Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Лексико-граматичні категорії роду і числа іменників (2 год.)

Завдання 1.

У поданих парах слів (словосполучень) визначте засоби вираження граматичного значення роду (лексичний, словотворчий, морфологічний, синтаксичний, комбінований тощо).

Завдання 2.

Визначте граматичне значення роду іменників іншомовного походження. З’ясуйте засоби його вираження, увівши подані слова в контекст. Поясніть зміну родового значення іншомовних слів у сучасній українській мові.

Завдання 3.

Уведіть подані слова в речення так, щоб присудок був виражений формами минулого часу дієслова, а означення – прикметником або присвійним, вказівним чи означальним займенником. Зробіть висновок про особливості визначення граматичних значень роду в невідмінюваних іменниках.

Завдання 4.

З’ясуйте семантичні особливості форм однини і множини у виділених словах (на позначення збірності, цілісності, називання одного з видів тваринного чи рослинного світу; назви осіб за професією, громадським чи родинним становищем; у заголовках статей; як образний засіб; для переліку однорідного ряду речовин чи великої їх кількості; для підкреслення просторового обширу; сукупності різних сортів; для позначення довготривалості; назв конкретних осіб; для вираження типізованих ознак осіб; для передачі відтінку зневаги тощо). Подайте свої висновки про семантико-стилістичні особливості категорії числа в системі іменника.

Завдання 5.

Визначте іменник, який випадає з ряду подібних (за родовими чи числовими ознаками).

Тема: Відмінювання і словотвір іменників (2 год.)

Завдання 1.

Визначте відміну і групу іменників. З’ясуйте критерії поділу іменників на групи і відміни. Запишіть парадигми виділених слів, ураховуючи й варіанти закінчень. Прокоментуйте особливості відмінкових закінчень.

Завдання 2.

Запишіть подані іменники в родовому відмінку однини, обґрунтуйте їх написання відповідними правилами. З іменниками, що залежно від значення чи наголосу можуть мати різні закінчення, складіть речення.

Завдання 3.

Складіть речення, використавши подані іменники в непрямих відмінках і прикметникові чи займенникові означення при них. Визначте відмінкове значення кожного з іменників. Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 4.

Утворіть іменники на позначення осіб чоловічої і жіночої статі. Схарактеризуйте їх словотворчі особливості, фонетичні процеси, що супроводжували словотворення, поясніть правопис.

Завдання 5.

Зробіть морфологічний та словотвірний аналіз іменників за схемою: 1. Слово, яке аналізується. 2. Початкова форма. 3. Лексико-семантичні категорії: а) власна чи загальна назва; б) з речовинним значенням чи ні; в) з конкретним чи абстрактним значенням; г) збірний; д) назва істоти чи неістоти. 4. Лексико-граматичні категорії: а) рід (указати, як визначається: за семантичними чи морфологічними ознаками, за синтаксичними зв’язками); б) число (указати, чи має парадигму в однині і множині, а чи лише в однині або множині); в) відмінок: відповідає на питання (морфологічне і синтаксичне), прямий / непрямий (який саме); флексія; значення відмінка; відміна, група. 5. Від якої основи утворено і за допомогою яких словотворчих засобів; до якого словотворчого типу належить; спосіб творення. 6. Від якого слова залежить. 7. Правопис. Під час запису дотримуйтеся загальноприйнятих скорочень.