Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

anat3

.pdf
Скачиваний:
105
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
515.16 Кб
Скачать

Білет№1 1.Симпатична-парасимпатична нервова системи

-різна довжина передвузлових і за вузлових волокон.Симпат-коротокі пере вузлові,довгі завузлові, парасимпат.-навпаки

-характер днейротрансмінстерів, що виділ. у завузлових волокнах.норадреналін-місцева і загальна дія;ацетилхолін-тільки місцева.

-аксон нейронів парасим.системи контактує з меншим числом нейронів вегетативного вузла, ніж симпат.система.

Дія симпат. нервів:розширення зіниць,гальмування перистальтики, розслаблення сфінктерів, розширення бронхів і вінцевих артерій,посилення і приск. серц. скорочень.

Дія парасим.нервів:звуження зіниць, посилення перистальтики, закриття сфінктерів,звуж.бронхів і вінцевих артерій, сповільнення і ослабл.серц.скорочен.

2.Топографія серця-міститься в осерді,розташ.в нижньому середостінні.Воно дещо обернене навколо поздовжньої осі справа на ліво-значна част. правої половини серця розміщена попереду,а лівапозаду. Передня поверхня правого шлуночка прилягає до передньої стінки груд.порож.,правий край-до діафрагми. Камери серця:праве передсердя –до якого надходить венозна кров зверхньої і нижньої порожнистої вени;правий шлуночок скл. з 2 частин:перетинчаста і м’язова, мая передсердно-шлуночковий отвір у якому є тристулковий клапан;ліве передсердя-має передсердно-шлуночковий отвір, що веде у порожнину лівого шлуночка-в нього відкривається мітральний клапан.

3.Плечова артерія(a.brachialis) є продовженням пахвової артерії і почин. На рівні нижнього краювелиеого грудного м’яза, попереду дзьобоплечового.Від плечової артерії відходять такі судини:1)глибока ар.плеча; 2)верхня ліктьова обхідна ар.;3)нижня ліктьова

обхідна ар.Плечова ар. кров.мязи і шкіру плеча, плечової к. і ліктьовий суглоб.

4.Товста кишка кровопост. верхньою і нижньою брижовими артеріями.

Верхня брижова ар.:

1)до сліпої кишки -клубово-ободовокишкова артерія; 2)до червопод.відросткаар.червоподібного відростка;

3)до висхідної ободової кишки-права ободовокишкова артерія; 4)до поперечної ободової кишки –середня ободовокишкова артерія; Нижня брижова артерія:

1) до нисхідної ободової кишки – ліва ободовокишкова артерія; 2)до сигмоподібної кишки-сигмоподібні артерії;

3)верхній відділ прямої кишки – верхня прямокишкова ар.

Середній і нижній відділи прямої кишкисередні і нижні прямокишкові артерії(г.правої і лівої внутр.клубових ар.)

Венозна кров відтікає у верхнью і нижню брижові вени.Виняток-від середнього і нижнього відділів прямої кишки кров відтікає у печінкову ворітну вену і нижню порожнисту.

Іннервація-кишкове нервове сплетення, утворене гулками блукаючого нерва.

Білет№1

1.Ganglion ciliare-у задньому відділі очної ямки на зовн. поверхні зорового нерва. Парасим. к.- r.n.oculomotorius;симпат. корінець-plexus caroticus internus;чутл.кор.-r. communicans n.nasociliaris. Ін.:m.ciliaris,m. sphincter pupillae. Ganglion pterigopalatinum-розміщ. у крило-піднеб.ямці. Парасим. коінець-n.petrosus major;симпат.

корінець-n.petrosus profundus;чутл.кор.- rr.ganglionares n. maxiliaris.Секреторна ін. залоз порожнин носа, рота,глотки, сльозової залози.Ganglion submandibulare-лежить на піднижньощелепній сл. залозі. Парасим. коінецьchorda tympani;симпат. корінець-plexus caroticus externus;чутл.кор.-rr.ganglionares n. mandibularis.Секреторна ін. під нижньощелепної та підязикової сл. залоз. Ganglion sublinguale лежить на бічній поверхні підязикової сл. залозі. Парасим. коінець-chorda tympani;симпат. корінець-plexus caroticus externus;чутл.кор.-rr.ganglionares n. mandibularis. Секреторна ін. підязикової залози.Ganglion oticum-розміщ. у підскроневій ямці. Парасим. коінець-n.petrosus minor;симпат.

корінецьplexus caroticus externus;чутл.кор.- rr.ganglionares n. mandibularis.

2.V.cava superior- утв. При злитті правої і лівої плечо-головних вен позаду з*єднання правого 1 ребрового хряща з грудниною.Прямує вниз, на рівні правого 2 ребрового хряща заходить в осерджу порож., правого 3 ребрового хряща-в праве передсердя.Справа в неї впадає непарна вена, зліва-середостінні та осердні вени.У v .cava superior відтікає кров від голови, шиї, верхніх кінцівок, грудної та частково черевної порожнини.Гілки:до голови і шиї-v.juagularis externa et interna;до верх.

Кінцівки- v.cephalica,v.basilica,v.radialis,v.ulnaris,v.brachialis,v.a xillaris,v.subclavia;v.azygos,v.hemiazygos,vv.brachioce phalicae dextra et sinistra.

3.Plexus brachialis утв. Передніми гілками 4 нижніх шийних нервів і більшою частиною передньої гілки І грудного.2 частини плечового спл.:-supraclavicularis

-infraclavicularis Короткі гілки:рухові нерви-n. dorsalis scapulae,n. thoracicus longus,n. subclavius,n.suprascapularis,nn.

Subscapulares,n.thoracodorsalis,мішаний нерв:n. axillaris;

Довгі гілки:мішані нерви:n. musculocutaneus, n.medianus,n.ulnaris,n.radialis;чутливі нерви:n.cutaneus brchii medialis, n.cutaneus antebrchii medialis.

4. Glandula sublingualis:забезпечує під*язикова ар.(гілка язикової) і підборідна ар.(г.лицевої ).Веноз. кров по однім. венах.Іннерв.по волокнам язикового нерва(г.трійчастого н.).Виділ.слини перед. по парасим.завузлових волокнахchorda tympani,симпат. завузлових волокнахplexus caroticus externus.

Білет 2 1. Анатомічна різниця між

черепними та спинномозковими нервами.

Справжні ч.н. поділяються на:

1)чутливі нерви (8 пара), які містять тільки чутливі волокна і гомологічні задньому корінцю спинномозкового нерва

2)рухові нерви ( 3,4,6,11,12), які містять тільки рухові або рухові та вегетативні парасимпатичні волокна і гомологічні передньому корінцю спинномозкового нерва

3)змішані нерви ( 5, 7,9,10), у складі яких проходять як чутливі,так і рухові волокна і які подібні до спинномозкових нервів.

