Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

18. Легені: топографія, зовнішня будова ;

Легені – парні дихальні органи, які розміщені в плевральних порожнинах. Здійснюють газообмін між вдиханим повітряі кров’ю. За формою нагадують неправильні конуси. Права коротша та ширша за ліву і більша від неї за об’ємом .

Топографія: Верхівки легень знаходяться на 3-4 см вище ключиці, а ззаду дос. Рівня остистого відростка 7 шийного хребця. Передня границя правої легені – від верхівки 2 ребра по linea parasternalis до 4 , де прох. Нижня границя. Передня границя лівої легені – 3 ребро, нижня границя – 6 ребро.

До верхівки легені з медіального боку прилягає підключична артерія. Основа легень лежить на діафрагмі. Медіальна поверхня правої легені прилягає до правого передсердя, вище – до правої плечоголової та нижньої порожнистої вен, ззаду від віріт – до стравоходу. Медіальна поверхня лівої легені – спереду від воріт до лівого шлуночка. , вище – до дуги аорти та лівої плечоголової вени, ззаду від воріт – до грудної аорти.

19. Корінь легені: топографія, склад.

На середостінній часині знаходиться серцеве втиснення та ворота легень. Через них в легені входять головні бронхи, нерви та легеневі артерії, а виходять легеневі вени та лімфатичні судини, що утворюють корінь легень.

Топографія: Справа головний бронх розташований зверху, нижче – легенева артерія , спереду і знизу від якої – легеневі вени. Спереду від кореня розташована висхідна аорта , верхня порохниста вена , перикард і частина правого передсердя. Зверху та ззаду – непарна вена. До кореня лівої легені прилягає дуга аорти спереду, ззаду – стравохід.

20. Легені: частки, бронхо-легеневі сегменти, часточки; їх будова. Рентгенанатомія легень.

Легені побудовані з часток, які розділені глибокими щілинами.

Права легеня складається з трьох часток: верхньої, середньої та нижньої.

Ліва легеня має 2 частки: верхню та нижню.

Відповідно до судинно-бронхових пучків кожна частка складається з окремих ділянок , які називаються бронхо-легеневими сегментами.

Бронхо-легеневий сегмент – це окрема анатомічна ділянка частки легені конусоподібної або пірамідальної форми, що вентилюється одним сегментним бронхом та його розгалуженнями і має власний судинно-нервовий комплекс. В правій та лівій легені є по 10 сегментів.

Сегменти правої легені: Верхня частка - Верхівковий сегмент С1, задній сегмент С2, передній сегмент С3; Середня частка - Бічний сегмент С4, при середній сегмент С5; Нижня частка – Верхній сегмент С6, Присередній основний сегмент С7, Передній основний сегмент С8, Бічний основний сегмент С9, задній основний сегмент С10;

Сегменти лівої легені: Верхня частка – Верхівково-задній сегмент С1+2 , Передній сегмент С3, Верхній язичковий сегмент С4, Нижній язичковий сегмент С5; Нижня частка – Верхній сегмент С6, Присередній основний сегмент С7, Передній основний сегмент С8, Бічний основний сегмент С9, Задній основний сегмент С10.

Часточка – це окрема анатомічна ділянка бронхо-легеневого сегмента , що вентилюється часточковим бронхом та його розгалуженнями і має власний судинно-нервовий комплекс.

Будова часточки: Форма – багатогранна піраміда, Вершина спрямована до воріт легені, основа – до поверхонь легені. У вершину часточки заходить часточковий бронх., який галузиться на кінцевих бронхіол, якими й закінчується бронхове дерево.

Рентгеноанатомія легені: На р.а. видно у прямій проекції праве та ліве легеневе поле. Ділянки цих полів проектуються вище ключиці та називаються верхівками легень. Кожне легеневе поле поділяють на 3 відділи: верхній, середній, нижній. Легені здорової людини на рентгенограмі світлі. На при середній поверхні між передніми кінцями 2 та 4 ребер знаходиться інтенсивна тінь. Це корені легень. Тіло лівого кореня розташоване дещо вище і частково прикрите серцем. Від тіні середостіння до бічного відділу грудної клітки тягнеться тінь діафрагми, що утворює дугу. Дуга з бічним відділом грудної клітки утворює кут, який відповідає реброво-діафрагмальному синусу.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.