Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 6.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
824.32 Кб
Скачать

8. Аналіз банкрутства підприємства.

До пріоритетних завдань належить моніторинг фінан­сового стану підприємства, перманентна оцінка ймовірності бан­крутства та розроблення каталогу профілактичних антикризових заходів. Своєчасне виявлення загрози фінансової кризи створює передумови для прийняття оптимальних фінансових рішень. Існує чимало напрацювань щодо оцінки ймовір­ності фінансової кризи (чи банкрутства) підприємства. У разі високої ймовірності неплатоспроможно­сті чи незадовільного фінансового стану підприємство вважаєть­ся таким, якому загрожує фінансова криза та банкрутство. Аналіз проводиться здебільшого з використанням інформації, яка міс­титься в трьох основних формах звітності: Баланс (форма № 1), Звіт про фінансові результати (форма № 2) та Звіт про рух гро­шових коштів (форма № 3). Значного поширення набули методики аналізу фінансового стану та оцінки ймовірності загрози фінан­сової кризи підприємства, які ґрунтуються на однофакторному аналізі показників фінансової звітності або засновані на бальній системі оцінювання з визначенням індексу (класу) ризиковості фінансового стану підприємства. Спільним для цих методик є те, що вони передбачають вивчення простих математичних зв'язків між окремими позиціями фінансової звітності на основі обчис­лення певної вибірки показників (коефіцієнтів) і порівняння їх значень з нормативними та в динаміці. Висновки щодо якості фі­нансового стану робляться на підставі узагальнення результатів аналізу кожного показника.

9. Капітал його сутність і класифікація.

Капітал – це частина фін ресурсів, яка призначена для розвитку виробничо-торгівельного процесу, це гроші в обігу які приносять доходи з цього обігу. Розрізняють:-активний (діючий, функціональний) капітал;-пасивний, який відображає джерела фінансування і оплату активного капіталу. В процесі госп. Д-ті капітал постійно обертається. Послідовно він змінює грош форму на матеріальну, що трансформується в різні форми згідно з умовами виробничо-комерційної д-ті і перетворюється в грош кошти для нового кругообігу. КАПІТАЛ: 1)Грош кошти і їх еквіваленти; 2)Сировина, матеріали, комплектуючі, напівфабрикати. 3)Готові вироби, НЗВ; 4)Дебіторська заборгованість.

10.Управління формуванням і розподілом прибутку підпрємства.

Прибуток- це кінцевий результат д-ті підп-ва, який характеризує ефективність його роботи. Задачі упр-ня формування прибутку: 1)збільшення обсягу заг. прбутку; 2)зниження витрат прибутку впроцесі формування; 3)збільшення прибутку від операц д-ті; 4)забезпечення стабільного отримання прибутку за рахунок нарощування обсягів вир-ва; 5)прискорення отримання прибутку в часі. Зміст упр-ня розподілом прибутку: 1)визначення мети і задач розподілу прбутку; 2)а-з факторів, які впливають на розподіл прибутку між державою та підп-м; 3)а-з факторів, які впливають на формування чистого прибутку; 4)а-з розроділу та використання прибутку в часі; 5)прийняття рішення щодо визначення шляхів збільшення чистого прибутку. Задачі упр-ня розподілом прибутку: 1)підвищення абсолютної ∑ загального прибутку підп-ва; 2)збільшення абсолютної ∑ чистого прибутку; 3)визначення оптимального співвідношення у використання чистого прибутку на споживання та накопичення; 4)визначення оптимального обсягу прибутку, який направляється на виплату дивідендів. Упр-ня прибутком включає такі етапи: 1)оцінка динаміки та виконання плану за прибутком; 2)факторний аналіз прибутку від операціної діяльності; 3)а-з фінансових результатів підприємства; 4)а-з розподілу прибутку; 5)а-з показників рентабельності; 6)а-з порогу прибутковості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]