Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

3. Види кісткового мозку: вікові особливості, топографія, функції.

Кістковий мозок: червоний та жовтий. Див. Питання 2.

4. Первинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (центральні органи імунної системи): загруднинна залоза (тимус), розвиток, топографія, будова, функції, вікові особливості

Топографія: Розташований за грудниною у верхньому середостінні між правою та лівою середостінними частинами пристінкової плеври – у верхньому міжплевральному полі.передня поверхня прилягає до груднини, з боків – до медіастінальної плеврита внутрішньої грудної артерії. Задня – до перикарда , дуги аорти та плечоголових вен. Нижня частина кожної частки розширена, досягає рівня четвертого ребрового хряща, а верхня частина звужена. Частки виступають в передню ділянку шиї у вигляді двозубої вилки.

Будова: Утворений з правої та лівої часток, які видовжені у вертикальному напрямі. Ззовні тимус покритий сполучнотканинною капсулою, від якої відходять перегородки і поділяють залозу на часточки. У часточках розрізняють кіркову та мозкову речовину. Кіркова – розташована по периферії кожної часточки і заповнена лімфоцитами . Мозкова – по центрі та утворена малими , середніми та великими Т-лімфоцітами, які оточені епітеліоретикулоцитами і макрофагами . В мозковій речавині наявні ще колові нашарування – тільця тимуса (тільця Гассаля)

Функції: Виробляє гормон тимозин, який регулює кровотворення у периферійних кровотворних органах , стимулює необхідні умови для дозрівання Т-лімфоцитів. Є центральним органом лімфопоезу та імуногенезу, оскільки в ньому з кістковомозкових попередників утворюються різні види Т-лімфоцитів, які беруть активну участь в імунних реакціяхта стимулюють розвиток лімфоцитів в інших органах імунної системи.

Розвиток та вікові особливості: Починає формуватися на 4-5 тижні із епітеліальних клітин 3 та 4 зябрових кишень зкожного боку, що у вигляді тяжів вростають каудально у мезенхіму. На 2 місяці розвитку в зачаток тимуса вростають кровоносну капіляри, з яких у тканину проникають стовбурові клітини – попередники лімфоцитів. На 3 місяці відбувається поділ на часточки, кіркову та мозкову речовини. Впродовж 3 років життя тимус росте найінтенсивніше, досягає максимального розвитку в 12-16 років( в період статевого дозрівання ) З віком маса тимусу поступово зменшується .

5. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): загальні закономірності будови, функції.

До вторинних лімфоїдних органів належать лімфатичні вузли, мигдалики, червоподібний відросток, селезінка.

Вторинні лімфоїдні органи виробляють імунокомпетентні клітини , зокрема лімфоцити, включають їх в імунний процес , розпізнають та знижують чужорідні речовини, що потрапили в організм або утворилися в ньому і містять у собі ознаки чужорідно генетичної інформації.

Розташовані в місцях найімовірнішого проникнення в організм антигенів .

6. Вторинні лімфатичні (лімфоїдні) органи (периферійні органи імунної системи): селезінка, розвиток, топографія, зовнішня будова, внутрішня будова, функції;

Функції: забезпечує імунний контроль крові , що протікає від аорти в систему ворітної печінкової вени. Знищуються «відпрацьовані» еритроцити, клітини крові, антигени. Відбувається антигензалежна проліферація та диференціація популяцій Т- і В лімфоцитів.

Топографія: Розташована у черевній порожнині – в лівому підребер’ї , у верхньому поверсі очеревинної порожнини в селезінковому закутку на рівні 9-11 ребер.

Ззовні селезінка покрита сполучнотканинною капсулою, яка складається з волокнистої сполучної тканини, від якої в паренхіму проникають численні перекладки і утворюють строму органа. Перекладки розрізняють пульпу селезінки, на окремі ділянки , в яких знаходяться селезінкові лімфоїдні фолікули. В селезінці розрізняють білу та червону пульпу. Біла пульпа складається із лімфоїдної тканиниу вигляді кулькоподібних скупчень або вузликів. Червона пульпа утворюється з ретикулярної тканини і розміщених в ній клітин крові, а також кровоносних судин.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.