Несправжні ч.н. є чутливими, але не мають чутливих ядер і чутливих вузлів.

Усі спинномозкові нерви є змішаними. Передні корінці виходять з спин. мозку вздовж передньобічної борозни,а задні - задньобічної борозни.

2.Вени стегна. Поверхневі вени, їх

характеристика.

До глибоких вен стегна належить v. femoralis, яка є продовження підколінної вени на рівні її входження в привідний канал і продовжується в зовнішню клубову вену на рівні пахвинної зв’язки в судинній затоці.. У неї впадає глибока стегнова вена на 4-5 см нижче пахвинної зв’язки. Серед поверхневих вен виділяють велику і малу підшкірні вени. V. saphena magna починається з вен великого пальця і прис. пов-ні стопи,іннервує шкіру і підшкірну клітковину переднбоприс. відділів стопи,гомілки,стегна,зовн. статевих органів, передньої стінки черевної порожнини. В падає в стегнову вену нижче пахвинної зв’язки.

+190б

3.V пара ч.н. 2 гілка, вихід із

черепа,що іннервує.

N. trigeminus є змішаним нервом і розвивається в зв’язку з похідними I зябрової дуги. Трійчастий нерв має 4 ядра:

- nucleus principalis nervi trigemini - чутливе

-nucleus spinalis - чутливе, продовжується по всьому довгастому мозку до шийного відділу спинного;

-nucleus mesencephalicus - чутливе

-nucleus motorius - рухове, розміщене в мосту.

Від вузла (ganglion trigeminale) | відходять 3 гілки:

-n. ophthalmicus

-n. maxillaris

-n. mandibularis

Другою гілкою є n. maxillarіs - через круглий отвір виходить з порожнини черепа в крило піднебінну ямку. Віддає такі гілки:

-infraorbitalis ( інн. шкіру нижньої повіки, носа, щоки,верхньої губи,верхньощелепна пазуха, зуби і ясна верхньої щелепи)

-zygomaticus ( інн. шкіра виличної та скроневої ділянок)

-rr. ganglionares (чутлива інн. стінок носової порожнини і піднебіння)

-r. meningeus (інн. твердої оболони головного мозку)

4. Кровопостачання та іннервація жувальних м’язів.

Всі жувальні м’зи інн. гілками 3 гілки тійчастого нерва - n. mandibularis: n. massetericus, nn. temporales profundi, n. pterygoideus lateralis, n. pterygoideus medialis.

Кровопостачання здійснюється підскроневою групою гілок верхньощелепної артерії, які належать до кінцевої групи гілок зовн. сонної артерії : a. masseterica, aa. temporales profundae posterior et anterior, від якої відходять rr. pterygoidei.

Білет 2

1.Загальна будова вегетатив.вузла голови:назвати корінці,описати їх утворення;гілки,описати їх склад і об’єкти інн.

Вузли голови:

війковий вузол(розміщ.у зад відділі оч.ямки на зовн.поверхні n.opticus;маєпарасимп.к.:утв.г. окорух.н. до війкового вузла;сим патич.к.;чутливий к.-утв.сполучною г.носовійкового н. з війк.вузлом)інн. війковий м’яз і м’яз звужував зіниці; крило-піднебінний вузол(розміщ.в крило-

піднебям.;має-парас.к.:утв. великим кам’янистим н.;симп.к.:утв.глибоким кам.н.;чутл.к.:утв.вузловими гілками верхньощелеп.н.)інн. з-зислиз.об.носа,рота,глотки та сльоз.з-зи; піднижньощелепний в.(лежить на піднижньощелеп.слин.з-зі;має-

парас.к:утв.барабан.струною;симп.к.;чутл.к.: утв. вузл.г.піднижньощелеп.н.)інн. Піднижньощелеп.,під'яз.слин.з-зи під'яз.в.(лежить на поверхні під'яз.з-зи;має-

парас.к.:утв.барабан.струною;симп.к.;чутл.к.:утв.вуз л.г. піднижньощеле.н.)інн.під'яз.з-зи

вушний вузол(розміщ.в підскрон.ямці під

перистальтики, закриття сфінктерів,звуж.бронхів і

8шийн.-С1-С8,12груд.-Т1-Т12,5поперек.-L1-L5,5

2.

X пара черепних нервів, грудні та

овал.отвором;має-парас.к.:утв.малим

вінцевих артерій, сповільнення і

крижових-S1-S51куприк.-Со.

черевні гілки, топографія, іннервація, склад

кам.н.;симп.к.;чутл.к.:утв.вузл.

ослабл.серц.скорочен.

2.2пара ч.н.:розвиток,загальна

волокон.

 

г.піднижньощелеп.н.)інн.привушну слин.з-зу.

 

 

характеристика,утворення,топографія.

N. vagus є змішаним нервом, який інн. похідні IV-V

2.Внутрішня сонна арт.:очна арт.,описати її

2.

Язикова артерія: топографія,

Зоровий н.-за функцією належ.до н.спеціальної

зябрових дуг. Має:

топографію,гілки,ділянки кровопостач.

гілки…

 

чутливості,а за походженням є похідним

- чутливе ядро одинокого шляху

Відходить від мозкової частини сонної арт і через

Гілка зовнішньої сонної артерії, яка відходить від

проміжного м. Утв. аксонами гангліозних

- рухове подвійне ядро

зор.канал клиноподіб.к-ки входить в очну ям.Потім

передньої стінки. Проходить в язиковому

кл.сітківки,які виходять через решітчасту пластинку

- парасимпатичне заднє ядро блукаючого нерва

пр

 

трикутнику ( трикутнику Пирогова). Від язикової арт.

білкової об.,залишають очне яблуков і утв.круглий

Нерв виходить з мозку 10-18 корінцями в заоливній

Ямує до присереднього кута ока де розгалуж.на

відходять такі гілки:

товстий нерв.Має

борозні. З порожнини черепа виходить через

г.Має гілки:центральна

-

r. suprahyoideus - кр. під’язикову

внутрішньоочну,очноямкову,канальну,внутрішньоче

яремний отвір разом з IX та XI парами ч.н. Має 2

арт.сітківки,сльоз.арт.(живить вер.і ниж.

кістку і прилеглі м’язи

репну ч-ни. Оточений двома піхвами,якіє

чутливих вузли:

 

повіки),задні короткі і довгі війкові

-

rr. dorsales lingue - слизова

продовженням оболон г.м.

-верхній вузол (розміщений в межах яремного

арт.,м'яз.арт.(живить

оболонка і мигдалик спинки язика,надгортанник.

3.Серце:описати шляхи відтоку венозної крові від

отвору

 

зовн.м'яз.оч.яблука),надочноямк.арт. (живить

-

a. sublingualis - під’язикова слинна

стінки серця.

 

- нижній - на 1-1,5 см нижче.

