Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Лексика обмеженого вживання. Активна і пасивна лексика (2 год.)

Завдання 1.

З поданих контекстів випишіть лексеми, обмежені щодо вживання (діалектизми, професіоналізми, терміни, жаргонізми, арготизми). З’ясуйте їх значення та стилістичні особливості.

Завдання 2.

За допомогою тлумачних словників визначте семантику запропонованих слів, складіть з ними речення. Яку кваліфікацію мають ці слова з погляду їх уживання?

Завдання 3.

Наведені слова в тлумачному словнику подаються з позначкою «заст.» (застаріле). За допомогою контексту покажіть їх функціональні особливості.

Завдання 4.

З поданих контекстів випишіть лексеми, що знаходяться в пасивному вжитку (архаїзми, історизми, неологізми). З’ясуйте їх значення. До архаїзмів доберіть відповідні слова з активного фонду української мови.

Завдання 5.

З поданих контекстів випишіть індивідуально-авторські неологізми, або оказіоналізми. З’ясуйте їх структурно-семантичні та стилістичні особливості.

Тема: Семантичні та структурно-граматичні особливості фразеологізмів (2 год.)

Завдання 1.

У поданих контекстах знайдіть фраземи. Поясніть їх значення. Визначте їх структурно-граматичні різновиди. Охарактеризуйте фразеологізми за ступенем семантичного злиття компонентів. Назвіть джерело походження кожної фраземи.

Завдання 2.

Користуючись спеціальними словниками, до наведених вільних словосполучень доберіть за значенням фразеологічні одиниці. Визначте належність кожного з фразеологізмів до книжної, фольклорної чи власне розмовної фразеології. З’ясуйте характер експресивно-емоційного забарвлення (підвищеного чи зниженого) фразем.

Завдання 3.

До поданих нижче фразеологізмів доберіть синонімічні та антонімічні фразеологічні одиниці. Зіставте співвідносні фразеологічні синоніми, з’ясуйте різницю їх значень (якщо вона є). Поясніть, чим забезпечується фразеологічна антонімія (лексичними компонентами, антонімічністю загальних фразеологічних значень тощо).

Завдання 4.

У поданих контекстах знайдіть видозмінені фразеологізми. Поясніть стилістичний ефект від кожної з авторських трансформацій.

Завдання 5.

Із поданих словосполучень виберіть ті, які можуть бути фразеологічними. Доведіть їх фразеологічність. Складіть із ними речення, з’ясуйте їх значення та синтаксичну функцію.

Тема: Лексичний та фразеологічний аналіз (2 год.)

Завдання 1.

Користуючись «Словником української мови», подайте тлумачення наведених слів. З’ясуйте їх парадигматичні відношення.

Завдання 2.

Продовжіть ряд, записавши декілька фразеологічних одиниць, у яких одним із компонентів було б назване слово (наприклад: лексема – душа; фразема – душа болить, душа не на місці, жити душа в душу тощо). Зіставивши лексему та фразему, компонентом якої є перша, зробіть висновки про особливості фразеологічного значення.

Завдання 3.

Знайдіть названі слова в контекстах і піддайте їх лексикологічному аналізу.

Завдання 4.

У поданих контекстах визначте фразеологізми та піддайте їх фразеологічному аналізу.

Завдання 5.

Використавши наведені фразеологізми як реєстрові, підготуйте словникові статті до фразеологічного словника.

Модуль 6. Морфеміка і словотвір