Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

5. Базальні ядра: топографія, частини, функціональне значення; описати і продемонструвати на препаратах.

Базальні ядра(nuclei basales) являють собою утворення сірої речовини у товщі півкуль великого мозку. До них належать:

а) смугасте тіло(corpus striatum), що складається з хвостатого ядра(nucleus caudatus) і сочевице подібного ядра(nucleus lentiformis), яке поділяється на лушпину(putamen) і присередню та бічну бліді кулі(globus pallidus medialis et lateralis). Лушпина із хвостатим ядром формують неостріатум(neostriatum). Бліді кулі – pallidum. Все разом – стріопалідарна система, яка являє собою частину екстрапірамідної системи( звичні рухи, мотортонічна дія) , а також центри терморегуляції і вуглеводного обміну.

б) огорожа(claustrum)

в) мигдалеподібне тіло(corpus amygdaloideum) – комплекс ядер і навколо мигдалеподібної кори(cortex periamygdaloideus). Сприймає нюхові,зорові, слухові імпульси,породжує страх та агресію.

6. Смугасте тіло: топографія, частини, функціональне значення; описати і продемонструвати на препаратах.

Смугасте тіло(corpus striatum) –утворення сірої речовини у товщі півкуль великого мозку. Поділяється на хвостате ядро( nucleus caudatus) – вигнуте навколо таламуса ядро, що має головку(caput), тіло(corpus) і хвіст(cauda) і сочевицеподібне ядро(nucleus lentiformis), яке поділяється на лушпину(putamen) і присередню та бічну бліді кулі(globus pallidus medialis et lateralis). Ці ядра розмежовані прошарком білої речовини – внутрішньою капсулою(capsula interna), але в ній проходять з’єднувальні елементи у вигляді смуг – хвостато-сочевицеподібні сірі мости(pontes grisei caudatolenticulares), тому тіло – смугасте. Лушпина із хвостатим ядром формують неостріатум(neostriatum). Бліді кулі – pallidum. Все разом – стріопалідарна система, яка являє собою частину екстрапірамідної системи( звичні рухи, мотортонічна дія) , а також центри терморегуляції і вуглеводного обміну.

7. Лімбічна система: компоненти, функціональне значення.

Лімбічна система(systema limbicum) локалізується у ділянках старої кори( поясна звивина(gyrus cinguli), перешийок(isthmus), приморськоконикова звивина(gyrus parahippocampalis), гачок(uncus), зубчаста звивина( gyrus dentatus)) та мигдалеподібному тілі. Лімбічна система оточує таламус. Нервові зв’язки між структурами лімбічної системи представлені нейрональним колом Пейпеца.Нервові імпульси з морського коника(hippocampus) через склепіння(fornix) прямують до сосочкового тіла(corpus mamillare), а від нього до передньої групи ядер таламуса(fasciculus mamillothalamicus). Далі імпульси передаються до поясної звивини( gyrus cinguli), а потім повертаються до морського коника, окреслюючи коло. Лімбічна система відповідає за емоції, інстинкти, гомеостаз, довготривалу пам'ять .

8. Бічні шлуночки: розвиток, частини, топографія, стінки, сполучення; описати і продемонструвати на препаратах.

Бічний шлуночок(ventriculus lateralis) – парна щілиноподібна порожнина, яка розміщена в глибині півкуль в горизонтальній площині і заповнена спинномозковою рідиною. Розвивається з порожнини кінцевого мозку(telencephalon) на стадії пяти мозкових міхурів. Лівий шлуночок вважають першим, а правий – другим. Бічний шлуночок сполучається з третім шлуночком через міжшлуночковий отвір( foramen interventriculare). Має такі частини:

а) центральна частина(pars centralis) розташована в тімяній частці півкулі і має три стінки: верхню – стовбур мозолистого тіла(truncus corpori callosi, нижню- таламус(thalamus), тіло хвостатого ядра(corpus nuclei caudati), кінцева смуга(stria terminalis) , присередню – тіло склепіння( corpus fornici)

б) Лобовий( передній) ріг(cornu frontale) міститься у лобовій частці і має 5 стінок: передня і верхня – мозолисте тіло(corpus callosum) , нижня і бічна – головка хвостатого ядра( caput nuclei caudati) , присередня – прозора перегородка(septum pellucidum)

в) Потиличний ріг (задній)(cornu occipitale) міститься у потиличній частці і має 4 стінки: верхня та бічна –покрив мозолистого тіла(tapetum corpori callosi), нижня і при середня – обхідний трикутник(trigonum collaterale), цибулина(bulbus), пташина шпора(острога)(calcar avis)

г) Скроневий ріг(нижній)(cornu temporale) міститься у скроневій частці і має 4 стінки: верхня – хвіст хвостатого ядра(cauda nuclei caudati), нижня – обхідний трикутник(trigonum collaterale), бічна – покрив мозолистого тіла(tapetum corpori callosi), при середня – гіпокамп(hippocampus).

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.