коловий м'я ока,лобове черевце потилично-

залоза,сл. об. дна ротової порожнини

Більшість вен серця впадає в одну загальну широку

За топографією виділяють 4 відділи:

лоб.м.,шкіру лоб.діл.),передняя решіт.арт.,задняя

-

a. profunda lingue - м’язи ті сл. об.

вінцеву пазуху,що міститься у лівій ч-ні вінц.борозни

головний,шийний, грудний,черевний.

решіт.арт. (живить решіт.к.,верх.відд.нос.порожн. і

язика.

 

на діафрагмовій поверхні серця.Пазуха

Від грудного відділу відходять:

нос.перегородки),присеред.повікові

3.

Міокард шлуночків. 129!

відкривається отвором вінцевої пазухи в праве

-

n. laryngeus recurrens - містить

арт.(повіки),надблокова арт.(шкіра і м. присеред.ч-

4.

Кр. та інн. підшлункової.

передсердя нижче і попереду від отвору нижньої

чутливі,рухові і парасимпатичні волокна,від нього

ни лоб.діл.),арт.спинки носа(утв.анастомоз з

Кр. :

 

порож.вени.Менші вени серця впадають в праве

відгалужуються rr. tracheales, rr. oesophagei, n.

кутовою арт.).

 

-

передня і задня верхні a.

передсердя.Найбільшими притоками вінцевої

laryngeus inferior.

3.Короткі г.криж.сплет.:назвати їх.Соромітний

pancreaticoduodenalis ( a. gastroduodenalis)

пазухи є5 вен:велика,середня і мала серцеві

-

rr. cardiaci thoracici - містять чутливі

н.:визначити склад волокон,описати їх топографію

-

a. pancreaticoduodenalis inferior (

вени,задня лівощлуночкова і коса лівопередсердна

та парасимпатичні волокна.

і діл.інн.

 

верхня брижова артерія)

вени.Ці вени поч..в глибині стінок серця і

-

rr. bronchiales - містять чутливі та

Корот.г.:верхній сідничий н.,нижній сідничий

-

гілка селезінкової артерії.

відкриваються отворами найменших вен переважно

парасимпатичні волокна, беруть участь в утв. plexus

н.,соромітний н.

 

венозний відтік: підшлунковозалозові вени →

в праве і частково в ліве передсердя,а також в

pulmonalis.

 

Сороміт.н.:з S1-S4,мішаний,виходить з порожнини

селезінкова вена → верхня брижова вена та інші

обидва шлуночки.

Чревного відділ представлений переднім і зіднім

таза через підгрушоподіб.отвір,досягає сідничо-

притоки ворітної печінкової вени.

4.Описати кровопостачання і інн.матки.

блукаючими стовбурами.

відхід.ям. Віддає:нижні відхід.н.(йдуть д ошкіри

Інн. парасимпатичними волокнами переважно

Матку кровопостач.парна маткова арт.,що відходить

Передній утв. волокнами лівого блук. нерва,є

anus і до m.sphincter ani externus),промежинні

правого блукаючого нерва - посилення секреції

від внутрішньої клубової.Арт.проходить між

продовженням стравохідного сплетення,відходять :

н.(інн.м.промежини)

інсуліну. По чутливих волокнах вагуса передається

листками широкої мат.зв’язки.Поблизу дна матки

rr. gastrici anteriores, rr. hepatici.

4.Описати кровопостач. і інн.прямої к-ки.

чутлива інформація. По після вузлових симп.

відход.трубні і яєчникові г.Венозна кров від матки

Truncus vagalis posterior - утв. волокнами правого

Верх.відд.-верхня прямокишк.а.,інші-середні і

волокнах від черевного сплетення передається

відтік. В праве і ліве веноз.маткове сплет.,з яких

блук. нерва. Відходять: rr. gastrici posterioires, rr.

ниж.прямокишк.а.Венозна кров відтік.у

команда на посилення секреції глюкагону.

поч..мат.вени,впадаючи в внутр..клуб.вени.

coeliaci, rr. renalis.

печінк.ворітну в. і ниж.порож.вену.Інн.соромітний

Білет 3

 

Білет 4

 

3.

Ворітна вена: притоки, топографія,

н.,парасимп.в.нутрощевих таз.н.

1.Спиномозковий нерв:описати його утв. і

1.

Розвиток серця.

значення. - 186

 

 

 

топографію,назвати гілки, визначити відповідність

Утв. з 2 парних закладок - правих і лівих. З

4.

Кровопостачання та іннервація

Білет 3

 

сегментам спинного мозку.

мезенхіми виникають 2 тяжі, які перетворюються на

передпліччя.

 

1.

Автономна нервова сис-ма :

Сп.н.є змішаними і утв.за рахунок злиття

примітивний ендокардіальний мішечок,з якого

Кровопостачання:

функції, відділи..

зад.(чутл.)корінця і перед.(рух.)к.Передк.виходять з

пізніше розвив. ендокард. Кожна мезенхімна трубка

Ліктьова та променева артерії.

Вегетативна нерв. система-частина нерв. системи,

сп.м.вздовж переньобіч.борозен,зад.-вздовж

з прилеглими 3 листками мезодерми випинається в

Променева артерія починається від плечової артерії

що виконує функції регуляції постійності внут.

задньобіч.борозен.Обидва к. зближуються у ділянці

целом. Потовщений вісцеральний листок

в ліктьовій ямці. Проходить у променевій борозні

серед. організму і пристосув. до умов навкол.

міжхребцевого отвору. Тут зад.к. має чутл.вузол

мезодерми назив. міоепікардіальною пластинкою.

передньої передпічної ділянки,переходить на тил

серед.,що постійно змінюються.За топографією

сп.м.н.,до якого перед.к.тільки прилягає.Після вузла

З цієї пластинки утр. 2 шари,які диференціюються в

кисті, бере участь у формуванні тильної і долонної

поділ.:

 

волокна перед.к. змішуються з дендритами

міокард та епікард.

зап’ясткових сіток,кінцевий відділ утв. глибоку

1)розміщ. з боків хребта(прихребтові)-вузли

g.spinale,утв.стовбур сп.м.н.,який виходить через

1 стадія - просте трубчасте серце ( 17 день,

долонну дугу,анастомозуючи з глибою долоною

симпатичного стовпа-симпатич.

міжхребц.отвір.Сп.м.вузол скл.з

трубка,що має 3 шари, з яких утворюватиметься

гілкою ліктьової арт.

2)розміщ. сперду хребта(передхребтові вузли)-

чутл.псевдоуніполяр.нейронів.Зад.к.сп.м.н.утв.аксо

ендокард, міокард і епікард)

Основні гілки:

 

симпатичні

 

нами нейронів сп.м.вузла,які

2 стадія - сигмоподібне серце (серце S-подібно

-

rr. musculares : м’язи з боку

3)розміщ. поблизу органів або в тканинах внут.

