Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ, 2010.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
696.32 Кб
Скачать
    1. Тема: Різновиди та шляхи виникнення омонімів (2 год.)

Завдання 1.

У поданих реченнях знайдіть слова, здатні вступати в омонімічні відношення. Визначте типи омонімічних відношень між ними.

Завдання 2.

Подані слова введіть у речення. Визначте, які з них здатні до омонімії, а які є багатозначними. Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 3.

Доведіть, що подані слова можуть вступати в омонімічні відношення, увівши їх у речення. З’ясуйте їх типи (повні / часткові; омофони, омоформи, омографи).

Завдання 4.

Подані слова здатні вступати в омонімічні відношення й кваліфікуються як міжмовні омоніми. Послуговуючись спеціальними словниками, доведіть або спростуйте це твердження.

Завдання 5.

Знайдіть зайве слово за типом омонімічних відношень (наприклад, усі слова здатні вступати в омонімічні відношення та є повними омонімами, а одне зі слів вступає в омонімічні відношення, які кваліфікуються як часткові; усі слова здатні вступати в омонімічні відношення й кваліфікуються як омоформи, а зайвим буде слово, яке вступає в омонімічні відношення, засвідчуючи омофони тощо).

Тема: Синонімія як лексико-семантичне явище (2 год.)

Завдання 1.

До поданих слів доберіть синоніми. З кожним із синонімів побудуйте речення. З’ясуйте, чи є ці синоніми рівнозначними, чи мають певні семантичні та стилістичні відтінки. Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 2.

Поєднайте слова, добираючи відповідний синонім з поданих у дужках. Поясніть смислову та стилістичну різницю між синонімами в синонімічних рядах.

Завдання 3.

Запишіть синонімічні ряди. Визначте синонімічну домінанту. Укажіть типи стосунків між членами синонімічних рядів (семантичні, стилістичні, семантико-стилістичні).

Завдання 4.

Замініть кожне із словосполучень одним синонімічним словом. Обґрунтуйте твердження, що лексема вступає в синонімічні відношення з фраземою та синтаксемою.

Завдання 5.

Багатозначні слова можуть вступати в синонімічні відношення в кожному зі своїх значень. Доведіть це, замінивши виділені слова відповідними синонімами.

Тема: Антонімічні та паронімічні парадигматичні відношення (2 год.)

Завдання 1.

До поданих слів (чи окремих їх значень) доберіть антоніми. Доведіть можливість семантичних протиставлень цих слів.

Завдання 2.

У поданих реченнях знайдіть слова, які вступають (здатні вступати) в антонімічні відношення. Назвіть їх різновиди (загальномовні / контекстуальні). Дайте їм характеристику за частиномовним вираженням та за формою (слово, словосполучення).

Завдання 3.

Укажіть на семантичні та стилістичні особливості поданих сполучень слів. Яке відношення вони мають до антонімії? Увівши подані конструкції в речення, з’ясуйте їх художні особливості.

Завдання 4.

З’ясуйте значення поданих слів-паронімів. Складіть із ними речення. Поясніть їх стилістичні особливості.

Завдання 5.

Поєднайте слова, добираючи відповідний паронім з поданих у дужках. Поясніть семантичні особливості кожного з паронімів.

Тема: Склад лексики за походженням (2 год.)

Завдання 1.

З поданих текстів випишіть слова, що належать до споконвічно української лексики, і слова, що є лексичними запозиченнями. Споконвічно українську лексику диференціюйте на а) успадковану зі спільноіндоєвропейської прамови; б) утворену від спільнослов’янської основи; в) спільносхіднослов’янську; г) власне українську. Назвіть специфічні особливості кожного з різновидів лексики української мови з погляду походження.

Завдання 2.

З поданих текстів випишіть слова, що належать до лексичних запозичень. Визначте джерело запозичення. З’ясуйте, які з іншомовних слів є запозиченими, а які виникли в українській мові на основі іншомовних слів за допомогою словотворчих засобів.

Завдання 3.

Визначте, до якого розряду лексики з погляду походження належать подані слова. Поясніть їх семантичні, фонетичні й словотворчі особливості.

Завдання 4.

Користуючись словником іншомовних слів, поясніть походження поданих слів та з’ясуйте, які фонетичні та морфологічні зміни в них відбулися. З’ясуйте, які з цих слів є власне запозиченнями, а які утворилися на українському ґрунті з іншомовних основ.

Завдання 5.

До наведених слів і словосполучень доберіть іншомовні відповідники (наприклад, вступник – абітурієнт;застаріле слово– архаїзм). З’ясуйте, які з наведених слів є кальками і з яких мов.