Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1200
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

57. Екзокринні та ендокринні відділи підшлункової залози, шляхи виведення продуктів їх діяльності.

Залоза склад. з екзокринної та ендокринної частини. Екскреторну ф-цію виконують підшлункові ацинуси (acini pancreatici), а ендокринну-численні панкреатичні острівці (insulae pancreaticae).

58. Очеревина: визначення, загальна характеристика.; порожнина очеревини, її вміст.

Peritoneum- це серозна оболонка, яка вистилає внутр..поверхню стінок черевної порожнини, якоюсь мірою покриває нутрощі. Порожнина очеревини (cavitas peritonealis)-це замкнутий щілинопод.простір, у якому міститься близько 20мл серозної рідини і єдиний орган - яєчник.

59. Очеревина: загальна характеристика. Чепці, зв’язки, брижі, їх будова та утворення;

Очеревина побудована з 6гістолог.прошарків, у тому числі і мезотелію, який покриває її вільну поверхню. Умовно розрізняють очеревину:пристінкову (peritoneum parietale), вісцеральну(viscerate) .Перехід пристінкової у вісцеральну і навпаки, вісцеральної-з органана орган формують її похідні (брижі, чепці, зв*язки). За такої умови виникають сумки, борозни, пазухи, канали.

60.Очеревина: загальна характеристика. Чепці, їх будова

Чепці(omentum):малий чепець(om.minus) являє собою дуплікатору очеревини між печінкою –з одного боку та 12-палою кишкою і шлунком –з другого і має вигляд 2-х зв*язок lig.hepatoduodenale et lig.hepatogastricum; великий чепець(om.majus)

Має верхню і нижню частини. У складі верхньої -3 зв*язки.

61. Очеревинна порожнина: відділи (поверхи), їх межі;

У порожнині очеревини розрізн. 3 відділи:верхній-містить 3 сумки-печінкову, чепцеву, передшлункову та підпечінковий та піддіафрагмовий закутки; середній –знаход. Між брижою поперечної ободової кишки та входом у порожнину малого таза; нижній-очеревина носить назву сечово-статевої.

62. Верхній поверх очеревинної порожнини: печінкова сумка, її межі і сполучення;

Печінкова сумка –bursa hepatica знаход. справа від lig.falciformis hepatis і містить праву частку печінки. Зліва від lig.falciformis hepatis та спереду шлунка і малого чепця розташована передшлункова сумка.

63. Верхній поверх очеревинної порожнини : передшлункова сумка, її межі і сполучення;

. Лівий піддіафрагмовий закуток і лівий підпечінковий закуток, які обмежовують ліву частку печінки, малий чепець і передню стінку шлунка формують передшлункову сумку (bursa pregastrica).

64. Верхній поверх очеревинної порожнини : чепцева сумка, її межі і сполучення;

Bursa omentalis є найбільш ізольованою сумкою. Її сполучення з порожниною очеревини можливе тільки через чепцевий отвір. Сумка обмежена зверху хвостатою часткою печінки, знизу- поперечною ободовою кишкою і її брижею, спереду-малим чепцем і шлунком, ззаду-пристінковою очеревиною.У сумці є 3 закутки: верхній, нижній чепцеві(recessus omentales superior et inferior) і селезінковий (rec.splenicus).

65. Чепцевий отвір: його межі;

Чепцевий отвір (foramen omentale) обмежований:

- вгорі –хвостатою часткою печінки (lobus caudatus hepatis);

- знизу – верхньою частиною дванадцятипалої кишки (pars superior duodeni);

- спереду – печінково–дванадцятипалокишковою зв’язкою (lig. hepatoduodenale);

- ззаду – печінково–нирковою зв’язкою (lig. hepatorenale) та пристінковою очеревиною (peritoneum parietale).

66. Середній поверх очеревинної порожнини : канали, синуси, закутки, складки, ямки;

Складки і ямки парієтальної очеревини передньої стінки живота –нижче від пупка. Є1 непарна та 2 парні пупкові складки.У складках містяться облітерований сечовий хід (urachus), облітерована пупкова артерія. Збоку від кожної складки містяться 3 ямки: надміхурова збоку від серединної, медіальна пахвинна та латеральна пахвинна. Є верхній та нижній клубово-сліпокишкові закутки.

67. Нижній поверх очеревинної порожнини : заглибини; хід очеревини в малому тазі у чоловіків та жінок;

У нижньому поверсі сечостатева очеревина у чоловіків формує прямокишково-міхурову заглибину(Excavario rectovesiacalis), а у жінок прямокишково-маткову та міхурово-маткову заглибини (Excavationes rectouterina).

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.