форм.афф.волокна.Перед.к. різних сп.м.н.

вигинається проти годинникової стрілки)

променевого краю.

органів-парасимпатичні

відрізняється за складом і утв.аксонами

3 стадія - трикамерне серце (утв. міжпередсердна

-

a. recurrens radialis

Дія симпат. нервів:розширення зіниць,гальмування

мотонейронів перед.рогу і аксонами

перегородка з овальним отвором - 4 тиждень) -

-

a. nutricia radii

перистальтики, розслаблення сфінктерів,

вегетатив.нейронів біч.рогу.Ці аксони

серце амфібій

 

Під шиловидним відростком променевої кістки

розширення бронхів і вінцевих артерій,посилення і

форм.ефф.волокна.Загальне число сп.м.н.-31

4 стадія - чотирикамерне серце ( утв. на 8-му тижні

променева артерія, огинаючи латеральний край

приск. серц. скорочень.

пара.Розрізняються за відділами хребт.стовпа:

після утв. міжшлуночкової і аорто-легеневої

зап'ястя, переходить на тильну поверхню кисті і,

Дія парасим.нервів:звуження зіниць, посилення

 

 

перегородок)

 

 

 

прободая перший межпястний проміжок,

1)розміщ. з боків хребта(прихребтові)-вузли

2.Внутрішньочерепні притоки внутрішньої

переходить на долоню, де

симпатичного стовпа-симпатич.

яремної вени:назвати і описати.

триває в глибоку долонну дугу, що лежить на

2)розміщ. сперду хребта(передхребтові вузли)-

175(а-б)

п'ясткових кістках і міжкісткових м'язах

симпатичні

3.Поперекове сплетення:визначити його

Ліктьва артерія починається від плечової арт.,

3)розміщ. поблизу органів або в тканинах внут.

утворення,назвати гілки.Затульний нерв:описати

проходить у ліктьовій борозні до рівня променево-

органів-парасимпатичні

його топографію,гілки та ділянки іннервації.

зап’ясткового суглоба,потім переходить на

Дія симпат. нервів:розширення зіниць,гальмування

Поперек.спл.утв.гілками трьох верхніх

долоню,де утв. поверхневу долонну дугу,бере

перистальтики, розслаблення сфінктерів,

поперек.нервів,волок.верх.половини перед.гілки 4

участь у форм. тильної і долонної зап’ясткових гілок.

розширення бронхів і вінцевих артерій,посилення і

поперек.нерва,ч-ною волок.перед.гілки 12

Гілки:

 

приск. серц. скорочень.

груд.нерва.

-

a. recurrens ulnaris

Дія парасим.нервів:звуження зіниць, посилення

Затульний н. з L2-L4,виходить з під присереднього

-

a. nutricia ulnae

перистальтики, закриття сфінктерів,звуж.бронхів і

краю m.psoas major,спускається у малий таз,по

-

a. interossea communis

вінцевих артерій, сповільнення і

бічній стінці останнього досягає canalis

Венозний відтік здійснюється по глибоким і

ослабл.серц.скорочен.

obturatorius,через який виходить на стегно і

поверхневим венам. Глибокі вени супроводжують

2.Грудні гілки за складом волокон є мішаними

розгалужу.на перед.(виходить під шкіру між довгим

артерії і мають однакові з ними найменування.

продовжуються у міжреброві нерви,не утворюютчи

привідним і тонкими м.,і продовж.у шкірну г.,яка

Кожну артерію супроводжують дві вени. Усі глибокі

сплетень.Виходячи з хребтового каналу грудні н.

інн. шкіру присеред.поверх.стегна.),і зад.(пронизує

вени верхньої кінцівки мають численні притоки у

поділ. на передню(мішані) і задню гілки(мішані),а

зовн.затул.м. і віддає суглоб.г. до кульшового

вигляді дрібних вен, що збирають кров від тих

назад віддає оболонну гілку(чутливі і симпатичні

суглоба).

областей тіла, де вони проходять. Основними є vv.

волокна).Грудні нерви містять 2 виді сполучних

4.Описати кровопостачання та інн. верхніх зубів.

radialis, vv. ulnaris.

гілок-сполучна біла-мієлінові передвузлові волокна

Передні і задні гілки коміркової

Поверхневі вени збирають кров від шкіри та

досягає вузла симпат.стовбура;сполучна сіра-

артерії(г.верхньощелеп.арт.).Інн.перед.,серед.,зад.

підшкірної клітковини передпліччя. До них

завузлові безмієлінові волокна, йдуть від вузла до

Коміркові нерви,які є г.верньощелеп.н.

належать латеральна і медіальна підшкірні вени.

спин.нерва.Залягають у міжребровіх просторах.

 

Перша тильна п’ясткова вена перейшовши на

3.Внутр.сонна артерія-149

Білет 5

передпліччя, одержує назву v. cephalica. У неї

4.Яєчко кровоп. яєчкова ар.(гілка черевної аорти) і

1. Описати анатомічні відміни будови чутливих

впадають підшкірні вени бічної частини

артерія сім*явиносної протоки(гілка пупкової

черепних нервів,похідних головного мозку,від

руки,серединна вена ліктя і грудо-надплечова вена.

артерії).Венозна кров відтікає по яєчковій вені і утв.

справжніх чутливих черепних нервів.

В пахвовій ямці впадає в пахвову вену. Четверта

навколо сім*явиносної протоки лозоподібне

Несправжні чн є виростками переднього

тильна п’ясткова вена, одержує назву v. basilica,яка

сплетення.Праве лозоподібне сплетення впадае в

мозку:1пара-нюх.мозку,2пара-проміжного.Тому

впадає в одну з плечових вен. У неї впадають

нижню порожнисту вену, ліве-в ліву ниркову вену.

мієлін цих нервів має походження з

підшкірні вени при середньої частини передпліччя

Передміх.залоза кровоп. Артерії, що відходять від

олігодендроглії,на відміну від справжніх

та серединна вена ліктя.

нижніх міхурових і середніх прямокишкових

нервів,який утв.кл.Шванна.Несправжні є

Іннервація забезпечується довгими гілками

артерій.Венозна кров відтікає у

чутливими,хоча не мають чутл.яд. і

плечового сплетення:

передміхуровозалозове венозне сплет., потім у

чутл.вузлів.Справжні чн поділ.на :1чутл.,мають

-

чутливі волокна n. musculocutaneus

міхурові вени, права і ліва внутрішні клубові

чутл.волок.,2.рух., мають тільки рухові або тільки

утворюють n. cutaneus antebrachii,що забезп.

вени.Яєчко іннер.автоном. частина нерв.

вегетативні парасимп.волок.,3.зміш.,мають і чутл. І

іннервацію шкіру передньобічної поверхні

системи.Симпат. волокна у складі крижових

рух.волок.Мають і ядра і вузли (чутл.,рух,чи

передпліччя.

