Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема: Вставні та вставлені конструкції, їх структурно-семантичні різновиди (2 год.)

Завдання 1.

Виберіть із речень вставні конструкції. Схарактеризуйте їх за: а) значенням; б) структурою; в) морфологічним вираженням. З’ясуйте семантичне навантаження вставних конструкцій у публіцистичних текстах. Правильно розставте і поясніть розділові знаки.

Завдання 2.

Проаналізуйте, як поетична мова використовує вставні та вставлені конструкції. Відтворенню яких відтінків – припущення, сумніву, упевненості, ствердження, заперечення тощо – вони сприяють? Доберіть по два власних приклади з поезії зі вставними і вставленими конструкціями, схарактеризуйте їх за структурно-семантичними особливостями.

Завдання 3.

Трансформуйте прості речення у прості ускладнені вставними та вставленими конструкціями. Поясніть їх семантичне навантаження. Чим відрізняються вставні конструкції від вставлених? Прокоментуйте розділові знаки.

Завдання 4.

Вставні конструкції перекладіть українською мовою. Доберіть до них синоніми (де це можливо). Складіть із ними речення і проаналізуйте їх за структурою та значенням. Зробіть висновки про характерні особливості і функції вставних конструкцій у реченнях.

Завдання 5.

Знайдіть слово (словосполучення), яке виділяється з ряду подібних за структурними, семантичними характеристиками чи способом морфологічного вираження.

Модуль 11. Синтаксис. Складне речення

Тема: Структурно-семантичні особливості складносурядного речення (2 год.)

Завдання 1.

На основі простих речень побудуйте складносурядні відкритої і закритої структури. З’ясуйте формальні особливості відкритості / закритості структури. Трансформуйте елементарні складносурядні речення відкритої структури в неелементарні. Чим відрізняються такі конструкції на структурному та семантичному рівнях? Дайте характеристику предикативних частин щодо їх співвіднесеності з: а) двоскладним / односкладним; б) поширеним / непоширеним; в) повним / неповним; г) ускладненим / неускладненим простим реченням.

Завдання 2.

Назвіть основні формальні ознаки складносурядного речення. З'ясуйте, якими засобами поєднуються предикативні частини і які семантико-синтаксичні відношення встановлюються між ними (одночасності дії, послідовності дії, умовно-наслідкові, причиново-наслідкові, висновкові, чергування дій тощо). Побудуйте графічні та лінійні схеми речень.

Завдання 3.

Прокоментуйте семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами, що поєднуються сполучником а (протиставні, зіставні, зіставно-протиставні, єднальні). У яких випадках можлива його синонімічна заміна? Зразком якої структури є складносурядні речення, предикативні частини яких поєднуються сполучником а? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 4.

У яких випадках сурядні сполучники поєднують предикативні частини складносурядного речення, а в яких – однорідні члени речення? Назвіть семантико-синтаксичні відношення, які передають сурядні сполучники, поєднуючи предикативні частини складносурядного речення. Поясніть наявність / відсутність розділових знаків перед сполучниками сурядності.

Завдання 5.

Побудуйте неелементарні складносурядні речення за схемами. Укажіть на засоби зв’язку та семантико-синтаксичні відношення між предикативними частинами.