Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 6.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
824.32 Кб
Скачать

37. Управління запасами на підприємстві.

Метою управління виробничими запасами є забезпечення без­перебійного процесу виробництва та реалізації продукції за до­тримання оптимального запасу матеріальних цінностей. Управління виробничими запасами являє собою частину зага­льної політики управління оборотними активами підприємства, яка полягає в оптимізації розміру і структури запасів товарно-матеріальних цінностей, мінімізації витрат щодо їх обслугову­вання та забезпечення ефективного контролю за їх рухом. Виходячи з мети управління виробничими запасами перед фі­нансовим менеджером ставляться такі завдання: 1) Провести аналіз запасів товарно-матеріальних цінностей у минулому періоді. Зокрема, слід розглянути показники загальної суми запасів матеріальних цінностей, їх динаміки, питому вагу в обсязі оборотних активів, вивчити структуру запасів у розрізі ос­новних груп, виявити сезонні коливання їх, визначити ефектив­ність використання різних груп виробничих запасів, розрахувати показники їх оборотності. 2) Обчислити оптимальні розміри основних груп поточних запасів. 3) Оптимізувати загальну суму запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються в оборотні активи. 4) Побудувати ефективну систему контролю за рухом запасів на підприємстві. 5)Відображати у фінансовому обліку вартість запасів матеріа­льних цінностей в умовах інфляції. Для цього необхідно сформувати окремі види матеріальних цінностей відповідно до обсягів господарської діяльності підпри­ємства і тривалості його операційного циклу. Операційний цикл суттєво впливає на обсяг, структуру й ефе­ктивність використання матеріальних цінностей. Він включає час від моменту закупівлі матеріальних цінностей до надходження грошових коштів від покупців за реалізовану продукцію.

Наявність матеріальних цінностей на рівні, який перевищує оптимальні потреби, негативно відображається на діяльності під­приємства, оскільки з обігу відволікається певна сума грошових коштів, втрачаються можливості для інвестицій, збільшуються витрати на утримання додаткових запасів матеріальних ціннос­тей. Витрати на підготовку замовлення — це всі витрати, пов'язані з розміщенням замовлень, транспорту­ванням та прийманням матеріалів. Витрати на утримання запасів включають витрати на зберігання їх після придбання і доставки. На рис 6.2 зображена графічна ілюстрація оптимального розміру замовлення матеріалів.

Рис 6.2. Визначення оптимального замовлення матеріалів

Нижня точка графіка відповідає найменшим сумарним витра­там на матеріали й оптимальному розміру замовлення матеріалів. Для малих і середніх підприємств витрати на підготовку мате­ріалів незначні. Оптимальний розмір замовлень матер цінностей визначається за формулою: ОРЗ= ((2*З*Р)/В), де З – затрати на підготовку замовлень, Р-річна потреба в одиницях матеріальних цінностей, В – витрати на зберігання запасів.

Для визначення оптимальної потреби в оборотних активах ви­користовуються два методи; прямий і аналітичний. Прямий метод визначення оптимального розміру оборотних активів застосовується під час створення нового підприємства або для уточнення потреби в оборотних активах підприємства, якщо значно змінюється асортимент виробництва продукції в плановому періоді. Аналітичний метод застосовують за умови функціонування підприємства більше року, коли в основному сформовані вироб­ничі запаси і не змінюється асортимент продукції в плановому періоді. Аналітичний метод передбачає визначення потреби у вироб­ничих запасах шляхом коригування оптимального розміру виро­бничих запасів, який розрахований методом прямого розрахунку з урахуванням зміни обсягу виробництва та прискорення оборот­ності виробничих запасів. У процесі господарської діяльності підприємству необхідно визначити короткострокові потреби в грошових коштах для за­безпечення поточної діяльності підприємства з урахуванням від­строчення платежу покупцям.

Контроль за ефективністю управління запасами на вітчизняних підприємствах здійснюють за допомогою аналізу зміни швидкості обороту запасів. В загальному випадку швидкість обороту виробничих запасів (ВЗ) підприємства прий­нято розраховувати за допомогою формули: К о.в.з. = Виручка від реалізації продукції /Середня величина поточних активів.

Середня величина виробничих запасів за даними балансу визначається за формулою: Середня величина ВЗ = (Зп+Зк)/2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]