 

нутрощевих нервів;парасим.волокна у складі

парасимп.).

-

n. medianus віддає численні гілки

соромітного нерва(г.криж.сплетення).

2.Внутрішня клубова арт.:описати

на передпліччі і іннервую усі флексори передпліччя

Передміх.залоза іннерв. автоном. частина нерв.

топографію,класифікація гілок,назвати гілки

крім flexor carpi ulnaris та глибокі згиначі прис. двох

системи.так само як і яєчко.

кожної групи.

пальців.

 

Білет 5

Відійшовши від загал.клуб.арт.,прямує вниз у

-

n. ulnaris іннервує flexor carpi

1.Описати анатомічні відміни будови чутливих

порожнину мал..таза по присеред.краю великого

ulnaris та глибокі згиначі пальців ліктьової частини,а

черепних нервів,похідних головного мозку,від

поперек.м.,по лінії крижово-клуб.суглоба,йде до

також шкіру в ділянці 5 і половини 4 пальців.

справжніх чутливих черепних нервів.

привід.м.стегна.Пристінк.г.:клубово-поперек.а.,бічні

-

n. radialis віддає гілки n. cutaneus

Несправжні чн є виростками переднього

крижові а.,затульна а., верхня сіднич.а.,нижня

antebrachii posterior et medialis,що забезп. інн.

мозку:1пара-нюх.мозку,2пара-проміжного.Тому

сіднич.а.Нутрощеві г.:пупкова а.,нижня міхурові

задньоприсередньої поверхні передпліччя.

мієлін цих нервів має походження з

а.,маткова а.,середня прямокишк.а.,

 

 

олігодендроглії,на відміну від справжніх

внутр..сороміт.а.

 

 

нервів,який утв.кл.Шванна.Несправжні є

3.7пчн і проміжний н.:загальна

Білет№5

 

чутливими,хоча не мають чутл.яд. і

характеристика,ядра,топографія,гілки,ділянки інн.

1.Вегетативна нерв. система-частина нерв. системи,

чутл.вузлів.Справжні чн поділ.на :1чутл.,мають

Лицевий н.-зміш.,розвив.у зв’язку з похідними 2

що виконує функції регуляції постійності внут.

чутл.волок.,2.рух., мають тільки рухові або тільки

зябр.дуги.Має 3 ядра:я.лиц.н.,я.одинокого шляху,

серед. організму і пристосув. до умов навкол.

вегетативні парасимп.волок.,3.зміш.,мають і чутл. І

верхнє слино видільне я.Нерв виходить з речовини

серед.,що постійно змінюються.За топографією

рух.волок.Мають і ядра і вузли (чутл.,рух,чи

мозку у мосто-мозочковому куті і разом з

поділ.:

 

парасимп.).

присінкові-завитковим н. заходить крізь

внутр..слух.отвір у внутр..слух.хід,виходить через шило-соскоподіб.отвір на зовн.основу черепа. Є 2 відрізка:1-віддає великий кам’янистий н.(інн.сльоз.з-зи,з-з слиз.об.рот. і нос.порож.),стремінце вий н.(інн. стремінц.м.),барабанна струна(інн.піднижньощелеп.,під’яз.,малі слин.з- зи).2-віддає задній вуш.н.(інн. venter occipitalis m.epicranii et m.auricularis posterior).

Проміжний н.-парасимп. І чутл.ч-ни лиц.н.,гілками якого є барабан.струна і великий кам.н.

4.Описати кровопостач. і інн.м.передпліччя.

Артерії:ліктьова а.(г.:ліктьова поворотна,загал.міжкіст.,м’яз.,долонна зап’ясткова,тильна зап’ясткова,глибока долонна).Вени:головна(притоки:під шкір.вени біч.ч- ни верх.кінц.,перша тил.п’яст.вена),основна(пр.:підшк.в. присеред.ч-ни ,серединна вена ліктя),променева в.,ліктьова в.,плечова в.

Білет 7 1. Лімф. судини: назвати ланки, описати

їх будову, топографію функцію.

До лімф. судин відносять: лімфатичні капіляри, лімфокапілярні сітки,лімфатичні судини, стовбури і протоки.

лімфатичні капіляри :

-

починаються сліпо -

однонапрямленість потоку лімфи.

-

діаметр більший за діаметр

кровоносних капілярів

-

стінка утворена 1 шаром

ендотеліоцитів, відсутня базальна мембрана та

перицити.

 

-

прикріплені до сусідніх

колагенових волокон лімфатичні судини:

-

безм’язові судини ( наявна

сполучнотканинна оболонка)

-

зі ↑ діаметру з’являються гладкі

міоцити.

 

-наявні лімфатичні заслінки

-поділяються на поверхневі та глибокі, приносні та виносні стовбури: 8-11стовбурів. Наявні : правий і лівий

яремні стовбури, правий і лівий підключичні стовбури, правий і лівий бронхо-середостінний стовбури, правий і лівий поперекові стовбури, кишкові стовбури.

протоки:

-права лімфатична протока (приймає лімфу з правої половини голови і шиї, правої верхньої кінцівки,органів і стінок правої половини порожнини грудної клітки.

-грудна протока ( приймає лімфу з нижніх кінцівок, живота, ліва частина грудної порожнини,ліва половина голови і шиї, лівої руки)

2.

Описати порто-кавальний венозний

підборіддя,нижня губа), r. mylohyoideus

До первинних лімф. органів належать: червоний

кісточкові артерії.Кровопостачає шкіру і м’язи

анастомоз в ділянці стравоходу

(однойменний мяз).

кістковий мозок, тимус.

переднього відділу гомілки, колінний та

Ворітна печінкова вена → ліва шлункова вена →

Підскронева група гілок:

До вторинних : лімфатичні вузли, мигдалики,

надпятковогомілковий суглоби.

стравохідні вени → стравохідне венозне сплетення

-

a. memingea media

червоподібний відросток, селезінка.

Задня великогомілкова артерія проходить у

→ непарна і півнепарна вени → верхня порожниста

-

aa. temporales profundae posterior

2.

Аорта: топографія, гілки, частини.

гомілковопідколінному каналі,прямує вниз до

вена.

 

et anterior

 

Гілки дуги аорти.

прис. кісточки і проходить на підошву. Основними

3.

II пара ч.н. : розвиток, хар-ка,

-

a. masseterica

Аорта виходить з лівого шлуночка на рівні 3

гілками є малогомілкова огинальна

утворення, топографія.

