Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Структурно-семантичні особливості складнопідрядного речення (2 год.)

Завдання 1.

Установіть, які складнопідрядні речення і чому належать до конструкцій розчленованої структури, а які – до нерозчленованої. Назвіть засоби зв’язку, що поєднують предикативні частини.

Завдання 2.

З’ясуйте семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами, які поєднуються сполучним засобом що. У яких випадках що виступає сполучником, а в яких – сполучним словом? Укажіть на синтаксичну функцію сполучних слів.

Завдання 3.

Визначте семантико-синтаксичні відношення, які може передавати сполучний засіб коли. У яких випадках коли може (і чи може взагалі) виконувати синтаксичну функцію члена речення, тобто є сполучним словом? Назвіть інші засоби зв’язку між предикативними частинами. З’ясуйте місце підрядної предикативної частини щодо головної.

Завдання 4.

Визначте семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами, поєднаними порівняльними сполучниками. У яких випадках порівняльні сполучники передають власне порівняльні відношення? Чи завжди такі конструкції можна кваліфікувати як складнопідрядні з підрядним порівняльним? Укажіть на основні критерії розмежування таких конструкцій і простих речень, ускладнених порівняльним зворотом.

Завдання 5.

Схарактеризуйте складнопідрядні речення за: а) семантико-синтаксичними відношеннями; б) засобами зв’язку; в) співвіднесеністю предикативних частин із двоскладним / односкладним, поширеним / непоширеним, повним / неповним, ускладненим / неускладненим реченням. Підкресліть і проаналізуйте предикативні основи. Побудуйте графічні та лінійні схеми.

Тема: Складнопідрядне речення з кількома підрядними, його структурно-семантичні різновиди (2 год.)

Завдання 1.

Перебудуйте елементарні складнопідрядні речення в неелементарні з однорідною / неоднорідною супідрядністю або послідовною підрядністю. Укажіть на формальні ознаки однорідної / неоднорідної супідрядності та послідовної підрядності. Назвіть семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами та засоби зв’язку.

Завдання 2.

Конструкції з послідовною підрядністю трансформуйте в інші різновиди складнопідрядних речень із кількома підрядними, увівши у структуру можливі предикативні частини. З’ясуйте, від чого залежить уведена вами предикативна частина і в які семантико-синтаксичні відношення вступає.

Завдання 3.

Складнопідрядні речення з однорідною супідрядністю розгорніть у конструкції з супідрядністю та послідовною підрядністю. Установіть семантико-синтаксичні відношення між усіма предикативними частинами. Схарактеризуйте предикативні частини за співвіднесеністю з: а) двоскладним / односкладним; б) поширеним / непоширеним; в) повним / неповним; г) ускладненим / неускладненим реченням.

Завдання 4.

Складнопідрядні речення з кількома підрядними проаналізуйте за: а) різновидом; б) засобами зв’язку; в) семантико-синтаксичними відношеннями. Побудуйте графічну та лінійну схеми речень.

Завдання 5.

Побудуйте складнопідрядні конструкції з кількома підрядними за схемами. Укажіть на засоби зв’язку та семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами.