Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Відмінювання, правопис і вживання різних форм числівників (2 год.)

Завдання 1.

Провідміняйте подані числівники, зазначивши в дужках усі варіанти їх відмінкових форм. Зробіть висновок про особливості відмінювання власне кількісних числівників.

Завдання 2.

Подані числа запишіть словами, а скорочення – повністю. Провідміняйте ці словосполучення, поясніть особливості їх відмінювання та зв’язок числівників з іменниками.

Завдання 3.

Подайте усі можливі відмінкові форми числівників з прийменниками понад, біля, з, на; уведіть їх у речення.

Завдання 4.

Наведіть 7-8 фразеологізмів з числівниками, визначте їх семантичні особливості і синтаксичні функції.

Завдання 5.

У поданому тексті зробіть лексико-граматичний аналіз числівників за схемою: 1. Початкова форма. 2. Розряд за значенням (означено-кількісні, неозначено-кількісні, власне кількісні, збірні, дробові). 3. Морфологічний склад (прості, складні, складені). 4. Граматичні категорії (рід, число, відмінок). 5. Синтаксична роль.

Тема: Відмінювання, уживання і правопис різних груп займенників (2 год.)

Завдання 1.

Провідміняйте займенники. Подайте всі можливі відмінкові форми граматичних значень числа і роду. Зробіть висновки про особливості відмінювання займенників.

Завдання 2.

Запишіть займенники з частками чи прийменниками разом, окремо або через дефіс, обґрунтуйте їх написання правилами.

Завдання 3.

Подайте до російських конструкцій українські відповідники; зробіть висновки.

Завдання 4.

Доберіть і запишіть текст навчального чи навчально-наукового характеру на 220-240 слів; зробіть аналіз функціональних особливостей займенників у тексті. Порівняйте, які частини тексту (вступна, основна, висновкова) найчастіше пов’язуються займенниками.

Завдання 5.

Зробіть морфологічний аналіз займенників за схемою: 1. Початкова форма. 2. Розряд за значенням. 3. Група за співвідносністю з іменними частинами мови (іменниковий, прикметниковий, числівниковий). 4. Рід і засоби його вираження. 5. Особа. 6. Число і засоби його вираження (морфологічні показники). 7. Відмінок і засоби його вираження (морфологічні показники). 8. Синтаксичні функції (текстоутворююча, член речення). 9. Словотворчий аналіз. 10. Морфемний аналіз. 11. Наголос (сталий чи змінний, його місце).

Модуль 9. Морфологія. Дієслово. Незмінювані частини мови.

Тема: Загальнодієслівні граматичні категорії (2 год.)

Завдання 1.

Визначте загальнодієслівні граматичні категорії виду, стану, перехідності.

Завдання 2.

Утворіть видові пари дієслів, прокоментуйте їх творення. Укажіть дієслова, що не утворюють видової опозиції. Двовидові дієслова введіть у контекст.

Завдання 3.

Назвіть основні й додаткові значення дієслів доконаного і недоконаного виду.

Завдання 4.

Складіть речення, у яких подані дієслова були б перехідними і неперехідними. Визначте стан дієслів; прокоментуйте зв’язок категорії стану з категорією перехідності.

Завдання 5.

Від запропонованих перехідних інфінітивів за допомогою постфікса -ся утворіть нові дієслова. З дієсловами, стан яких визначається в контексті, складіть речення.