-

a. buccalis

міжребрового простору і постачає артеріальною

гілка,малогомілкова артерія,при середні кісточкові

N. opticus - нерв спеціальної чутливості, похідне

-

a. alveolaris superior posterior

кров’ю тканини й органи. Від серця аорта

гілки та п’яткові гілки. Кр.: колінний

проміжного мозку. Утворений аксонами гагліозних

Крило - піднебінна група гілок

піднімається вгору (висхідна аорти), після чого на

суглоб,великогомілкова і малогомілкова кістки,

кл. сітківки,які утв. товстий нерв. Розрізняють 4 час-

-

a. infraorbitalis

рівні з’єднання правого 2 ребрового хряща з

надпятковогомілковий, шкіра і м’язи заднього і

ни : внутрішньоочна, очноямкова, канальна,

-

a. palatina descendens

грудниною загинається дугоподібно назад (дуга

бічного відділів гомілки.

внутрішньочерепна.

-

a. sphenopalatina

аорти) і на рівні 4-го грудного хребця переходить у

Венозний відтік здійснюється за загальним

Місце виходу з мозку - зорове перехрестя, з черепа

3.

Поперековий відділ вегетативної

низхідну аорти (грудна, а нижче діафрагми —

принципом. Кожну артерію супроводжують 2

- canalis opticus.

сис-ми

 

черевна аорти). На рівні 4—5-го поперекового

однойменні вени: передні та задні великогомілкові

Ділянка іннервації - сітківка.

У поперековому відділі знаходиться відділ

хребця низхідна аорта розділяється на праву та ліву

вени. Венозний відтік зі шкіри та шкірної клітковини

4.

Кр. та інн. маткових труб.

симпатичної нервової сис-ми. Він складається з 4-5

загальні клубові артерії.

здійснюється через малу та велику підшкірні вени.

Маткові труби кровопост. трубні гілки маткової

поперекових вузлів,менших, ніж грудні, уздовж при

Від опуклого півкола дуги беруть початок: плечо-

(див. про стегно)

артерії і трубні гілки яєчникової артерії.

середнього краю m. psoas major. З правого боку

головний стовбур, ліва загальна сонна артерія ліва

Інн.: Здійснюється через довгі гілки сплетення.

Венозна кров відтікає по однойменних венах у

вузли прикриті нижньою порожнистою веною, з

підключична артерія. Вони живлять ділянки голови,

Билет №10

маткове венозне сплетення,а потім у внутр..

лівого - тягнуться по краю аорти.

шиї, передньої стінки грудної порожнини,грудного

1.До змішаних черепних нервів належать - 5,7,9,10

клубову вену.

Від поперекових вузлів відходять поперекові

пояса і верхніх кінцівок.

пари, у складі яких проходять чутливі , рухові та

Лімф. судини впадають у поперекові лімф. вузли.

нутрощеві нерви,які лягають на передню пов-ню

Грудна частина аорти кровопостачає внутр. органи і

вегетативні волокна, вони подібні до

Інн. парасимпатичні та симпатичні гілки від

поперекових хребців,утворюючи сплетення і

стінки гр. пор-ни, від неї відходять 10 пар задніх

спинномозкових нервів.Мають чутливі вузли

яєчникового і матково-піхвового нутрощевих

прямують далі до нутрощевих сплетень черевної

міжребрових артерій, 2 верхні діафрагмові артерії і

черепних нервів, що знах. поза мозком,

нервових сплетень. Чутлива інформація йде по

порожнини.

 

численні нутрощеві гілки (бронхові, стравохідні,

відповідають чутливим вузлам(псевдоуні-та бі

чутливих гілках соромітного нерва (гілка крижового

4.

Інн. та кр. зовн. м’язів ока.

осердні,середостінні)

полярні нейрони) спинномоз. нервів;а також чутливі

сплетення).

Кровопостачається гілкою внутр. сонної артерії a.

Від черевної аорти відходять : парні нижні

центри-ядра у стовбурі голов.мозку. Мають рухові

 

Білет 7

ophthalmica, а саме її aa. musculares, яка

діафрагмові артерії, черевний стовбур, верхня

ядра у стовбурі. Мають парасимп.нервові волокна ,

1.

Класиф. черепних нервів за

розгалужується у зовн. м’язах очного яблука і

брижова,парні середні надниркові,ниркові, яєчкові

парасим.вузли(мультиполярні нейрони) та парасим.

складом волокон.

живлять їх.

 

чи яєчникові, нижня брижова артерія,4 пари

ядра у стовбурі.

Справжні ч.н. поділяються на:

Венозний відтік (177) здійснюється по v. ophthalmica

поперекових артерій.

5(n.trigeminis)-

4)

чутливі нерви (8 пара), які містять

superior (м’язові вени а також частково v. lacrimalis)

3.

XI пара ч.н. : топографія, вихід з

n.motoricus,n.principalis,n.spinalis,n.mesencephalicus;

тільки чутливі волокна і гомологічні задньому

et v. ophthalmica inferior, які анастомозують між

мозку, черепа, іннервація.

7(n.facialis)-n.nervi

корінцю спинномозкового нерва

собою.

 

N. accessorius

у процесі розвитку відокремився від

facialis(сомат.рухове),n.solitarius(чутливе),n.salivatori

5)

рухові нерви ( 3,4,6,11,12), які

Інн. здійснюється 3 парою черепних нервів. Руховий

блукаючого нерва і за складом волокон є руховим

us super.(вегетативне);

містять тільки рухові або рухові та вегетативні

імпульс іде по r. superior,а від r. inferior ідуть

нервом. Має:

 

9(n.glossopharyngeus)-n.tractus

парасимпатичні волокна і гомологічні передньому

передвузлові парасимпатичні волокна у складі

- ядро додаткового нерва - в передніх 6 сегментах

solitarii(чутливе),n.ambiguus(рухове),n.salivatorius

корінцю спинномозкового нерва

коротких nn.ciliaris breves ,які переключившись в

спинного мозку.

infer.(вегетат.);

6)

змішані нерви ( 5, 7,9,10), у складі

війчастому вузлі здійснюють парасимпатичну

- подвійне ядро - в довгастому мозку і є спільним

10(n.vagus)- n.ambiguus(рухове),n.tractus

яких проходять як чутливі,так і рухові волокна і які

іннервацію m. ciliaris, m. sphincter pupillae.

для 9,10,11 пар ч.н.

solitarii(чутливе),n.dorsalis nervi vagi.( вегетат)

подібні до спинномозкових нервів.

Симпатичний корінець іде від верхнього шийного

Виходить з мозку нижче блукаючого в sulcus

2.Внутр.сонна артерія-149

2.

Зовн. сонна артерія, a. maxillaris

вузла і здійснює інн. m. dilatator pupillae.

retroolivarius. З порожнини черепа виходить через

3.Шиqний відділ симпат. стовбура містить 3

Відходить від зовн. сонної артерії під прямим кутом

Білет 8

 

foramen jugulare, після чого ділиться на зовнішню і

вузли:верхній,середній,нижній.Ganglion cervicale

на рівні шийки нижньої щелепи. Е рівні підскроневої

1.

