Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

35. Тонка кишка (intestinum tenue). Поч. Від воротаря шлунка на рівні між тілами 12 гр.Хр – 1 п.Хр.

Склад. з:

  • дванадцятипалої кишки

  • порожньох кишки

  • клубової кишки

Довжина – 2,2-4,4 м. Стінка склад. з:

  • слизова оболонка. Виражена, утв. колові складки (plicaecirculares) - складки Керкріга. Має на поверхні кишкові ворсинки і крипти (villietcryptaeintestinales) –залози Ліберкюна.

  • підслизовий прошарок. Виражений, завдяки ньому утв складки

  • м’язова оболонка

  • поздовжній (зовнішній)

  • коловий (внутрішній)

  • сероза/очеревина з підсерозним прошарком.

У кишці прод. хім.. переробка їжі й всмоктування розщеплених продуктів, механічне перемішування, просування в напрямку до товстої кишки. Ендокринна ф-ція – вироблення кишковими ендокриноцитами БАР (секретин, серотонін та інші).

36. Дванадцятипала кишка(duodenum) частини, іх топографія.

Розт. екстраперитонеально (тільки попереду вкриті). Лише ампула/цибулина (ampula/bulbus) і кінцевий відділ вкриті очеревиною з усіх боків. Виділяють 4 частини12-палої: верхня, низхідна, горизонтальна, висхідна. Верхня (p.superior). Поч. ампулою від воротаря шлунка праворуч відносно від тіла 12гр.хр – 1 п.хр. Прямує праворуч, догори, утв. верхній згин 12-палої (flexuraduodenisuperior). За нею розт. загальна печінкова протока, верхня частина прилягає до квадратної частки печінки. Низхідна (p. descendens). Поч. від верхнього згину 12-палої на рівні 1 п.хр. На рівні 3 п.хр повертає і утв. нижній згин 12-палої(flexuraduodeniinferior). Позаду розт. права нирка, ліворуч і позаду прох. загальна печінкова протока. Попереду прилягає корінь брижі поперечної ободової кишки і печінка. Горизонтальна/нижня частина (p.horizontalis/inferior). Поч. від нижнього згину 12-палої, йде горизонтально ліворуч на рівні тіла 3 п.хр. повертає і продов. у висхідну. Висхідна (p.ascendens). Закінчується 12-пало-порожньокишковим згином (flexuraduodenojejunalis) на рівні тіла 2 п.хр. Згин фікс. до діафрагми м’язом-підвішувачем 12-палої кишки (m. suspensoriusduodeni) – підвішувальна зв’язка 12-палої (lig. suspensoriumduodeni) – зв’язка Трейтца. Слизова виражена, утв. ворсинки. Окрім колових, є поздовжня складка 12-палої (plicalongitudinalisduodeni), яка закінчується великим сосочком 12-палої (papilladuodenimajor) – сосочок Фатера, на вершині якого відкр. печінково-підшлункова ампула (ampulahepatopancreatica). Вгорі від нього розт. малий сосочок 12-палої ( papilladuodeniminor) –сосочок Санторіні, на якому є отвір додаткової протоки підшлункової. Підслизовий прошарок виражений, містить кінцеві відділи залоз 12-палої (gl. duodenalis) –залоз Бруннера.

37. Тонка кишка: будова стінки; відношення до очеревини; описати і продемонструвати на препаратах. Рентген анатомія тонкої кишки.

Тонка кишка у дорослої людини починається від воротаря шлунка на рівні межі між тілами XII ГРУДНОГО і I поперекового хребців.Тонка кишка поділяється на :безбрижову тонку кишку(intestinumtenueamesenteriale ) це дванадцятипала кишка (duodenum) , та брижову(intestinumtenuemesenteriale ),куди належить порожня(jejunum ) і клубова (ileum) кишки ,вкриті очеревиною інтаперитонеально. Стінки тонкої кишки має внутрішню слизову оболонку з підслизовим прошарком ,м’язову з двома шарами ( коловим і поздовжнім ) і серозну з підсерозним прошарком .

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.