Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

63. Півкулі великого мозку: поверхні, частки, їх межі; описати і продемонструвати на препаратах.

Поверхні півкуль головного мозку: верхньобічна (anterolateralis), присередня (medialis), нижня поверхня (inferior).

Частки: лобова (lobus frontalis), потилична (lobus occipitalis), тім’яна (lobus parietalis), скронева (lobus temporalis), острівцева (lobus insularis).

Межею між лобовою та тім’яною частками є центральна борозна (sulcus centralis), між тім’яною та потиличною частками – тім’яно-потилична борозна (sulcus parietoocipitalis), між скроневою та лобовою, тім’яною – бічна борозна (sulcus lateralis).

64. Рельєф (борозни та звивини) верхньобічної поверхні півкуль головного мозку; описати і продемонструвати на препараті.

Трьома борознами: бічною, центральною і тім’яно-потиличною на верхньобічній поверхні півкуля поділяється на 5 часток: лобова (lobus frontalis), потилична (lobus occipitalis), тім’яна (lobus parietalis), скронева (lobus temporalis), острівцева (lobus insularis). Центральна борозна (sulcus centralis) – розмежовує лобову та тім’яну частки, тім’яно-потилична борозна (sulcus parietoocipitalis) - тім’яну і потиличну частки, бічна борозна (sulcus lateralis) – передньоверхня межа скроневої частки.

Лобова частка. Трьома борознами: перед центральною(s. Precentralis), верхньою лобовою (s. Frontalis superior) та нижньою лобовою (s. Frontalis inferior), поділена на передцентральну, верхню/середню/нижню лобові звивини. Нижня лобова звивина гілками(висхідною та передньою), що виходять з бічної борозни поділена на частини: очноямкову, трикутну, покришкову.

Тім’яна частка. Містить за центральну та внутрішньотім’яну борозну, що поділяють частку на за центральну звивину, верхню тім’яну і нижню тім’яну часточки. Також на цій частці виділяють надкрайову та кутову звивини.

Скронева частка. Двома борознами: верхньою та нижньою скроневими поділена на 3 звивини – верхня/середня/нижня скроневі.

Потилична частка. Розрізняють поперечну потиличну борозну та місяцеву борозну. Звивини цієї частки непостійні.

65.Рельєф (борозни та звивини) присередньої поверхні півкуль головного мозку; описати і продемонструвати на препараті.

Мозолисте тіло оточує борозна мозолистого тіла (s. Corporis callosi), вище якої знаходиться поясна борозна (s. Cinguli). Між цими борознами розташована поясна звивина (gyrus cinguli), над якою – присередня лобова звивина. У межах тім’яної частки поясна борозна продовжується у підтім’яну (s. Subparietalis). На присередній поверхні починається центральна борозна спереду від якої міститься прицентральна борозна як передняя межа прицентральної часточки. Позаду ід прицентральної часточки мститься перед клин (precuneus). Тім’яно-потилична борозна і шпорна борозна (s. calcarinus) ззаду обмежують клин (cuneus). Позаду і знизу від мозолистого тіла поясна звивина продовжується у перешийок (isthmus gyri cinguli), який переходить у приморськоконикову зивину (gyrus hoppocampalis), яка обмежена морскокониковою та побічною борознами. Передній кінець приморскоконикової звивини продовжується у гачок (uncus). У глибині морськоконикової борозни міститься зубчаста звивина, яка продовжується у смужкову звивину.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.