Лімфатична сис-ма:

внутрішню гілки, які інн. mm. trapezius et

superius найбільший,розміщ. спереду

ямки заходить у крилопіднебінну ямку, де

складові,функції

sternocleidomastoideus.

попереч.відростків 1-2шийних хребців позаду

розгалужується яна кінцеві гілки. Топографічно гілки

Systema lymphoideum має розгалужені в органах і

 

 

а.саrotis interna. Відходять:яремний нерв,n.

поділяють на 3 групи:

тканинах лімфатичні капіляри,лімфо капілярні

4.

Кровопостачання литки та

caroticus internus,nn.carotici externi,

Нижньощелепна група:

сітки,лімфатичні судини, стовбури і протоки. На

іннервація гомілки.

rr.laryngopharingei,n/cardiacus cervicalis superior.

-

a. auricularis profunda - капсула

шляхах току лімфи розташю численні лімф. вузли,

Артерії:

 

4.Усі зуби верх. і нижн. зубних дуг кровопост.

скронево-нижньощелепного суглоба,барабанна

що є біологічними фільтрами для лімфи,яка

Передня великогомілкова артерія. Починається від

гілками верхньощелепної артерії-задньою і

перетинка,зовн. слуховий хід.

протікає через них. Функція лімф. сис-ми - захисна.

підколінної артерії на рівні нижнього краю

передніми комірковими артеріями, нижньою

-

a. tympanica anterior - слиз.об.

В лімфатичних вузлах лімфа фільтрується від

підколінного м’яза, пронизує міжкісткову

комірк.артерією. Передні верхні зуби кров.перед.

кам’янисто-барабанної щілини скроневої кістки.

продуктів клітинного обміну, фрагментів відмерлих

перетинку,цде між переднім великогомілковим

верхніми комір.артеріями(від

-

a. alveolaris inferior, яка віддає : rr.

клітин, клітинмутантів, мікроорганізмів,вірусів

м’язом і довгим м’язомзгиначем великого пальця.

підочноям.артерії).Задні верхні зубі кров. гілками

dentales (зуби нижньої зубної дуги), rr. peridentales

тощо. Тут запускається конкретна імунна відповідь

Основними гілками є передня і задня поворотні

зад.верхньої коміркової артерії. Венозна кров

(періодонт,ясна нижньої щелепи), r. mentalis (шкіра

на антитіло.

 

великогомілкові артерії, передні бічна і при середня

 

відтікає по одноіменних венах до крилоподіб.

2.розташ.аксона 2 нейрона і тіла 3 нейрона простої

правого 1 ребрового хряща з грудниною. На рівні

пов’язана з розвитком серця,з розвитком

веноз. сплетення.

рефл.дуги поза межами ЦНС.Тіла 3 н. скупчуються у

з’єднання 3 правого ребрового хряща з грудниною

внутр..органів і кінцівок.Зокрема,на шляху

Верхні зуби іннер. Верхні передні середні і задні

вигляді вегетатив.вузлів.Тому волокна

впадає в праве передсердя. Справа у верхню

жовтково-брижових вен розв.печінка.Магістральні

коміркові нерви-гілки верхньощел.нерва(трійчастий

авт.периф.н.с-ми,що несуть імпульс від спин. чи

порожнисту вену впадає непарна вена на рівні

вени –верхня і нижня порожнисті розвив.шляхом

нерв).Утв. верхнє зубне сплетення-відходять верхні

голов.м. до вузла, назив. передвузлов.,а від вузла

верхнього краю правої легеневої артерії, а зліва -

перебудови прекардіальних і посткардіальних вен і

зубні і ясенні нерви.

до органа-завузл.

дрібні середостінні і осердні вени. У верхню

утв.нових вен.Із анастомозу між прекардіальними

 

2.Внутрішня сонна артерія:мозкова ч-на,описати її

порожнисту вену кров відтікає від голови, шиї, обох

венами розвив. Ліва плечо-головна вена.Права

Білет 11

топографію,назвати гілки,описати діл.кровопостач.

верхніх кінцівок,а також від стінок грудної та

прекардіальна вена позаду від цього анастомозу

1)Поняття про органну специфічність кровоносного

Мозк.ч-на поч. після її виходу з печерист.пазухи.На

частково черевної порожнини.

разом з правою загал.кардинальною веною перетв.

русла:дати визначення,навести приклади.

рівні зор.каналу від неї відход. очна арт.,яка заход.в

3.

Вегетативні сплетення малого таза:

На верхню порож.в.Розвиток

 

очну ямку.На рівні верхівки перед.нахил

визначити їх утворення, топографія, склад

ниж.порож.в.пов’язаний з розвитком первинної

2.Нижня порожниста вена:класифікація

відрост.клиноподіб.к.,розгалужу.на перед. і

волокон, ділянки іннервації.

нирки.

приток,назвати притоки кожної групи.Пристінкові

серед.мозк.арт.,передню арт.судин.сплет.,задню

До тазової частини нутрощевих сплетень належать:

2.Шийний відділ симпат.стовбура:нижній шийний

притоки: назвати,описати їх топографію,визначити

сполуч.арт.

 

Верхнє підчеревне сплетення - непране,розміщене

вузол,описати його топографію.визначити

ділянки збору венозної крові.

3.Довгі г. плеч.сплет.:назвати їх.Серединний

під роздвоєнням аорти. Нижня частина сплетення

джерела передгангліонарних волокон,назвати г. та

Є найбільшим венозним колектором в тілі людини,в

н.:описати його утв.,топографію,назвати

роздвоюється на правий і лівий підчеревні нерви,які

ділянки інн.

який збирається кров від нижніх кінцівок,стінок і

г.,визнач.ділян.інн.

з’єднують його з нижнім сплетенням.

Ший.відд. вкритий fascia prevertebralis і містить три

органів таза та черевної порожнини.Має пристінкові

1)мішані н.(м’язово-шкірний н.,серединний

Нижнє підчеревне сплетення утв. симпатичними

вузли:верхній,середній і нижній. Нижній ший. вузол

і нутрощеві притоки.

н.,ліктьовий н.,променевий н.)

волокнами підчеревного нерва, крижовими

розміщ. позаду a.subclavia, біля початку

Нутрощеві:яєчкова,яєчникова,ниркова,надниркова,

2)чутл.н.(присередшкір.н.

нутрощевими нервами та парасимпатичними

a.vertebralis.Цей вузол часто зливається з верхній

печінкова вени.Пристінкові притоки:поперекові

плеча,присеред.шк.н.предпліччя)

волокнами тазових нутрощевих сплетень. Гілки

грудним вузлом у сплет.

вени (проходять між м.задньої стінки черевної

Середин.н.:поч..двома корінцями,які охоплюють

продовжуються по ходу внутр. клубової артерії та

3.Променева арт.:описати топографію,назвати

порожнини,супроводжуючи поперек.арт.Ліві довші

a.axilaris.Присеред.корінець з С8-Т1 відход.з

утв. :

 

г.,визначити ділянки кровопостач.

