Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Основа слова і закінчення (2 год.)

Завдання 1.

У поданих словах визначте основу та закінчення. Охарактеризуйте закінчення за такими ознаками: а) нульове; б) матеріально виражене; в) узагалі відсутнє. Зробіть висновки про те, як визначається закінчення і чому деякі слова його взагалі не мають.

Завдання 2.

Подані дієслова змініть за особами. Визначте закінчення та основу в усіх словоформах. Прокоментуйте, чому в дієслів визначається основа інфінітива та основа теперішнього часу. З’ясуйте особливості особових закінчень.

Завдання 3.

Визначте в поданих словах основу, охарактеризуйте її: а) похідна / непохідна; б) вільна / зв’язана.

Завдання 4.

Усі повнозначні слова поданого тексту розподіліть за такими ознаками: а) ті, які мають непохідну основу і нульове закінчення; б) ті, які мають непохідну основу і матеріально виражене закінчення; в) ті, які мають похідну основу і нульове закінчення; г) ті, які мають похідну основу і матеріально виражене закінчення; ґ) ті, які мають похідну основу і не мають закінчення.

Завдання 5.

Знайдіть зайве слово за характеристикою основ (похідна / непохідна; вільна / зв’язана) або закінчення (нульове / матеріально виражене / відсутнє взагалі).

Тема: Коренева та афіксальні морфеми (4 год.)

Завдання 1.

Підібравши спільнокореневі слова до поданих, визначте корінь. Кожну кореневу морфему охарактеризуйте за такими ознаками: а) інваріант / варіант; б) вільна / зв’язана. Прокоментуйте звукові варіанти кореневих морфем.

Завдання 2.

Поділіть слова та словоформи на морфеми. Визначте словотворчі та формотворчі афікси. Укажіть, які з цих афіксів є інваріантними, а які варіантними.

Завдання 3.

З’ясуйте словотвірні значення омонімічних афіксів (суфіксів або префіксів) у словах різних словотвірних типів.

Завдання 4.

До поданих дієслів приєднайте постфікс -ся. З’ясуйте його роль. У формах теперішнього часу виділіть закінчення перед-ся. Прокоментуйте особливості.

Завдання 5.

Поділіть слова на морфеми. З’ясуйте, які з поданих слів зазнали змін у своїй будові в процесі історичного розвитку (опрощення, ускладнення, перерозклад).

Тема: Афіксальні способи творення (2 год.)

Завдання 1.

Запишіть спільнокореневі слова, розташувавши їх послідовно в парах за ланцюговим зв’язком твірної основи (наприклад, ліс → лісовий → лісовик → лісовичок).

Завдання 2.

Побудуйте словотвірне гніздо поданих слів. Назвіть твірну основу й формант кожного похідного слова.

Завдання 3.

З’ясуйте мотивацію (твірну основу) поданих слів та визначте словотворчі афікси. Назвіть спосіб словотворення.

Завдання 4.

Від поданих слів утворіть дієслова. Визначте твірну основу та формант. Прокоментуйте спосіб творення.

Завдання 5.

Розподіліть подані постфіксальні дієслова залежно від способу творення: а) постфіксальний; б) суфіксально-постфіксальний; в) префіксально-суфіксально-постфіксальний. Відповідь обґрунтуйте.

Тема: Основоскладання та абревіація (2 год.)

Завдання 1.

Замініть словосполучення одним складним словом. Укажіть на особливості утворення цього слова. Визначте його будову та спосіб творення.

Завдання 2.

З’ясуйте мотивацію поданих складних слів та їх форманти. Які з цих слів утворилися афіксальними способами творення, а які внаслідок основоскладання? Поясніть, чому ці слова, маючи спільні кореневі морфеми, мають різні способи творення.

Завдання 3.

З’ясуйте, які з поданих складних слів утворилися основоскладанням, а які основоскладанням, що супроводжується афіксацією.

Завдання 4.

Визначте дериваційну базу поданих абревіатур. Назвіть різновид абревіації (ініціальна, уламкова, змішана, усічено-словесна, словоформна).

Завдання 5.

Знайдіть зайве слово за різновидом неафіксальних способів творення (наприклад, усі абревіатури є усічено-словесні, а одна – ініціальна; усі слова утворилися основоскладанням, а одне – основоскладанням із суфіксацією тощо).