Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

51. Печінка: внутрішня будова ( частки, частини, сегменти, часточки).

У печінки виділяють традиційні праву, ліву, хвостату і квадратну частки. За новою анатомічною номенклатурою поділ печінки ґрунтується на розгалуженні ворітної печінкової вени (venaportaehepatis), печінкових артерій (aa. hepaticae) і печінкових проток (ductushepatici).Ці частки печінки розвиваються окремо і хірургічно їх можна розділити.:Виділяють таку сегментацію печінки (segmentatiohepatis): частки (lobi), частини (partes), відділи (divisiones) та сегменти (segmenta)ю

52.Печінка: утворення і шліхи відтоку жовчі

Печінка (hepar) отримує:артеріальну кров із власної печінкової артерії (a. hepaticapropria); венозну кров з ворітної печінкової вени (venaportaehepatis).

У печінковій часточці (lobulus hepatis) кров проходить через синусоїдні судини (vasasinusoidea) до центру часточки і є мішаною.

Увійшовши у ворота печінки (portahepatis), ворітна печінкова вена (venaportaehepatis) та власна печінкова артерія (a. hepaticapropria) розгалужуються на часткові, сегментарні, міжчасточкові та навколочасточкові вени й артерії (arteriaeetvenaelobales, segmentales, interlobulares, perilobulares), які йдуть разом з жовчовивідними міжчасточковими проточками (ductusbiliferiinterlobulares).

53.Жовчний міхур: топографія, частини, будова стінки, функції;

Жовчний міхур (vesica biliaris; vesica fellea) є резервуаром для зберігання жовчі і має:- дно жовчного міхура (fundusvesicaebiliaris; fundusvesicaefelleae);- тіло жовчного міхура (corpusvesicaebiliaris; corpusvesicaefelleae);- лійку жовчного міхура(infundibulum vesicae biliaris;infundibulum vesicae felleae);- шийку жовчного міхура (collumvesicaebiliaris; collumvesicaefelleae), яка переходить в міхурову протоку (ductuscysticus), що має спіральну складку (plicaspiralis).

Жовчний міхур розміщений в ямці жовчного міхура і вкритий очеревиною переважно з трьох боків (мезоперитонеально).

54.Загальна жовчна протока: утворення, топографія, будова, функції,

Ductus choledochus, утворюється в результаті з'єднання загального печінкового та пузирного проток. Вона розташовується спочатку у вільному правом краї печінково-дуоденальної зв'язки. Ліворуч і кілька ззаду від нього розташовується воротная вена. Загальний жовчний протік відводить жовч в дванадцятипалу кишку.

1) супрадуоденальную частина загальної жовчної протоки йде до дванадцятипалої кишки у правому краї lig. hepatoduodenale

2) ретродуоденальную частина загальної жовчної протоки розташовується позаду верхньої горизонтальної частини duodenum приблизно на 3-4 см правіше воротаря шлунка.

3) панкреатична частина загальної жовчної протоки проходить в товщі головки підшлункової залози

4) інтерстиціальна, кінцева.

У товщі стінки великого дуоденального сосочка ампулу оточують гладкі кільцеві м'язові волокна, що утворюють сфінктер печінково-підшлункової ампули, M. sphincter ampullae hepatopancreaticae.

55. Розвиток підшлункової залози в ембріогенезі

Підшлункова залоза є провідною складовою частиною органів панкреатодуоденальної зони. Джерелом розвитку залози є три закладки: одна дорсальна і дві вентральні панкреатичні нирки, що представляють собою вирости ентодерми первинної кишки. Дорсальна закладка вростає в ту частину mesogastrium dorsale. яка становить при утворенні сальникової сумки задню її стінку. Обидві вентральних закладки утворюються в якості ліво-і правостороннього випинань загальної жовчної протоки . Лівостороння вентральна закладка підшлункової залози дуже рано втрачає зв’язок із загальною жовчною протокою. В результаті обертання кишкової стінки зачатки зближуються і зливаються .На час народження з них утворюється єдиний непарний орган, не пов’язаний зі стінками дванадцятипалої кишки, основна маса підшлункової залози утворена з дорсальній закладці.

56. Підшлункова залоза: частини, топографія (скелетопотія, синтопія), відношення до очеревини;

Pancreas має 3 частини: головку, шийку, тіло, хвіст, розташована у заочеревинномму просторі на рівні тіл 1-3 поперекових хребців. Головка підшл.залози охоплена 12-палою кишкою і має гачкуватий відросток (pr.uncinatus) та вирізку (in. PancreatiS). Cпереду від підшл.залози – чепцева сумка, брижа поперечної ободової кишки і шлунок, нижня порожниста вена, черевна аорта, черевне сплетення, ліві нирка і надниркова залоза, справа-12-а аорта, зліва-селезінка.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.