за праві.Впадають в нижню порож.вену в ділян.її

присеред.пучка плеч.сплет.,біч.к.з С6-С7 з

1)

середнє прямокишкове сплетення

Відходить від плечової арт.в ліктьовій ямці.Вона є

зад.стінки.Збирають кров від біч.стінок черевної

біч.пучка.На передпліччі віддає:1.сполучну г.з

2)

нижнє прямокишкове сплетення

продовженням плеч.арт.Доходить до при

порожнини.Уці вени впад.:спинні вени-збир.кр.від

ліктьовим н.,2.м’яз.г.(інн. m.pronator

3)

матковопіхвове сплетення

середнього краю плечо-променевого м. і зходить в

поперек.діл.,спинномозкові в.-від внутр..і

teres,m.palmaris longus,m.flexor digitorum

4)

передміхурово-залозове

канал промен.н.З обох боків від арт.,проходить дві

зовн.веноз.сплетень.),нижні діафраг.в.(праві і ліві-

superficialis),3.долонну г.(інн.шкіру в ділянці згину

5)

сплетення сім’явиносної протоки

пром..вени.Відходять: променева поворотка

збир.кров від діафрагми).

кисті,шк..великого пальця і долоні).В ділянці долоні

6)

міхурове сплетення

арт.(бере уч.в утв.ліктьової суглоб.сітки),живильна

3.1пара ч.н.:розвиток,загальна

розгалуж.на 1.загальні долонні пальцеві

Також відходять перечисті нерви клітора ( статевого

рат.(кровопост.живильн.отвір), м’яз.г.(живлять

характеристика,утворення,топографія.

н.(інн.м.тенара).

члена).

приліг.м’язи променевого краю передпліччя,а

Нюховий н.-належ.до нервів спеціальної

4.Описати кровопостач. і інн.

4.

Кр. та інн. трахеї.

також шк..цієї ділянки),долонна зап’ясткова г.(анаст.

чутливості,а за розвитком є похідним відділу

слиз.об.нос.порожнини.

Кр. забезпечують трахейні гілки від нижньої

З долон.зап’яст.г.ліктьової арт.),поверхнева

кінц.м.Поч.від слиз.об. нос.порожнини 15-

Задні діл стінок кровопост.г.клино-піднеб.а.У

щитоподібної ті внутр. грудної артерії,а також від

долонна г.(бере уч.в утв. поверхн.долон.дуги і

20тонкими безмієлін.нервами(нюховими

перед.діл. перед. і зад. решіт.а.Венозна кр.відтік.по

грудної аорти. Артерії розгалужуються і утв.

живить м’язи і шк.. підвищення великого

нитками).Ці нитки є аксонами нюхових

клино-піднеб.в.,лиц.в.очним.в.Інн. чутл.по

капілярну сітку.

пальця),тильна зап’яткова г.(бере уч.в

нейросенсор.епітеліоцитів,входять через дірчасті

решітч.н.,зад. носо-піднеб. і нос.г.З-зи інн.авт.ч-на

Венозна кров відтікає по однойменних венах у

утв.тил.зап’яст.сітки)---тильні п’яст.а.—тильні

отвори дірч.пласт.решіт.к. в порожнину черепа і

периф.н.с-ми.

праву і ліву плечо-головні вени.

пальц.арт.,перша тил.п’яст.арт.,головна

закінч.в.нюх.цибулині.Цибулина назад продовж.в

Білет 14

Іннервація здійснюється трахейними гілками

арт.великого паль,власні долон.пальцецяві

нюх.шлях,який переход.в трикутне розшир.-

1.

Класиф. черепних нервів за складом

поворотного гортанного нерва,що відходить від

арт.,променева арт.вказівного пальця.

нюх.трикутник.Там волокна розходяться на дві

волокон.

 

блукаючого нерва. По чутливих волокнах - чутлива

4.Описати кровопост. і інн.маткових труб.

смуги:при середню і бічну нюхову смуги.

Справжні ч.н. поділяються на:

інформація. По парасимпатичних - зменшення

Кровопост.трубні г.мат.арт. і труб.г. яєчникової

4.Описати кровопостач. і інн.язика.

7)

чутливі нерви (8 пара), які містять

калібру і довжини трахеї, виділення секрету

арт.Венозна кров відтік.по одноймен.венам у

Кровопостач.парна язик.арт.,яка відход.від

тільки чутливі волокна і гомологічні задньому

залозами, по симпатичних від 2-5- вузлів стовбура -

мат.веноз.сплет.,а потім у

зовн.сонної арт.Венозна кров відтік.в парну

корінцю спинномозкового нерва

припинення виділення секрету залозами, звуження

внутр..клуб.вену.Інн.парасимп. і симп.г. авт..ч-ни

язик.вену,яка впад.в внутр..яремну вену.Інн. 5 пар

8)

рухові нерви ( 3,4,6,11,12), які

кровоносних судин, збільшення просвіту трахеї.

периф.н.с-ми від яєчникового і матково-піхвового

ч.н.Усі м’язи язика інн.яз.гілки під’язикового

містять тільки рухові або рухові та вегетативні

 

Білет 15

нутрощевих нерв.сплет.Чутлива інф.йде по

нерва.Інф.про загал.чутл.передається по

парасимпатичні волокна і гомологічні передньому

1.Розвиток венозних судин в

соромітному н.

чутл.волокнам язик.н.,що є гілкою

корінцю спинномозкового нерва

ембріогенезі:визначити джерела,описати

 

нижньощелеп.н.,а смакова-барабанна струна

9)

змішані нерви ( 5, 7,9,10), у складі

механізм розвитку.

 

лиц.нерва.Від зад.ч-ни язика чутл.інф.по яз.г.язико-

яких проходять як чутливі,так і рухові волокна і які

Вени зародка закладаються на 4 тижніі вигляді

 

глоткового н.,а від кореня-верх.гортан.н.

подібні до спинномозкових нервів.

парних стовбурів,що проходять з боків тіла і

 

Білет 13

2.

Верхня порожниста вена: корені,

попереду від дорсальних аорт.Вени передньої

 

1.Морфологічні відмінності рефлекторної дуги

топографія, притоки, ділянки збору венозної крові.

частини тіла назив.прекардіальними венами,зад.ч-

 

автоном.ч-ни периф.н.с-ми.

V. cava superior коротка судина, завдовжки 5-8см, у

ни-посткардіальними.Потім вони злив. і впад. У

 

1.розміщення осередків її парасимп. і симп.ч-н у

якій відсутні клапани. Утворюється при злитті

парву і ліву загальні кардіальні вени.А вони в

 

певних місцях ЦНС(сегментні центри)

правої і лівої плечо-головних вен позаду з’єднання

венозну пазуху серця.Подальша перебудова тісно

 

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.