Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

33. Ендолімфатичний простір: утворення, вміст, сполучення.

Знаходиться всередині перетинчастого лабіринту. Заповнений ендолімфою. Ендолімфатичний простір завитки є замкненим каналом.

34. Перетинчастий лабіринт: присінковий лабіринт, його частини, топографія, будова, функцї.

Присінковий лабіринт(labyrinthusvestibularis)складається з маточки (utriculus) та мішечка (sacculus). У маточку відкриваються п’ять перетинчастих півколових протоків. Мішечок та маточка сполучені маточково-мішечковою протокою (ductusutriculosaccularis), яка продовжується в ендолімфатичну протоку (ductusendulymphaticus). З іншого боку мішечок продовжується у завиткову протоку крізь сполучну протоку (ductusreuniens). Плями маточки та мішечка є рецепторами, що сприймають гравітацію, статичне положення та рухи тіла.

35. Перетинчастий лабіринт: півколові протоки, їх топографія, частини, будова, функції.

Розрізняють передню, задню та бічну півколові потоки. Кожна протока має перетинчасту ампулу (ampullamembranacea). Трьома ампулами, спільною та простою перетинчастою ніжками протоки впадають в маточку. На внутрішній поверхні протоки – ампулярний гребінь (cristaampullaris). Він вкритий колосковими сенсорними клітинами,волоски занурені в драглистий купол (cupula). Гребінці сприймають кутове прискорення, силу зміни швидкості.

36. Перетинчастий лабіринт: завитковий лабіринт, стінки, їх будова, функції

Завиткова протока(ductuscochlearis) знаходиться у спіральному каналі завитки. Закінчується купольним сліпим кінцем (caecumcupulare). Присінковий сліпий кінець (caecumvestibulare) сполучається з мішечком через сполучну протоку. На розрізі має трикутну форму: зовнішня стінка зростається з окістям стінки спірального каналу, нижня – основна пластинка – з кістковою спіральною пластинкою, верхня – присінковастінка – найтонша. Над і під завитковою протокою - сходи присінка (scalavestibuli) та барабанні сходи (scalatympani). На основній пластинці – спіральний (кортіїв) орган (organumspirale (Corti)): має сітчасту перетинку на сенсорних клітинах, над ними – покрівельна мембрана.

37. Описати шляхи проходження звукових коливань.

Звукові хвилізовнішній слуховий хідвібрація барабанної перетинкизміщення ручкимолоточкаколивання основи стремінцятиск на перилімфу присінка коливання перилімфи присінкових сходівколивання перилімфи барабанних сходів коливання барабанної стінки та ендолімфи завиткової протоки спіральний орган зміщення покривної перетинки спірального органа розтягнення і згинання волосків волоскових сенсорних клітин волоскові клітини (трансформують механічний рух у нервовий імпульс)

38. Провідні шляхи слухового аналізатора.

39. Провідні шляхи рівноваги (вестибулярного апарата).

Рух рідини, що міститься у вестибулярному апараті, що викликається переміщенням тіла, трясінням, хитким, викликає роздратування чутливих волосків рецепторів. Збудження передаються по черепно-мозкових нервах в довгастий мозок, міст. Звідси вони прямують до мозочка, а також до спинного мозку. Цей зв'язок із спинним мозком обумовлює рефлекторні (мимовільні) рухи м'язів шиї, тулуба, кінцівок, завдяки чому вирівнюється положення голови, тулуба, запобігає падінню.

При усвідомленому визначенні положення голови збудження поступає з довгастого мозку і моста через зорові горби в кору великого мозку. Вважається, що кіркові центри контролю рівноваги і положення тіла в просторі знаходяться в тім'яній і скроневій частках мозку. Завдяки кірковим кінцям аналізатора можливий усвідомлений контроль рівноваги і положення тіла, забезпечується прямоходіння.

76

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.