Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Різновиди словосполучень. Види синтаксичного зв’язку між їх компонентами та способи вираження синтаксичних відношень (2 год.)

Завдання 1.

Подані словосполучення поділіть на: а) вільні; б) синтаксично зв'язані; в) фразеологічно зв’язані. Назвіть диференційні ознаки кожного з різновидів. Як реалізується лексичне та граматичне значення компонентів у синтаксично вільних та синтаксично зв'язаних сполученнях слів?

Завдання 2.

Визначте тип словосполучень за морфологічним вираженням опорного компонента. Покажіть, як реалізуються в словосполученні морфологічні ознаки частин мови. Який різновид синтаксичного зв'язку (узгодження (повне / неповне); керування (сильне / слабке, опосередковане / неопосередковане); прилягання (власне прилягання / іменне); кореляція) установлюється між компонентами словосполучень?

Завдання З.

Визначте тип семантико-синтаксичних відношень (атрибутивні, об'єктні, обставинні, апозитивні) між компонентами словосполучень. Якими засобами оформляються ці відношення? Утворіть словосполучення з атрибутивними відношеннями за схемами:

а) іменник + іменник; б) іменник + дієслово; в) іменник + прислівник; г) займенник + прикметник. Що є основою виникнення атрибутивних відношень у побудованих словосполученнях?

Завдання 4.

Укажіть на структурно-семантичні особливості словосполучень. Визначте тип синтаксичного зв'язку та відношень між їх компонентами.

Завдання 5.

Вичленуйте мінімальні синтаксично вільні словосполучення та схарактеризуйте їх за схемою: а) тип словосполучення за структурою; б) тип словосполучення за опорним словом; в) різновид синтаксичного зв’язку між компонентами; г) різновид семантико-синтаксичних відношень; д) засоби оформлення зв’язку.

Тема: Предикативна основа простого двоскладного речення. Різновиди синтаксичного зв’язку між підметом і присудком (2 год.)

Завдання 1.

Побудуйте просте двоскладне речення, у якому предикативною основою виступає інфінітив. Назвіть критерії розмежування підмета та присудка в подібних конструкціях. У яких випадках присудок, виражений інфінітивом, можна розглядати як ускладнений? Зробіть висновки про особливості синтаксичного зв'язку між підметом і присудком.

Завдання 2.

Побудуйте речення так, щоб у першому випадку сполучення слів виконувало синтаксичну функцію підмета, у другому – присудка. Подайте їх структурно-семантичну характеристику.

Завдання 3.

Уведіть слова в речення, поєднавши таким чином, щоб їх можна було кваліфікувати як синтаксично неподільні підмети із значенням:

а) суміжності; б) кількісності; в) вибірності.

Завдання 4.

Визначте предикативну основу. Схарактеризуйте присудок за структурними та семантичними особливостями. Трансформуйте речення так, щоб змінився різновид присудка (а) простий; б) ускладнений; в) складений; г) змішаного типу). Прокоментуйте спосіб морфологічного вираження кожного з різновидів.

Завдання 5.

Визначте предикативну основу. Назвіть структурний різновид кожного з головних членів речення, укажіть на їх морфологічне вираження. З'ясуйте різновид синтаксичного зв'язку між ними.