Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3. Джерело, термін і механізми розвитку переднирки.

Див питання 2

4. Джерело, термін і механізми розвитку первинної нирки. Її похідні.

Див. питання 2

5. Джерело, термін і механізми розвитку остаточної нирки.

Див. питання 2

6. Джерела і механізми розвитку сечоводів, сечового міхура.

Розвиток сечоводів та сечового міхура пов’язаний з перебудовою клоаки. У зародків тварин-ссавців у клоаку відкриваються обидві мезонефральні протоки і спільна паранефральна протока ( протока Мюллера) У зародка клоака в процесі розвитку розділена поперечною сечово- прямокишковою перетинкою. З переднього відділу, що зветься сечово-статевою пазухою надалі розвинулься тіло і верхівка сечового міхура.трикутник сеч. Міхура розв. З кінцевих відділів мезонефральних проток на другому місяці ембріогенезу. Із заднього відділу клоаки формується прима кишка.

7. Вади розвитку нирок, сечоводів і сечового міхура: механізми їх утворення

Аномалії нирок: «підняття» нирок в онтогенезі . Пов’язане з тим, що під час підняття нирки проходять крізь артеріальну розвилку, утворену пипковими артеріями, однак інколи одна з нирок не завершує цього процесу. Злиття полюсів нирок – пов’язане з щільним приляганням нирок. Зростання верхніх і нижніх полюсів нирок.

Аномалії сечоводів: Подвоєння сечоводів , рзгалудження верхньої частини сечоводів, додаткові звуження чи розширення сечоводів.

Аномалії сечового міхура: Різноманітні випинання стінок, Розщеплення передньої стінки, що супроводжується незрощенням лобкових кісток – ектопія сечового міхура. Збільшення числа вічок при подвоєнні сечоводів. Високе розташування сечового міхура, при чому він має грушоподібну форму.Асиметрія сечового міхура.

8 Нирки: зовнішня будова; описати і продемонструвати на препараті.

Має кваселоподібну форму, Поверхні: передня та задня, Краї: медіальний та латеральний, Кінці: Верхній та нижній. Медіальний край має заглиблення – ниркову пазуху. Вхід в пазуху обмежений передніми та задніми губами і називається воротами нирки, в яких похташована ниркова ніжка, що складається з ниркової артерії, ниркової вени, ниркової миски, ниркового нервового сплетення та лімфатичних судин.

9. Нирки: топографія правої і лівої нирки (голотопія, скелетопотія, синтопія); описати і продемонструвати на препараті.,

Скелетотопія: Розташовані в поза очеревинному просторі екстраперитонеально по обидві сторони від хребтового стовпа, на рівні 12 грудного – 3 поперекового. Права на 2-3 см нижче лівої. Права нирка: 12 грудний – 3 поперекови - Ліва нирка: верх – тіло 11 грудного; низ – 2 поперековий.

Синтопія: Кожна нирка розташована у м’язовому нирковому ложі, яке обмежене : латерально-поперечним м’язом живота, ззаду – квадратним м’язом попереку, медіально – великим поперековим м’язом. Верхня третина упирається в діафрагму. Значну частину передньої поверхні правої нирки прикриває печінка, ближче до медіального краб проходить 12пала кишка, нижче – правий вигин ободової кишки. Передню поверхню лівої нирки зверху торкається шлунок, нижче – підшлункова залоза та петлі порожньої кишки. Латеральний край прикриває селезінка, а ззаду по ньому спускається низхідна ободова кишка.Задньою пов.: до діафрагми, переднього м’яза живота та квадратного м’яза попереку.

Голотопія: Права нирка проектується в region epigastrica, umbilicalis et abdominalis lateralis dextra. Ліва нирка проектується в region epigastrica ,umbilicalis et abdominalis sinistra.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.