Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Лексико-граматичні розряди прикметника, його семантичні, морфологічні та синтаксичні особливості (2 год.)

Завдання 1.

У поданих сполученнях слів визначте розряд прикметників (якісний, відносний, присвійний, відносно-якісний, якісно-відносний, присвійно-відносний, присвійно-якісний); укажіть на їх пряме і переносне (переносні) значення. Подайте стійкі лексичні сполучення слів, у яких стираються ознаки розрядів.

Завдання 2.

Подані прикметники уведіть у речення так, щоб в одному випадку вони були вжиті в прямому, в іншому – у переносному значенні. Визначте їх семантику, особливості поєднання з пояснюваним членом речення, синтаксичну функцію.

Завдання 3.

Розділіть прикметники за лексико-граматичними розрядами, обґрунтуйте належність їх до кожного з розрядів семантичними особливостями; з виділеними словами складіть речення так, щоб у різних конструкціях вони виконували різні синтаксичні функції.

Завдання 4.

Згрупуйте подані прикметники за типами відмінювання; запишіть парадигму виділених слів. Зробіть висновки про особливості словозміни прикметників, прокоментуйте наявність паралельних відмінкових закінчень.

Завдання 5.

Визначте прикметник, який випадає з ряду подібних (за лексико-граматичним розрядом, за парадигмою, за прямим чи переносним значенням).

Тема: Формотворення та словотворення в системі прикметника (2 год.)

Завдання 1.

Утворіть усі можливі синтетичні й аналітичні форми вищого (першого) і найвищого (другого) ступенів порівняння, поясніть особливості їх творення та семантичні відтінки. Випишіть прикметники, від яких ступені порівняння не утворюються, і з’ясуйте причину.

Завдання 2.

Утворіть присвійні прикметники чоловічого, жіночого, середнього роду, визначте словотворчі і формотворчі афікси. З’ясуйте, від яких іменників присвійні прикметники не утворюються. Поясніть причину.

Завдання 3.

Від поданих слів утворіть усі можливі похідні прикметники, поясніть способи їх творення.

Завдання 4.

Визначте слово, яке випадає з ряду подібних (за формотворчими чи словотворчими ознаками).

Завдання 5.

Зробіть морфологічний та словотвірний аналіз прикметників за схемою: 1. Слово, яке аналізується. 2. Початкова форма (називний відмінок в однині чоловічого роду). 3. Розряд за значенням (якісний, відносний, присвійний, відносно-якісний, присвійно-якісний, присвійно-відносний). 4.Ступінь порівняння (вищий, найвищий; синтетична, аналітична форми); особливості формотворення. 5. Повна (членна) чи коротка (нечленна) форма; стягнена чи нестягнена форма повного прикметника. 6. Рід. 7. Число. 8. Відмінок: відповідає на питання; флексія, група. 9. Від якого слова утворений, спосіб творення, форманти. 10. Від якого слова залежить, яку синтаксичну функцію виконує. 11. Правопис. Під час запису дотримуйтеся загальноприйнятих скорочень.

Тема: Числівник як частина мови. Поділ числівників на розряди (2 год.)

Завдання 1.

Визначте частиномовну належність поданих слів, зважаючи на: а) частиномовне значення; б) граматичне значення; в) словотворчі особливості; г) синтаксичну функцію. Свої міркування проілюструйте прикладами. Зробіть узагальнення про традиційні / нетрадиційні підходи до визначення місця слів із кількісним значенням і слів, що вказують на порядок при лічбі, у системі частин мови.

Завдання 2.

З’ясуйте, яку синтаксичну функцію в реченні виконують виділені слова. Укажіть, до якої частини мови вони належать. Обґрунтуйте свою відповідь посиланнями на відповідні навчально-наукові джерела.

Завдання 3.

Розподіліть числівники за розрядами: означено-кількісні (власне кількісні, збірні, дробові) і неозначено-кількісні. Окремо випишіть слова, які до числівників не належать.

Завдання 4.

Поєднайте іменники з числівниками, підкресліть іменникові закінчення, поясніть особливості їх поєднання з поданими числівниками.

Завдання 5.

Перекладіть і запишіть українською мовою російські словосполучення. Зробіть відповідні висновки.