Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема 1. Синтаксис як розділ граматики. Синтаксичні зв’язки і відношення.

Предмет синтаксису як структурного граматичного рівня мови. Словосполучення, просте і складне речення як типи синтаксичних конструкцій. Синтаксичні зв’язки і семантико-синтаксичні відношення на рівні словосполучення й речення. Типи і форми синтаксичних зв’язків. Засоби вираження синтаксичних зв’язків. Зв’язок синтаксису з іншими мовознавчими дисциплінами.

Тема 2. Словосполучення як синтаксична конструкція.

Словосполучення як одиниця синтаксису. Проблема словосполучення в науковій літературі. Типи підрядного й сурядного зв’язку в межах словосполучень. Словосполучення у його відношеннях до слова й речення.

Тема 3. Класифікація підрядних словосполучень.

Підрядні словосполучення. Принципи класифікації підрядних словосполучень. Типи словосполучень за будовою, ступенем злитості компонентів, за морфологічним вираженням головного слова. Семантико-синтаксичні відношення в підрядних словосполученнях. Різновиди словосполучень за типом підрядного зв’язку.

Тема 4. Речення як основна синтаксична одиниця.

Проблема визначення речення. Речення і висловлювання. Речення і судження. Предикативність як основна ознака речення. Модальні типи речень. Синтаксичний час. Інші ознаки речення (граматична організованість, семантична та інтонаційна завершеність та ін.). Поняття парадигми речення. Принципи класифікації речень. Типологія речень (за структурою, за метою висловлювання, емоційним забарвленням, за співвідношенням висловленого з об’єктивною дійсністю, за наявністю головних членів речення, другорядних членів речення, за наявністю / відсутністю необхідних членів речення, за ускладненістю). Комунікативно-прагматичний аналіз речення.

Тема 5. Просте речення як тип синтаксичної конструкції. Аспекти вивчення речення.

Речення із формально-граматичного погляду. Семантико-синтаксична організація речення. Поняття синтаксеми. Типи синтаксем у простому реченні. Співвідношення формально-граматичної та семантико-синтаксичної структур речення. Комунікативна організація речення. Актуальне членування речення. Тема і рема висловлювання.

Тема 6. Двоскладне речення.

Поняття про двоскладне речення. Непоширені й поширені речення. Проблема моделей (зразків) простого речення. Структурні схеми двоскладних речень.

Тема 7. Головні члени двоскладного речення і засоби їх вираження.

Загальна характеристика головних членів речення. Підмет, його функція і способи його вираження. Складений підмет. Семантичні і структурні ознаки присудка. Типи присудків (прості і складені; складений дієслівний і складений іменний; поняття про присудок змішаного типу й подвійний присудок; ускладнення присудка). Координація форм присудка з підметом. Некоординовані головні члени речення.

Тема 8. Поняття про другорядні члени речення. Типи і засоби вираження другорядних членів речення.

Традиційне й сучасне вчення про другорядні члени речення. Поняття прислівного поширювача й детермінанта. Принципи класифікації другорядних членів речення. Додаток як синтаксичне вираження об’єкта. Прямий і непрямий додаток. Означення як синтаксичне вираження атрибута. Узгоджене й неузгоджене означення, засоби їх вираження. Прикладка як особливий вид означення. Семантико-синтаксичні різновиди обставин та засоби їх вираження.

Тема 9. Односкладне речення.

Поняття про односкладне речення. Проблема односкладного речення в сучасному мовознавстві. Принципи класифікації односкладних речень. Структурно-семантичні різновиди односкладних речень. Односкладні речення іменного типу (номінативні, ґенітивні, вокативні). Односкладні речення дієслівного типу (означено-особові, неозначено-особові, узагальнено-особові, безособові, інфінітивні). Способи вираження головного члена в різних типах односкладних речень. Односкладні речення в шкільному курсі української мови.