Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Склад і складоподіл. Словесний наголос (2 год.)

Завдання 1.

Поділіть подані слова на склади. Встановіть типи складів (закриті, відкриті; прикриті, неприкриті). Скільки звуків (голосних і приголосних) можуть входити в один склад? Обґрунтуйте складову межу в середині групи приголосних. Чи збігається членування слова на склади з його морфологічною будовою?

Завдання 2.

Над усіма поданими словами поставте індекс гучності (голосний – 4, сонорний приголосний – 3, дзвінкий – 2, глухий – 1). Поставте складову межу при збігові приголосних, виходячи з тенденції до зростаючої гучності на початку складу. Який звук є вершиною складу?

Завдання 3.

Поділіть слова на склади. З’ясуйте кількість літер і звуків у кожному складі.

Завдання 4.

Користуючись словником, поставте наголос. Установіть, яку роль (семантичну чи граматичну) відіграє наголос у поданих словах. Які з них можуть мати подвійний наголос?

Завдання 5.

На прикладі поданих слів схарактеризуйте природу українського словесного наголосу, зокрема вкажіть, на які склади може падати наголос. Доведіть, що український наголос визначається як рухомий. Поставте, де слід, головний і побічний наголоси.

Модуль 4. Орфографія

Тема: Принципи українського правопису (2 год.)

Завдання 1.

У поданих словах назвіть орфограми. Сформулюйте правила їх правопису.

Завдання 2.

У наведених контекстах з’ясуйте правопис слів на основі фонетичного, морфологічного і традиційного принципів.

Завдання 3.

Визначте, на основі якого принципу написані подані слова. Прокоментуйте, як би вони писалися, коли б українська орфографія керувалася в цих випадках морфологічним принципом.

Завдання 4.

З’ясуйте, якими літерами передаються м’які звуки в поданих словах. Визначте принципи їх правопису. Поясніть орфограми.

Завдання 5.

На матеріалі поданих слів прокоментуйте суть смислорозрізнювального принципу українського правопису. Уведіть подані слова в речення.

Модуль 5. Лексикологія, фразеологія, лексикографія

Тема: Багатозначність як лексико-семантичне явище (2 год.)

Завдання 1.

Слова наведеного тексту розподіліть на а) повнозначні та б) службові. Усі повнозначні слова згрупуйте залежно від того, що вони означають (предмет, ознаку, кількість, дію, стан тощо). Серед слів із значенням предметності визначте ті, що позначають істоту / неістоту, мають конкретне / абстрактне значення.

Завдання 2.

За допомогою тлумачних словників з’ясуйте семантику поданих слів. Визначте, які з них є однозначні, а які багатозначні. Увівши кожне слово в контекст, з’ясуйте тип його лексичного значення (номінативний, фразеологічно зв’язаний, синтаксично зумовлений).

Завдання 3.

Уведіть подані слова в контексти таким чином, щоб простежити зміну типу їх лексичного значення. Поясніть, від чого ця зміна залежить.

Завдання 4.

Виберіть із тексту слова, ужиті а) у прямому значенні; б) у переносному значенні. Поясніть семантику слів, що мають переносне значення. Визначте різновид перенесення (метафора, метонімія, синекдоха). Назвіть основу метафоричних та метонімічних перенесень.

Завдання 5.

З’ясуйте, які із значень, поданих за «Словником української мови», але розташованих довільно, є основними, а які переносними. Переносне вживання слів проілюструйте прикладами.