Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 6.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
824.32 Кб
Скачать

34. Система коефіцієнтів фінансової стійкості підприємства.

Оцінка фінансової стійкості підприємства має на меті об’єк­тивний аналіз величини та структури активів і пасивів підприємства та визначення на цій основі міри його фінансової стабільності й незалежності, а також відповід­нос­ті фінансово-господарської діяльності підприємства цілям його статутної діяльності. Відповідно до показника забезпечення запасів і витрат власними та позиченими коштами можна назвати такі типи фінансової стійкості підприємства: абсолютна фінансова стійкість; нормально стійкий фінансовий стан; нестійкий фінансовий стан; кризовий фінансовий стан. Фінансово стійким можна вважати таке підприємство, яке за рахунок власних джерел спроможне забезпечити запаси тв витрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгованості, своєчасно розраховуватись за своїми зобов’язаннями. Оцінку фінансової стійкості підприємства доцільно здійснювати поетапно, на основі комплексу показників. Для характеристики фінансової стійкості підприємств доцільно використовувати, в першу чергу, шість таких показників: 1. Коефіцієнт автономії (фінансової незалежності) – Кавт , що показує, яку частину у загальних вкладеннях у підприємство складає власний капітал. Він характеризує фінансову незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування його діяльності.Кавт=Власний капітал/Підсумок балансу. Оптимальне значення >0,5. 2. Коефіцієнт фінансової стійкості – Кф.с – що показує співвідношення власних і залучених засобів, вкладених в діяльність підприємства. Характеризує здатність підприємства залучати зовнішні джерела фінансування.Кф.с.= Власний капітал/ Загальна сума зобав’язань.Оптимальне значення >1,0 3. Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами – Кзвз – показує, яка частина матеріальних оборотних активів фінансується за рахунок засобів чистого оборотного капіталу. Кзвз = Власні оборотні засоби/Матеріальні оборотні активи. Оптимальне значення >0,1 4. Коефіцієнт ефективності використання активів – Кеа – показує, скільки чистого прибутку має підприємство в середньому на кожну гривню загальних вкладень в його діяльність. характеризує прибутковість цього капіталу, яким володіє підприємство, незалежно від джерел його надходження. Кеа= Чмстий прибуток/Середня величина активів Оптимальне значення - зростання 5. Коефіцієнт ефективності використання власного капіталу (коефіцієнт прибутковості власного капіталу) – Кевк – показує, скільки чистого прибутку має підприємство в середньому на кожну гривню власного капіталу, тобто характеризує ефективність власних інвестицій. Кевк=Чистий прибуток / Середня величина власного капіталу. Оптимальне значення – зростання 6. Коефіцієнт співвідношення необоротних і оборотних активів – Кн/об – характеризує співвідношення необоротних і оборотних активів. Кн/об = Необоротні активи/ Оборотні активи. Оптимального значення немає.

36. Показники ділової активності, методика розрахунків і характеристика.

В умовах обмеженості ресурсів підприємцю постійно дово­диться обирати оптимальні співвідношення між набором еко­номічних ресурсів та обсягами виробництва. Передумовою такого вибору повинно бути проведення аналізу ділової активності. Окрему групу показників, які також характеризують фінансову стійкість підприємства, становлять: 1) Коефіцієнт ділової активності (Кд.ак.);2) Коефіцієнт ефективності використання фінансових ресурсів (Кеф.ф.р.); 3) Коефіцієнт ефективності використання власних коштів (Кеф.в.к.).

Коефіцієнт ділової активності (Кд.ак.), або коефіцієнт оборотності балансу, показує обсяг продукції, для виробництва якої використовується майно підприємства, і характеризується відношенням виторгу від реалізації продукції до валюти балансу.

Кд.ад. = Виторг від реалізації / Валюта балансу

Щоправда, на економічне значення цього коефіцієнта впливають матеріале- і трудомісткість продукції, тому більш суттєву роль для оцінки фінансової стійкості відіграють такі показники, як коефіцієнт ефективності використання фінансових ресурсів (усього капіталу) та коефіцієнт використання власного капіталу.

Показники оцінки ділової активності підприємства: Коефіцієнт стійкості економічного зростання:

Розраховується як відношення чистого прибутку (прибутку, що зачищається в розпорядженні підприємства після сплати податків і платежів) за мінусом суми дивідендів, виплачених акціонерам, до середньорічної вартості власного капіталу підприємства; тобто показує, яку суму прибутку реінвестує підприємство на 1 гри. власного капіталу. Фондовіддача: Чистий дохід/ середньорічна вартість основних засобів. Показує суму продажу, що отримує підприємство з 1 грн. коштів, вкладених в основні засоби. Фондомісткість: Середньорічна вартість основних засобів/ Чистий дохід. Показник обернений до показника фондовіддача, показує суму коштів, яку використало підприємство на формування основних засобів, щоб отримати 1 грн. продажу Коефіцієнт оборотності оборотних засобів: Визначає кількість оборотів, яку здійснюють оборотні засоби протягом звітного періоду, розраховується як відношення суми продажу до середньорічної вартості оборотних засобів. Тривалість оборот у оборотних часобів: Характеризується кількісно днів, протягом яких оборотні засоби проходять усі стадії одного кругообігу, розраховується як відношення кількості календарних днів періоду та коефіцієнту оборотності оборотних засобів. Коефіцієнт оборотності виробничих запасів: Показує кількість оборотів, яку здійснюють виробничі запаси протягом звітного періоду; розраховується як відношення суми продажу до середньорічної вартості виробничих запасів. Тривалість обороту виробничих запасів: Характеризується кількісно днів, протягом яких виробничі запаси проходять усі стадії одного кругообігу; розраховується як відношення кількості календарних днів періоду та коефіцієнта оборотності виробничих запасів. Коефіцієнт оборотності засобів в розрахунках: Визначає кількість обороту засобів в розрахунках протягом звітного періоду; розраховується як відношення суми продажу до середньорічної вартості засобів в розрахунках Тривалість обороту засобів в розрахунках: Характеризується кількістю днів, протягом яких засоби в розрахун­ках проходять усі стадії одного кругообігу; розраховується як відношення кількості календарних днів періоду та коефіцієнта оборотності засобів в розрахунках. Тривалість погашення дебіторської заборгованості: Розраховується як відношення заборгованості до суми продажу за звітний період, поділеної на кількість календарних днів у періоді,, вказує строк за який дебіторська заборгованість покупців перетворюється на ротові кошти. Тривалість операційного циклу Розраховується як сума тривалості обороту засобів в розрахунках та тривалості обороту виробничих запасів на грошові кошти. Коефіцієнт оборотності

майна: Показує кількість оборотів, що здійснює майно протягом звітного періоду: розраховується як відношення суми продажу до середньорічної вартості майна. Тривалість обороту майна: Характеризується кількістю днів, протягом яких майно проходить усі стадії одного кругообігу; розраховується як відношення кількості календарних днів періоду та коефіцієнта оборотності майна. Коефіцієнт завантаженості майна: Розраховується як відношення середньорічної вартості майна та суми продаж або фактичного обсягу виробництва

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]