Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

18. Молочні залози: топографія, будова: описати і продемонструвати на препаратах.

Грудь (mamma) статевозрілої (що не народжувала) жінки має вигляд більш або менш правильної півкулі, розміщеної на передній поверхні m. Pectoralis major і частково на m. serratus anterior між 3 і 4 (рідше 7) ребрами.

Власне молочна залоза, яка складає основу жіночих грудей, називається тілом молочної залози (corpus mammae) і являє собою щільне тіло у формі опуклого диска, оточене шаром жиру (capsula adiposa). Тіло молочної залози складається з 15 – 20 окремих конусоподібних часток. Кожна частка складається з часточок (lobuli mammae). Кожна часточка складається з альвеол.

19. Чоловічі статеві органи: класифікація.

Чоловіча статева система складається з внутрішніх чоловічих статевих органів (systema genitalia maskulina interna): яєчка (testis), над’яєчка (epididymis), сім’явиносної протоки (ductus deferens), пухирчастої залози (glandula vesiculosa), передміхурової залози (prostata), цибулино – сечівникової залози (glandula bulbourethralis) і сімяного канатика (funiculus spermaticus) та зовнішніх чоловічих статевих органів (organa genitalia masculine externa): калитки (scrotum) і статевого члена (penis).

20. Джерела і механізми розвитку яєчка. Стадії розвитку яєчка. Вади розвитку яєчка.

Яєчка починають утворюватися на 6 тижні ембріогенезу. Від обох статевих валиків у кожну первинну нирку вростають тяжі епітеліальних клітин – статеві шнури, у товщі яких містяться гоноцитобласти. Зі статевих шнурів утворюються звивисті і прямі сім’яні трубочки, а також сітка яєчка. З мезонефральної протоки розвивається протока над’яєчка, сім’явиносна і сім’явипорскувальна протоки, а також пухирчаста залоза.

Вади розвитку: Бувають випадки, коли одне чи обидва яєчка недорозвинені, або їх немає в калитці у зв’язку з затримкою їх опускання. Затриматися в порожнині таза або в пахвинному каналі може одне яєчко чи навіть обидва яєчка (крипторхізм). Іноді під час опускання яєчко залишається в незвичному місці – у черевній порожнині, під шкірою промежини або навіть під шкірою в ділянці зовнішнього кільця стегнового каналу – підшкірного розтвору.

21. Процес опускання яєчка. Вади розвитку яєчка. Оболонки яєчка. Яким шарам передньої черевної стінки вони відповідають?

Опускання статевих залоз – яєчок і яєчників (descensus testis et ovarium)забезпечує статево – пахвинна зв’язка (lig. genitoinguinale), яка містить гладкі міозит і еластичні волокна. У чоловіків ця зв’язка називається напрямною зв’язкою яєчка (gubernaculum testis).

На 3–му місяці внутрішньоутробного розвитку (ще до початку опускання яєчка) на місці майбутнього глибокого пахвинного кільця утворюється випин очеревини – піхвовий відросток яєчка (pricessus vaginalis testis). Порожнина піхвового відростка через відносно широкий отвір сполучається з очеревинною порожниною. Яєчко поступово опускається заочеревинно по шляху, прокладеному піхвовим відростком. В кінці 3-го місяця внутрішньоутробного розвитку яєчко опускається у клубову ямку, упродовж 5-го місяця воно просувається до глибокого пахвинного кільця, протягом 7-го місяця проходить через пахвинний канал і опускається в калитку. Після цього ближча (проксимальна) ділянка піхвового відростка зростається, а пахвинний канал звужується. З кінцевої частини піхвового відростка утворюються пристінкова і нутрощева пластинки піхвової оболонки яєчка.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.