки чи піклування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]